'Don Kişot Operası' ilk kez sahnede

'Don Kişot Operası' ilk kez sahnede

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin opera olarak Türkiye’de ilk kez sahnelediği Don Kişot Türkiye Prömiyeri Süreyya Operası’nda gerçekleşti.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu seneki teması olan “ idealizm ” kavramı kapsamında akla ilk gelen figür : “Don Quichotte”. İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in 1600’lerin başında yazdığı , ve hiçbir dönemde güncelliğini yitirmeyen bu eserden esinlenilerek bestelenen “Don Quichotte Operası” yoğun hazırlık sürecinin ardından, Türkiye’de ilk defa Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.

Fransız oyun ve roman yazarı Henri Cain’in librettosunu yazdığı, romantik dönemin önemli bestecilerinden Jules Massenet’in son zamanlarında bestelediği “Don Quichotte” Operası, dünyada ilk kez, 1910 yılında Monte Carlo Operası’nda sahnelendiğinde büyük ilgi görmüştü.

Eserin Konusu; İnsanlığın unuttuğu erdemlerin peşinde koşan , tutkulu gezgin şövalye Don Quichotte, inandığı doğrular ve aşkı için hayatını riske atmaya hazırdır. Don Quichotte ve sadık yaveri Sancho’nun küçük bir İspanyol kasabasına gelmesiyle başlayan olaylar, Don Quichotte’un Dulcinée’yi idealindeki kadın olarak görmesi ve ona aşkını ilan etmesiyle devam eder. Ancak Dulcinée, sözde Don Quichotte’un kendisine duyduğu aşkı sınamak için, ondan bir istekte bulunur: Gezgin Şövalye, Dulcinée’nin kolyesini çalan hırsızı bulup, kolyeyi ondan alarak güzel kadına geri getirecektir… Getirmesine getirir, ama ettiği evlenme teklifi Dulcinée tarafından geri çevrilince, kandırıldığını anlar….

Yazan: Cervantes
Beste: Jules Massenet
Orkestra Şefi: Zdravko Lazarov
Yönetmen: Recep Ayyılmaz
Liberetto: Henri Cain
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gizem Betil
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Koro Şefi: Paolo Villa

Oyuncular: Dulcinée; Aylin Ateş , Özge Kalelioğlu, Deniz Likos
Don Kişot; Suat Arıkan, Gökhan Ürben
Sancho: N. Işık Belen, Umut Kosman,
Pedro: Begüm Karacasu
Garcias: Banu Ergün, Funda Güllü
Rodriguez; Can Reha Gün, Bahadır Özkoca
Juan; Zafer Çiftçi, Çağrı Köktekin

Etkinlik Tarihleri:
22 Ocak 2019 saat 20.00 Süreyya Operası
23 Ocak 2019 saat 20.00 Süreyya Operası
25 Ocak 2019 saat 20.00 Süreyya Operası
26 Ocak 2019 saat 16.00 Süreyya Operası
29 Ocak 2019 saat 20.00 Süreyya Operası
30 Ocak 2019 saat 20.00 Süreyya Operası

Google+ WhatsApp