ANKARA FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

ANKARA FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

56 filmin gösterileceği festivalin Açılış Töreni’nde Şerif Sezer, Tamer Levent ve Başka Sinema’ya Onur Ödülleri verilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen, bu yıl 3-11 Eylül tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda sinemaseverlerle buluşacak 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, yarın başlıyor.

13 ülke ve 59 yönetmenden toplamda 56 filmin gösterileceği festival, pandemi koşullarına özel önlemlerin alınacağı salonlarda ve izleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullar gözetilerek gerçekleşecek.

Festival, yarın akşam CER Modern’de düzenlenecek Açılış Töreni ile start alıyor. Şerif Sezer, Tamer Levent ve Başka Sinema’ya Onur Ödülleri’nin verileceği gecede Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın kazananı da belli olacak.

Festivalin ulusal yarışmaları uzun, belgesel ve kısa film dalında gerçekleşecek ve yarışacak tüm filmler, Ankara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Cihan Sağlam’ın Uzun Zaman Önce, Erkan Yazıcı’nın Uzak Ülke, Eylem Kaftan’ın Kovan, Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in Omar ve Biz, Mehmet Emin Yıldırım’ın Şair, Onur Ünlü’nün Topal Şükran’ın Maceraları ve Ümit Ünal’ın Aşk, Büyü vs. adlı filmleri yarışacak.

Yarışma filmlerini, yönetmen Yeşim Ustaoğlu‘nun başkanlığında, oyuncu Berkay Ateş, oyuncu Tuğçe Altuğ, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve sinema yazarı Uğur Vardan’dan oluşan jüri değerlendirecek. Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, 12 kategoride ödül dağıtacak.

En İyi Film Ödülü’nü alan film 50 bin TL değerinde para ödülünün sahibi olurken, ilk filmlerin değerlendirildiği Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü kazanan filme de 10 bin TL verilecek.

11 filmin yarışacağı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise bu yıl; Ali İhtiyar’ın Sessizliğin Gözyaşları, Ayşegül Selenga Taşkent’in Ovacık, Ayten Başer Yetimoğlu’nun İçimdeki Küller, Gökçin Dokumacı’nın Kuyudaki Taş, Hakan Aytekin’in Enstantane, Hasan Söylemez’in Tenere, Şirin Bahar Demirel’in Kadınlar Ülkesi, Onur Erkin’in Ege’nin Son Baharı, Turgay Kural’ın Ada’m, Yağmur Kartal’ın Oyuncakçı Saklı Yadigarlar ve Yasin Semiz’in Asfaltın Altında Dereler Var! adlı filmleri yarışacak.

Akademisyen Nihan Gider Işıkman, yönetmen, senarist ve yapımcı Rena Lusin Bitmez ile yönetmen ve belgesel yapımcısı Zeynep Gülru Keçeciler‘den oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi, bir filme 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü verecek.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl; Anıl Kaya ve Özgür Önurme’nin birlikte yönettiği Akvaryum, Ayçıl Yeltan’ın Topanga, Büşra Bülbül’ün Çamaşırsuyu, Erinç Durlanık’ın Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi, Murat Emir Eren’in Evde Yok, Mustafa Gürbüz’ün Meryem Ana, Nursel Doğan’ın Huşbe! – Sus!, Ragıp Türk’ün Tor, Ramazan Kılıç’ın Servis, Umut Evirgen’in İyi Yemek Öldürür, Selman Deniz’in Veger – Dönüş, Yasemin Demirci’nin İklim Değişimi, Yavuz Akyıldız’ın Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye, Yeşim Tonbaz Güler’in Münhasır ve Yılmaz Özdil’in Barê Giran – Ağır Yük adlı filmleri yarışacak.

Akademisyen Andreas Treske, yapımcı Bulut Reyhanoğlu ve oyuncu Şenay Gürler’den oluşan Ulusal Kısa Film Yarışması Jürisi, bir filme 10 bin TL ile desteklenen En İyi Kısa Film Ödülü’nü verecek.

31. Ankara Uluslararası Film Festivali, 100. doğum yılında İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Éric Rohmer’i filmleriyle hatırlıyor. Dünya Sineması bölümünün “Anısına” seçkisi, doğumunun 100. yılında İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Éric Rohmer’i filmleriyle anıyor.

Federico Fellini’nin Venedik’te Gümüş Aslan Ödülü’nü kazandığı ve senaryo dalında Oscar’a aday olduğu 1953 yapımı komedisi  Aylaklar – I Vitelloni ile Éric Rohmer’in gösterime girdiği 1970 yılında “Jane Austen’ın sinemadaki karşılığı” sözleriyle karşılanan başyapıtı Claire’in Dizi – Claire’s Knee sinema perdesinde seyirciyle buluşacak.

Google+ WhatsApp