"NAZIM HİKMET'İN ELLERİNİN İZİNDE" SERGİSİ AÇILDI

Büyük şair Nazım Hikmet’in 40’a yakın dilde yayımlanmış ve dünyanın çeşitli ülkelerinden bir araya getirilmiş kitaplarından oluşan sergi sanatseverlere kapılarını açarken, "Nazım'ın Kanatları" belgeseli aynı akşam ilk İstanbul gösterimini bomontiada ALT’da gerçekleştirdi

Yapı Kredi 75. Yıl Sergileri’ni, Nâzım Hikmet’in doğumunun 117. yıldönümü için bir kutlama niteliği de taşıyan “Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde” sergisi  bomontiada ALT’da kapılarını sanat severlere açtı.

Küratörlüğünü M. Melih Güneş’in üstlendiği sergide, şairin sağlığında 40’a yakın dilde yayımlanmış ve dünyanın çeşitli ülkelerinden bir araya getirilmiş kitaplar bulunuyor.

Ara Güler’in, şairin Moskova’daki çalışma odasında çektiği imzalı fotoğraflarla birlikte Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evinin 55 yıldır korunan çalışma odasından getirilen kendi kitapları ve daktilosu da sergideki yerini alıyor.

 

Serginin açılışının ardından Nebil Özgentürk’ün yönetmeliğini üstenldiği “Nazım’ın Kanatları” belgeselinin gösterimi yapıldı…

Nazım Hikmet ve cezaevi arkadaşı Ramiz Demirkuşak'ın yol arkadaşlığını anlattığı belgeselin ilk İstanbul gösteriminin ardından Nebil Özgentürk, Arif Keskiner, Melih Güneş ve  Sevgi Divitçioğlu kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

"Nazım‘ın Kanatları" belgeselinin filmin çekilmesi gerektiğini söyleyen Özgentürk, “Biz bir güvercin uçurduk” dedi.

Ramiz Demirkuşak'ın yakını Sevgi Divitçioğlu ise Nazım Hikmet’in hapisten çıktıktan sonra 49 yaşında askere çağırılmasını eleştirerek  bir gece aniden  yapılan bir  baskında Nazım’ın askere götürülmek istenmesi üzerine, bir hafta mühlet istediğini belirtti. Ancak Valla Nureddin’in kendisine kefil olmaması üzerine Peride Celal’in Nazım Hikmet’e kefil olduğunu anlattı.

Arif Keskiner ise Yaşar Kemal’li Anılar kitabının Nazım’ın Kanatları begeseli kaynak olmasının kendisini çok mutlu ettiğini belitti.

 

Google+ WhatsApp