Verdi'nin son başyapıtı

Verdi'nin son başyapıtı "Falstaff operası" yeni sezonda sahnede!

Geçtiğimiz sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Prömiyeri yapılan ve büyük ilgi gören “Falstaff” Operası, 1 Kasım’dan itibaren Süreyya Operası'nda Sahnelenecek.

Dünyada ilk kez, 1893 yılında Milano’da prömiyeri yapılan, “Falstaff” operası, Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı olması özelliğini taşıyor.

William Shakespeare'in “Windsor'un Şen Kadınları” ve “IV. Henry”oyunlarından uyarlanarak hazırlanmış olan eserin, Verdi tarafından bestelenmek istenmesinin en büyük nedenlerinden birinin, Verdi’nin Shakespeare’e olan hayranlığı olduğu bilinmektedir. Eserin librettosu ise Arrigo Boito tarafından yazılmıştır.

Verdi, birçok dramatik ve trajik opera bestesinin ardından, bu gülünç, muzip ve nükteli opera eserinini bestelerken büyük bir keyif aldığından bahsetmiştir.
Falstaff, sahnelenme ve müzikal çalışmaları bakımından dünyanın en zor operalarından biri olarak bilinir. Ancak bir o kadar da eğlenceli olduğu sanat çevrelerince kabul görmüştür.

14.yy’da İngiltere’sinde geçen eserde, Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan şişman çapkın Falstaff’ın , aynı anda evli ve iki iyi dost olan Alice Ford’u ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile zincirleme olaylar başlar.

İtalyanca olarak seslendirilecek olan eserin rejisörlüğünü Renato Bonajuto üstlenirken, Orkestra Şefliğinde Roberto Gianola ve Can Okan dönüşümlü olarak görev alacaklar.Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait. Eserin koro şefi ise Paolo Villa.
Işık Belen, Kevork Tavityan, Caner Akgün, Alper Göçeri, Murat Güney, Caner Akın, Ahmet Baykara, Çağrı Köktekin, Can Reha Gün, Engin Yavuz, Göktuğ Alpaşar, Ali Haydar Taş, Şebnem Ağrıdağ, Ayşe Sezerman, Deniz Yetim, Dilruba Akgün, Özgecan Gençer, Sevim Zerenaoğlu, Aylin Ateş , Deniz Likos, Nesrin Gönüldağ, Barbora Fritscher Hitay ,Elif Tuğba Tekışık eserde dönüşümlü olarak yer alıyorlar.

Eser, 1-3-6-7-9-10 Kasım 2018 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde…
 

Google+ WhatsApp