21. Yüzyılda Müzeyi Düşünmek

21. Yüzyılda Müzeyi Düşünmek

"Müzeler Konuşuyor", ilk konuğu Centre Pompidou Ulusal Modern Sanat Müzesi Direktörü Bernard Blistène'i ağırlayacağı söyleşi, 16 Ocak'ta İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde.

İstanbul Modern’in 2012 yılında düzenlemeye başladığı “Müzeler Konuşuyor”, uluslararası müze profesyonellerini Türkiye’deki meslektaşlarının yanı sıra müze ziyaretçileriyle buluşturan bir söyleşi platformu. İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle 2019 dizisi, Fransız müzelerinin deneyimine odaklanıyor. Bütün sene boyunca Fransa’daki altı sanat kurumundan temsilciler Fransa’daki sanat kurumlarının müzecilik alanına getirdiği özgün katkılarını, kurumların tarihlerini, organizasyon yapılarını ve gelecek stratejilerini anlatacaklar.

Bu kapsamda "Müzeler Konuşuyor" etkinliğinin ilk konuğu Centre Pompidou Ulusal Modern Sanat Müzesi direktörü Bernard Blistène'nin “21. Yüzyılda Müzeyi Düşünmek” adlı söyleşisi, 16 Ocak 2019 tarihinde saat 19.00'da İstanbul Fransız kültür Merkezinde gerçekleşecek.

1947 yılında Palais de Tokyo’da açılan Ulusal Modern Sanat Müzesi, Ocak 1977’de ziyaretçilerine kapılarını açan Centre Pompidou bünyesine katılır. Daha evvel yapılmamış yeni sergi programı ve 120.000’den fazla modern ve çağdaş sanat koleksiyonları ile dünyadaki en önemli kültür merkezlerinden biri haline geliyor. Görsel sanatlar, fotoğraf, yeni medya, deneysel sinema, mimarlık ve tasarım birbirleriyle sürekli temas halinde. Ulusal Modern Sanat Müzesi ve bünyesindeki Endüstriyel Yaratım Merkezi (MNAM-CCI) kuruluş amaçları gereği sürekli bir dönüşüm halindedir.

Ulusal Modern Sanat Müzesi, büyük anlatıların sonunun gelmesi ve küreselleşmeyle birlikte yakın zamanda kendi tarihini ve modern anlatının karmaşıklığına ışık tutmanın gerekliliği üzerine düşünmeye başladı. Müze bugün, bu tutuma paralel olarak, geçmiş ve günümüzü sorgulamak amacıyla yeni kuramsal ve sanatsal perspektifler oluşturmayı hedefliyor.

Bernard Blistène, 2013 yılından itibaren Centre Pompidou Ulusal Modern Sanat Müzesi – Endüstriyel Tasarım Merkezi direktörülüğünü yürütüyor. 1984- 1990 yılları arasında Centre Pompidou direktörü, Marsilya Müzeleri Direktörü, New York’ta küratör, Kültür Bakanlığı Sanatsal Yaratım Genel Müfettişi, “Yeni Festival” Sanat Direktörü ve ardından 2009-2013 yılları arasında Pompidou Kültürel Gelişim Merkezi Daire Başkanı yaptı.

Google+ WhatsApp