
BEYOĞLU KÜLTÜR VE SANAT PLATFORMU KURULUYOR
Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney'in ‘Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformu’ için 'Birlik Çağrısı'na sanatçılardan tam destek geldi
Beyoğlu'nda kültür ve sanat dünyasının önemli isimleri, ilçenin kültür sanat hayatını yeniden canlandırmak amacıyla bir araya geldi. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney'in ev sahipliğinde, Barcelo Otel'de düzenlenen "Kültür Sanat Buluşması"na kültür ataşeleri, sanat galerileri, sinema, tiyatro, müzik ve edebiyat ve medya dünyasından pek çok önemli isim katıldı. Buluşmada, Beyoğlu’nun kültür ve sanat alanında ilerleyeceği yol haritasının belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir fikir alışverişi gerçekleştirildi. Katılımcılar, ortaklaşa yürütülebilecek projeleri değerlendirdi, Beyoğlu’nu yeniden kültürün ve sanatın cazibe merkezi haline getirmek için iş birliği mesajı verdi.
Başkan İnan Güney, gecede yaptığı konuşmada, Beyoğlu'nu yeniden sanatın merkezi yapmak için güçlü bir vizyon geliştirdiklerini belirtti. "Günü kurtaran değil, geleceği kuran bir irade geliştirmeye çalıştık. Sanatçılarımız ve uzmanlarla yoğun bir şekilde çalıştık, her temastan yeni şeyler öğrendik," diyen Güney, Beyoğlu’nun kültür-sanat alanındaki vizyonunu şöyle ifade etti: "Sanatı tüm Beyoğlu sakinleri ve misafirleri için erişilebilir kılacağız. Beyoğlu’nu yeniden canlandıracak, kültürün ve sanatın cazibe merkezi yapacağız."
“GELİN BEYOĞLU KÜLTÜR VE SANAT PLATFORMUNU HEP BİRLİKTE HAYATA GEÇİRELİM”
Başkan Güney, ayrıca sanat camiasına Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformu’nu birlikte hayata geçirme çağrısında bulunarak, "Beyoğlu’na renk katacak, can katacak bu adımı birlikte atalım. Bu platform, yalnızca Beyoğlu’nda değil, tüm Türkiye’de örnek bir model olacağına inanıyoruz," dedi. Başkan Güney ,“Seçilmeden önce de, göreve geldiğimde bu konuya özel eğileceğimi o dönem bir araya geldiğim sanatçı dostlarıma söylemiştim. Güçlü kurumsal ve insani temeller attık. Şimdi, bu ortak emeğimizin hakkını vermek üzere, attığımız sağlam temellerin üzerinde, kurumsal bir yapı inşa edecek olgunluğa eriştiğimizi düşünüyorum. Bu nedenle burada bulunan tüm konuklara bir çağrım var: Gelin Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformunu hep birlikte hayata geçirelim. Beyoğlu’muza renk katacak, can katacak, ruh katacak bu adımı birlikte atalım. Bu salonun, kentimiz ve gelecek nesiller için önemli bir adım atarak, bu platformu kuracak iradeyi göstereceğine inanıyorum. Bizim arzumuz, Kültür-Sanat Platformunun yapıcı, yönlendirici ve belirleyici olduğu, belediyemizin ise kamu adına uygulayıcı olduğu demokratik bir modeli hayata geçirmek. Çünkü bizler için Beyoğlu’nun kültür-sanat insanları, yalnızca hizmet alan vatandaşlar değil, bizim Beyoğlu’nu ayağa kaldırma mücadelemizin paydaşıdır. Bu modelin, yalnızca Beyoğlu’nda değil, tüm Türkiye’de örnek bir model olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN KÜLTÜRLERİN BULUŞMA YERİDİR BURASI”
Sanatçı Halil Ergün de Beyoğlu’nun tarihi önemine dikkat çekerek, “Ben bir taşra çocuğuyum. İznik‘ten geldim. Beyoğlu’na çıkmak müthiş bir hayaldi. Beyoğlu’na varmak ve burada yürümek müthiş bir zenginlikti. Biliyor musunuz? Burada dükkanları pastacıları ile her şey destansı bir caddedir burası. Şimdi belli insanlar geliyorlar dolaşıyorlar burada görüyorsunuz değil mi? İstiklal Caddesi’nde başka bir şeydir; tiyatronun, sinemanın, romanın, şiirin bütün bu kültürler zenginin merkezidir Beyoğlu. Burada yaşamışlardır. Onlar burada üretilmişlerdir. Bütün kültürlerin buluşma yeridir burası. Başkanımızın sunduğu program bütün bu gerçekliğin üstünde yükselmelidir, böyle bakmalıyız.” diye konuştu.
“KÜLTÜR VE SANAT PLATFORMUNUN İÇERİSİNDE YER ALMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ”
MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Müzisyen Burhan Şeşen, “Türkiye’deki yorumcuların meslek birliği başkanıyım. 3 bin kişiyi temsilen de Kültür ve Sanat Platformunun içerisinde yer almaktan mutluluk duyarız.”
Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, “Üç gün ya da bir hafta, beş gün sürecek sürecek bir çalıştay yapmak durumundayız. Masaya yatırıp ne yapmamız gerektiğini anlatmalıyız. Nasıl örgütlenip ayağa kalkmamız gerektiğini konuşmak durumundayız.”
Küratör Feyyaz Yaman, “Çok uzun bir zamandan sonra ilk defa Beyoğlu Belediyesi başka bir belediye anlayışından yeni bir belediye anlayışına dönüş yapabildi. İnan başkanı bu konuda tebrik etmek lazım.” Dedi.
Muammer Karaca Tiyatrosu ne zaman açılacak?
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, İBB Miras tarafından restoran çalışmaları devam eden Muammer Karaca Tiyatrosu'nun ne zaman tamamlanacağına dair bilgi almak istedi. Bu soruya yanıt veren Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kurmaylarının gözaltına alınmamış olsaydı, tiyatronun Eylül ayında açılışının yapılmasının planlandığını belirtti. Ancak yaşanan bu haksız ve hukuksuz tutuklamalardan dolayı açılış tarihinin ertelendiğini ifade etti.
Gençlerin Beyoğlu’na Dönüşü İçin Kamusal Alanların önemi
Gazeteci Hilal Solmaz, Beyoğlu'nda daha fazla kamusal alan yaratılmasının önemine dikkat çekerek, bu tür alanların gençlerin sosyal yaşamlarını yeniden canlandırabileceğini ve kültürel etkinliklerle dolu bir ortamın, gençlerin Beyoğlu’na geri dönmesinde kilit rol oynayacağını vurguladı. Beyoğlu’nun geçmişteki canlı kültürel, sosyal yapısını yeniden inşa etmenin, şehrin kültürel kimliğini güçlendireceğine ve gençlerin kendilerini ifade edebileceği mekanların artmasının, ilçenin sosyal dokusuna büyük katkı sağlayacağına işaret etti.