8.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başlıyor!

8.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başlıyor!

Yönetmen Derviş Zaim’in Altın Terazi Uzun Metraj Film yarışması jüri başkanlığını üstlendiği festival 9 Kasım’da başlayacak

8. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin basın toplantısı yapıldı. Crown Plaza Otel'de düzenlenen basın toplantısında 9 - 15 Kasım arasında gerçekleştirilecek festivale katılacak olan filmler ve yarışma jürileri tanıtıldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi olan festivalin başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve festival koordinatörü Prof. Dr. Bengi Semerci'nin katıldığı basın toplantısında festival programı da açıklandı.

İstanbul’da gerçekleşecek 8. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında düzenlenen 8. Uluslararası Altın Terazi Uzun Mertaj Film Yarışması’nın bu yılki Jüri Başkanı ise ünlü Yönetmen Derviş Zaim oldu. Zaim, yarışmanın jüri başkanlığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sinemanın adalet alanındaki soru, durum ve problematiklere farklı bakış açısı, derin perspektif ve taze yorum getirme ihtimali başlı başına heyecan verici bir husus. Bu amaca yönelmiş çeşitli filmlerin bir araya getirildiği bir festivalde jüri üyesi kimliği ile onurlandırılmaktan dolayı mutluyum” dedi.

Uzun metraj yarışma Jürisinde Bulgaristan’dan yapımcı Pavlina Jeleva, İsviçre’den yapımcı Ivan Madeo, Rusya’dan yapımcı, senarist ve yönetmen Evgenia Tirdatova ve tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Bennu Yıldırımlar yer alıyor.

Jüri Başkanlığını İrlandalı oyuncu Barry Ward’un yapacağı Altın Terazi kısa Film jürisinde Melis Birkan, Laura Kavanagh, Bulut Reyhanoğlu ve Çiğdem Mater bulunuyor.

İstanbul’dun Avrupa ve Anadolu yakalarında Beyoğlu Atlas ve Kadıköy sinemalarında gösterimlerin gerçekleşeceği festival filmleri 2017-2018 yıllarına ait yapımlarından seçildi. Festival sırasında, gösterilecek filmlerin hepsi İstanbul ya da Türkiye Prömiyerini gerçekleştirecek. Festivalin “İz Bırakanlar” bölümünde ise Dünya ve Türk sinemasının unutulmayan filmlerine yer verilecek. Ayrıca sinemalarda oluşturulan film sonrası panellerle direkt seyirciye adalet, toplum, sinema konularında söz hakkı tanınacak. Atlas Sineması’nda film gösterimi sonrası “Sinema madde ve alkol kullanımını özendirir mi?” ve “Sinema Adalet İlişkisi” başlıklı iki panel düzenlenecek.

Festival boyunca “Benim Sinemam” başlığı ile iki yönetmenle buluşma, sinema ile ilgilenenler için eğitici olacak “kısa film” ve “yönetmen-senarist ilişkisi”başlıkları altında sektörden tanınmış kişilerin katılımı ile yapılan CAPSTalks’lar bu yıl da devam edecek.

Akademik program konusu: “Madde ve Alkol Bağımlılığı”
Film festivali ile birlikte akademik programlar da sürdürülecek. Festivalin bu yılki akademik program konusu “Madde ve Alkol Bağımlılığı” olarak belirlendi. Film Festivaline katılanlar filmleri izlemek ve film dünyası ile söyleşilere, panellere katılmanın yanı sıra “Madde ve Alkol Bağımlılığı” konusunda dünyanın her yerinden gelen hukuk, psikiyatri, sosyoloji ve politika alanlarında önemli isimlerin verdiği bilgilere ulaşarak ve tartışmalara katılacak. Akademik program İstanbul Üniversitesi ana bina salonlarında ücretsiz katılıma açık olacak.


Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Hakkında:
Suç, ceza ve adaletle ilgili sorunların sinema sanatındaki yansımasını kitlelere ulaştırarak, bu sorunları sinema ve akademik perspektiften tartışmak, hukuk, adalet ve insan hakları konusunda toplumsal bilinci geliştirmek, sinema sanatı aracılığıyla hukuksal ve toplumsal sorunlarda uluslararası ölçekte farkındalık, iletişim, dayanışma ve işbirliğini artırmak suretiyle, yerel ve evrensel planda hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin etkinleşmesine katkı sağlamaktır.

Uzun Metraj Yarışma Jürisi:

DERVİŞ ZAİM (JÜRİ BAŞKANI)

Boğaziçi ve Warwick Üniversitelerinde; sırasıyla İşletme ve Kültürel Çalışmalar (MA) eğitimi gördü. Yunus Nadi Roman ödülünü kazanan Ares Harikalar Diyarında (1994) adlı kitabından sonra ilk filmi Tabutta Rövaşata’yı (1997) çekti. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ödül kazanan bu filmi, yine benzer biçimde, prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivallerden başarıyla dönen Filler ve Çimen (2000), Çamur (2003), Cenneti Beklerken (2006), Nokta (2008), Gölgeler ve Suretler (2011) ve Devir (2012) adlı uzun metrajlı kurmaca filmleri ile Paralel Yolculuklar (2003-Ortak yönetmen: Panicos Chrysanthou) adlı belgeseli izledi. Derviş Zaim, halen, çeşitli üniversitelerde sinema konusunda ders vermektedir.

PAVLİNA JELEVA

1993-1994 yılları arasında Bulgaristan'ın Eurimages'daki Ulusal temsilcisi ve FIPRESCI bünyesindeki Bulgar Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı olarak görev aldı. 1995'te, çoğu Eurimages tarafından desteklenen 10'dan fazla uzun metraj filme, yaklaşık 50 belgesele ve çeşitli animasyon filmlere imza atan bir prodüksiyon şirketi olan Geopoly'yi kurdu. 1999 yılında Variety International Film Guide'ın Bulgaristan muhabirliği görevini üstlenen Jeleva, 2007'den beri de İngilizce yayın yapan Film New Europe'un Bulgaristan muhabiri olarak çalışmaktadır.
2014 yılında ikinci firması olan Geopoly Film'i kurdu. Geopoly Film, yaratıcı belgeseller, animasyon filmler ve diğer Avrupa ülkeleriyle ortak prodüksiyonlar üzerine çalışmaktadır. Geopoly'nin en son başarılı ortak yapımları, örnek olarak Eurimages tarafından desteklenen Egle Vertelyte’nin Miracle (Litvanya / Bulgaristan / Polonya) ve Geopoly Film’in - Bojan Vuletic’in “Requiem For Mrs J” (Sırbistan / Bulgaristan / Makedonya / Fransa / Rusya) yapımlarıdır. Türkiye,Fransa ve Bulgaristan ortak yapımı olan Eşkiya Filminin yapımcılarındandır.

İVAN MADEO

Film gazeteciliği ve klinik psikoloji dalında uzmanlaşan EĞİTİM ALAN Ivan, İsviçre ve İtalya'da önde gelen reklam ajansları için çalıştı. 2009 yılında, ORTAKLARI Stefan Eichenberger ve Urs Frey ile birlikte Zürih ve Bern merkezli CONTRAST FILM'i kurdu. Filmleri Berlinale, Locarno, San Sebastian gibi öenmli festivallee seçildi, Oscar ve Altın Küre için yarıştı ve birçok ödül kazandı. Berlinale'de Panorama İzleyici Ödülü ve Teddy Ödülü, Saarbrücken'de Max Ophüls Ödülü, İsviçre Film Ödülleri, iki öğrenci Oscarı ve bir Oscar adaylığı bunlara örnektir.
CONTRAST FILM'in şu anki portföyünde Stefan Haupt'ın THE CIRCLE, Hannes Baumgartner'in MIDNIGHT RUNNER ve 10 yönetmenin ortak yapımı olan WONDERLAND adlı filmleri yer alıyor. THE CIRCLE FİLMİ SUÇ VE CEZA FİLM FESTİVALİ’NDE GÖSTERİLMİŞTİR.
Molodist Kiev, FICG, MEKSİKA GUADALAJARA gibi birçok film festivalinde jüri üyesi olarak görev aldı. Avrupa Film Akademisi, İsviçre Film Akademisi, İsviçre Federal Film Belgeselleri Komitesi üyesi ve İsviçre Film Üreticileri Derneği SFP'nin yönetim kurulu üyesidir.

EVGENİA TIRDATOVA

Yapımcı, senarist, yönetmen, film eleştirmeni, festival programcısı, Avrupa Film Akademisi ve Ulusal Akademi üyesi, “Kinoglaz” şirketi başkanı, Rusya Filmciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi. Rusya Film Critics Guild Başkan Yardımcısı, Devlet Sinema Enstitüsü’nde (VGIK) Profesör.
Tırdatova Moskova'da doğdu. Devlet Sinema Enstitüsü'nden (VGIK) mezun olan Tırdatova, 1995'ten beri Moskova Uluslararası Film Festivali'nde festival programlarını hazırlamaktadır.
“Your Leaving Object Leonid Obolensky” (Nyon, İsviçre'de IFF'nin Grand Prix'si), “Farewell, Cannes” ,“Seaosn of Mists” ve “Zone of Turbulance” belgesellerinin senaryo yazarıdır.
12 ödül alan “The Kite” (Avrupa Film Ödülü) “The Wedding Chest” (Rusya-Kırgızistan-Fransa-Almanya) 10’un üzerinde uluslararası ödül alan “Season of Mists (Rusya-İngiltere)," Zone of Turbulance” Kırgızistan’ın Oscar adayı “The Mepty Home” filmlerinin yapımcısıdır.
Ayrıca birçok kısa filmin ve kurgu film olan “Zone of Turbulance”, uzun metrajlı belgeseller olan “Mamaev kurgan”, “Rokossovsky”, “Rudolf Nureyev. Island of His Dreams” Seryozha ”,“ Interdom ” filmlerinin yönetmenliğini üstlenmiştir. Türkiye-Rusya ortak yapımı olan Rudolf Nuryev filmi ile Window to Europe ana ödülü, ve Rusya Film Eleştirmenleri Birliği'nin özel ödülü’nü kazanmıştır.

BENNU YILDIRIMLAR

İstanbul'da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'ne girdi. İki sene de Eski Yunan Dili ve Edebiyatı okudu. Üniversitede okurken İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girdi. İngiltere’de “Londra Westminster Adult Education Institute”'de drama üzerine kurs gördü.
Bennu Yıldırımlar, 1993-1997 yılları arasında Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural gibi oyuncular ile birlikte rol aldığı ve o zamanlar küçük-büyük herkesi ekranlara bağlayan Süper Baba dizisinin asi kızı Elif olarak tanındı ve sevildi.
2006-2010 döneminde Reşat Nuri Güntekin'in romanından uyarlanan Yaprak Dökümü dizisinde Fikret karakterini canlandırdı. Sonraki yıllarda ise zengin oyuncu kadrosuyla dikkatleri üzerine çeken Umutsuz Ev Kadınları, Gönül İşleri ve Altınsoylar gibi dizilerde başrollerde ekrana geldi.
1988 yılından beri aktif olarak İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusu olan Yıldırımlar, en son William Shakespeare‘in Serdar Biliş yönetmenliğindeki "12. Gece" adlı oyununda Olivia karakteriyle tiyatro seyircisiyle buluşmuştur.
Uluslararası birçok alanda ödül alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın 71. Cannes Film Festivali’nde yarışan “Ahlat Ağacı” filminde rol almıştır.
İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusu Bülent Emin Yarar ile evli olan Bennu Yıldırımlar’ın Ada isminde kızı bulunmaktadır.
 

Google+ WhatsApp