GASPAR NEO SÜRPRİZİ

GASPAR NEO SÜRPRİZİ

41. İstanbul Film Festivali kapsamında vizyona giren 'Vortex' filminin gösteriminde seyircilere sürpriz yapan Gaspar Noé, Uluslararası Yarışma'da Altın Lale Ödülünü aldı

Fransız yönetmen Gaspar Noe, 41. İstanbul Film Festivali kapsamında vizyona giren 'Vortex' filminin gösteriminde seyircilere sürpriz yaptı.

Arjantinli Fransız yönetmen Gaspar Noe, Cannes Film Festivali'nde prömiyeri gerçekleşen 'Vortex' filmi için İstanbul'da! 

Kadıköy Sineması'nda filminin gösterimine katılan ünlü yönetmen, sahneye çıkarak filmini izleyen seyircilere

Bunama hastalığıyla mücadele eden yaşlı bir çifti konu alan Vortex, Kadıköy Sinema'sında gösteriliyor. Filmin oyuncu kadrosunda Françoise LeBrun ve Dario Argento yer alıyor.

Filmin hem yönetmenliğini hem de senaristliğini yapan 57 yaşındaki yönetmen, ciddi bir beyin kanaması geçirdi. Ölüme çok yaklaştığını belirten Noe, hastalığı sonra yazmaya başladığı Vortex için 'bir hayatta kalma hikayesi' ifadesini kullandı.

kadıköy Sineması’na gelerek İstanbul Film Festivali’nde bir sürprizi gerçekleştiren ünlü yönetmen Gaspar Noe yoğun ilgi gördü. Gaspar Noe fimleri, video klipleri ve kısa metrajlı projeler dünya genelinde biliniyor.

Peki, Gaspar Noe kimdir, filmleri neler?

Gaspar Noé 27 Aralık 1963’te Buenos Aires’de dünyaya geldi. Arjantin asıllı Fransız yönetmen aynı zamanda film yapımcısı ve senarist olarak da önemli projeler yaptı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te dünyaya gelen Gaspar Noé, çocukluğunu Buenos Aires ve New York'ta geçirdikten sonra 12 yaşlarında iken ailesiyle Fransa'ya göç etti. Lise eğitiminden sonra Paris'te felsefe ve sinema eğitimi aldı. Üniversite sonrası, 1985 yılında Arjantinli yönetmen Fernando Solanas'ın yönettiği El exilio de Gardel (Tangos) adlı filmde yardımcı yönetmen olarak görev aldı ve kariyerini böylelikle başlatmış oldu.

Genellikle filmlerinde çekim tarzıyla izleyiciyi rahatsız etmeyi hedefleyen; cinsellik, şiddet içeren davranışlar ve yoğun bir nihilizm kullanır.

Stanley Kubrick'in filmlerinden ilham aldığını söyleyen Noé zaman zaman kendi eserlerinde bunlara atıfta bulunuyor. Noé, bir dergiye verdiği röportajda 2001: A Space Odyssey'i yedi yaşında izlediğinde bu filmin hayatını değiştirdiğini ve bu deneyim olmadan asla yönetmen olamayacağını belirtmiştir.

Gaspar Noe filmleri

Ünlü yönetmenin uzun metrajlı filmleri şöyle;

1998      Seul contre tous

2002      Dönüş Yok (Irréversible)

2009      Enter the Void

2015      Love

2018      Climax

2019      Lux Æterna

2021      Vortex

Google+ WhatsApp