ÜNLÜ YÖNETMENLERİN YENİ FİLMLERİ ALTIN PORTAKAL'DA

ÜNLÜ YÖNETMENLERİN YENİ FİLMLERİ ALTIN PORTAKAL'DA

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusala Yarışma bölümü bu yıl ünlü ve ödüllü yönetmenlerin filmlerine ev sahipliği yapacak

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusala Yarışma bölümü bu yıl ünlü ve ödüllü yönetmenlerin filmlerine ev sahipliği yapacak

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na bu yıl getirilen “Türkiye’de ilk gösterim” koşulu ile, yarışmaya seçilen tüm filmler Türkiye’de izleyiciyle ilk kez Antalya’da buluşacak. Yarışmadaki dokuz film ise (“Çatlak”, “Dersaadet Apartmanı”, “Dirlik Düzenlik”, “Flaşbellek”, “Gelincik”, “İnsanlar İkiye Ayrılır”, “Kar Kırmızı”, “Koku” ve “Kumbara”) aynı zamanda dünya prömiyerlerini Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapacaklar.Festival danışmanı, akademisyen ve sinema yazarı Ahmet Gürata ile sinema yazarları Sevin Okyay ve Mehmet Açar’dan oluşan seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda belirlenen 12 filmleri sizler için araştırdık.

FLAŞBELLEK

‘Tabutta Rövaşata’, ‘Filler ve Çimen’ ve ‘Gölgeler ve Suretler’ gibi baş yapıtlara imza atan yönetmen Derviş Zaim’in yeni filmi ‘Flaşbellek’ ilk gösterimini Altın Portakal’da yapacak. Film, Suriye’de 2011 yılından bu yana devam eden savaşı konu alıyor. Çekimleri Gaziantep’in yanı sıra Konya’da da sürecek “Flaşbellek”, savaşta yaşanan insani sürece eğiliyor.
Filmin başrol oyuncularından Filistinli aktör Saleh Bakri, Türkiye’de de ilgi gören “Bandonun Ziyareti” filminde rol almıştı.

GÖLGELER İÇİNDE

İlk uzun metraj filmi Zerre ile  35. Moskova Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi İlk Film ödülleri’ni alan Erdem Tepegöz yeni filmi Gölgeler İçinde, Ülkemizde fazla örneği bulunmayan bilim kurgu türüne yöneliyor. Film Gürcistan’ın ortasında, Sovyetler Birliği döneminden kalma bir maden kasabasında çekildi. Gölgeler İçinde’nin başrolünde, yer aldığı Homeland ve Prison Break gibi Hollywood projeleriyle tanınan Numan Acar bulunuyor.

KAR KIRMIZI

Kız Kardeşim Mommo, Meryem gibi başarılı filmleriyle tanıdığımı Atalay Taşdiken,kendi deyimiyle ‘Arthouse ile ticari sinemanın arasında bir yerde duran’, Kar Kırmızı filmiyle festival izleyicisiyle buluşacak. Çekimleri Kars ve Ardahan’da yapılan filmin kadrosunda televizyon dizilerinden tanıdığımız Mehmet Usta ve Özge Gürel gibi genç oyuncuların yanı sıra başarılı oyuncular Ahmet Mümtaz Taylan, Ümit Çırak, Rıza Sönmez, Cemal Toktaş ve Nergis Öztürk de yer alıyor . Kars ve Ardahan'da çekimleri tamamlana film toplumsal 'erkeklik eleştirisi' ne vurgu yapıyor.

ÇATLAK

36. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sında Altın Lale En İyi Film dahil olmak üzere En İyi Erkek Oyuncu (Aytaç Uşun), En İyi Görüntü Yönetmeni (Marton Miklauzic) ve En İyi Kurgu (Ömer Günüvar, Fikret Reyhan) ödüllerini toplayan  Sarı Sıcak filmin yönetmeni Fikret Reyhan yeni “Çatlak” Altın Portakal için yarışacak. İlk filmi 2Sarı Sıcak’ ile Anadolu halkının yokluğa, açlığa, unutulmuşluğa karşı verdiği insanüstü mücadelesini anlatan Reyhan’ın yeni filmi  Çatlak festival izleyicilerin merakla beklenen yapımlar arasında.

ÖLÜ EKMEĞİ 

Lal Gece ve F Tipi Film gibi yapımlarla adından söz ettiren ödüllü yönetmen Reis Çelik’in son filmi Ölü Ekmeği, geleneksel müziğin ustası olmayı hayal eden bir çocuğun hikayesini konu alıyor. 32. Tokyo Film Festivali’nde ana yarışma bölünde yer alan film, Ardahanlı Yazar Dursun Akçam'ın kitabı Ölü Ekmeği adlı kitabında esinlenip beyaz perdeye aktarıyor.

GELİNCİK

Oyuncu kadrosunda popüler isimlerin yer aldığı Orçun Benli’nin yeni filmi Gelincik izleyiciyi 90’lı yıllarda yaşanan bir olaya götürüyor. Orçun Benli'nin yedinci uzun metrajı Gelincik, polisiye ve gerilim sever izleyicilere hitap ediyor. Başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, Hande Doğandemir, Nilperi Şahinkaya ve Kaan Öztürk'ün yer aldığı film Altın Portakal için yarışan filmler arasında.

HAYALETLER

Küçük Kara Balıklar ve Sulukule Mon Amour gibi kısa filmleriyle tanınan Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metraj filmi “Hayaletler”, bu yıl sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası bölümüne seçilen film, İstanbul’un Sucular semtinde yaşananları bu dört farklı insanın birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatıyor ve günümüz Türkiye’sine dair distopik bir portre çiziyor.

İNSANLAR İKİYE AYRILIR

BluTV’nin yedi bölümlük antolojik dizisi 7Yüz’ün dünyasına ait yeni bir hikâye ve bir sinema filmi olarak tasarlanan projenin tasarımcı, yönetmen ve senarist koltuğunda Tunç Şahin oturuyor. İnsanlar İkiye Ayrılır, daha önce Karışık Kaset filmiyle sinemalara konuk olan Şahin’in yönetmen olarak yer aldığı ikinci uzun metrajlı.Bankaların çeşitli sebeplerden peşine düş-e-medikleri borçları satın alıp, her ne pahasına olursa olsun tahsil etmeyi kendine misyon edinmiş bir şirkette çalışan Duygu ve Bahadır’ın yollarının Ceren’le kesişmesiyle değişen hikâyelerinin anlatıldığı İnsanlar İkiye Ayrılır; sistem eleştirisine de buluyor.

KOKU

Yasin Çetin ve Barış Gördağ  yönetmenliğini üstlendiği Koku Filmde ilkel dürtülerle hareket eden, babaannesinin topladığı nergislerle geçimini sağlayan Zel’i anlatıyor. Annesi ve babası vefat etmiş, sağır ve dilsiz olan babaannesiyle yaşayan 5 yaşındaki bir kız çocuğunun (Zel) babaannesini kaybettiği anda İlhan’la yollarının kesişmesi üzerine gelişen hikayemizin temeli Nergis kokusuna dayanıyor.  Babaannesi sağır ve dilsiz olduğu için o kız çocuğu da konuşmayı öğrenemiyor.

 

SİNEMAYA  770 BİN TL DESTEK!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sinema sanatına desteği geçen yıl olduğu gibi devam ediyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na seçilen filmler, 300 bin TL tutarındaki En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra, her biri 100 bin TLdeğerindeki Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü ve Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülüde dahil olmak üzere 16 kategoride yarışacaklar. Sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek için geçen yıl ilk kez verilen 50 bin TL değerindekiCahide Sonku Ödülü de bu yıl yine yarışmadaki filmlerden birinde kamera arkası ya da önü fark etmeksizin çalışmış bir kadın sinemacıya verilmeye devam edecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, toplam 770 bin TL tutarındaki ödüllerin sahiplerini belirleyecek. Geçen yıl olduğu gibi Film Yönetmenleri Derneği jürisi Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü’nü, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi de SİYAD En İyi Film Ödülü’nün sahibini belirleyecek. Ödüller 10 Ekim akşamı düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

HİLAL SOLMAZ


 

Google+ WhatsApp