ÇİNLİ ŞEF VE BESTECİ TAN DUN’YA YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

ÇİNLİ ŞEF VE BESTECİ TAN DUN’YA YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Dünyaca ünlü sanatçı ve UNESCO Küresel İyi Niyet Elçisi Tan Dun, Doğu ve Batı geleneklerinin sınırlarını aşan bir repertuar sunuyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 50. İstanbul Müzik Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 22 Haziran Çarşamba akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bir törenle takdim edildi. Şef ve besteci Tan Dun’a ödülü İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymaksundu.

Ödülün takdiminin ardından Tan Dun’un, İstanbul Müzik Festivali ve Borusan Sanat'ın ortak siparişi olan ve geçtiğimiz yıl kemancı Daniel Hope, piyanist Alexey Botvinov ve New Century Oda Orkestrası tarafından dünya prömiyeri yapılan İkili Konçerto isimli eseri, aynı solistlerle bu kez Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendirildi. Borusan Holding’in gösteri sponsorluğunda düzenlenen konserde Tan Dun’un İkili Konçerto’sunun yanı sıra Passacaglia: Secret of Wind and Birds isimli eserinin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirildi. Orkestranın kuş, rüzgâr ve okyanus seslerini taklit ederek dijital bir orman hissi uyandırdığı bu esere Tan Dun, orkestra üyeleri ve seyirciler cep telefonlarından kuş sesleri çalarak katkı sağladı. Konser, Igor Stravinsky’nin Ateş Kuşu Süiti eseriyle sona erdi.

50. yılında Çinli şef ve besteci Tan Dun’a, Borusan Sanat, New Century Oda Orkestrası ve Odessa Classics Festivali ile ortak siparişi ettiği İkili Konçerto’nun Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapan İstanbul Müzik Festivali, 2011 yılından bu yana Türkiye ve dünyadan çağımızın bestecilerine verdiği eser siparişleriyle klasik müzik literatürüne katkıda bulunmayı sürdürüyor. Festivalin bu yılki bir diğer eser siparişi ise besteci, şef ve piyanist Thomas Adès’in son eseri Shanty – Over the Sea eseri oldu. İstanbul Müzik Festivali, şimdiye kadar Fazıl Say, Arvo Part, İlhan Usmanbaş, Giya Kancheli, Philip Glass, Hasan Uçarsu, Zeynep Gedizlioğlu, Özkan Manav gibi Türkiye’den ve dünyadan pek çok önemli ismin de aralarında bulunduğu sanatçılara verdiği eser siparişleriyle 22 yeni klasik müzik eserinin bestelenmesine aracı oldu.

Tan Dun kimdir?

Dünyaca ünlü sanatçı ve UNESCO Küresel İyi Niyet Elçisi Tan Dun, klasik müzik, multimedya performansı ve Doğu ve Batı geleneklerinin sınırlarını aşan yaratıcı repertuvarıyla dünya müzik sahnesinde silinmez bir iz bıraktı. Grammy Ödülü, Oscar/Akademi Ödülü, Grawemeyer Ödülü, Bach Ödülü, Şostakoviç Ödülü ve son olarak İtalya’nın Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan Ödülü gibi günümüzün en prestijli ödüllerini kazanan Tan Dun’un müziği, dünyanın önde gelen orkestraları tarafından icra edildi, opera evleri, uluslararası festivallerde izleyiciyle buluştu, radyo ve televizyonlar tarafından yayımlandı. Kraliyet Concertgebouw Orkestrası, Londra Senfoni Orkestrası, Philadelphia Orkestrası, Metropolitan Opera Orkestrası, Kraliyet Stockholm Filarmoni Orkestrası, Los Angeles Filarmoni Orkestrası, Orchestre National de France, BBC Senfoni Orkestrası, Filarmonica della Scala, Münchner Philharmoniker, the Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Sydney Senfoni Orkestrası ve pek çok toplulukla konserler verdi. Kayıtları, Grammy Ödülü (Crouching Tiger, Hidden Dragon) ve adaylık (The First Emperor; Marco Polo; Pipa Concerto), Japonya’nın En İyi Çağdaş Müzik Albümü / Kayıt Akademisi Ödülleri (Water Passion after St. Matthew), BBC’nin En İyi Orkestra Albümü (Ölüm ve Ateş) dâhil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Google+ WhatsApp