ADANA ALTIN KOZA'DA SİNEMA HEYECANI

ADANA ALTIN KOZA'DA SİNEMA HEYECANI

Festivali, Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği “Bildiğiniz Gibi Değil” ve Orhan İnce’nin yönettiği “Umut” (Hêvî) filmlerinin ekip katılımlı özel gösterimleri gerçekleşti

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde dün, Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği Bildiğiniz Gibi Değil” ve Orhan İncenin yönettiği Umut” (Hêvî)filmlerinin ekip katılımlı özel gösterimleri gerçekleşti.

Dün ayrıca, Yaşar Kemal’in “Ortadirek” romanı ve “Kapı” şiirinden derlenerek hazırlanan ve Nazan Kesal ileİsmail Timuçinin rol aldığı okuma tiyatrosu Her Tepeden Bir Gün Doğar” seyirciyle buluşurken; Yılmaz Güneyin 40. ölüm yıldönümüne özeldüzenlenen ve Tahir Yükselin arşivinden derlenen Endişesiz Bir Ülke, Endişesiz Bir Dünya İçin” başlıklı serginin açılışı Çıır Fabrikası Sergi Salonu’nda yapıldı.

Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülünün sahibi de olan usta yönetmen Jerzy Skolimowski, son filmiAİ”nin (EO, 2022) gösterimine filmin hem senaristi hem de yapımcısı olan Ewa Piaskowska ile birlikte katıldı.

FESTİVALDE BUGÜN

10:30Yannick Moulinile Benoît Somville’in birlikte yönettiği ve ormanı korumak için harekete geçen Orman Çetesi'nin maceralarını konu alan animasyon Orman Çetesi: Dünya Turu(The Jungle Bunch: World Tour, 2023), Cinema Pink Salon 1 ve 2de minik izleyicileri bekliyor.

10:30100’e yakın sinema öğrencisi ve akademisyeni Adana’da buluşturacak Çukurova Altın Koza Akademinin “MUBI ile Dijital Platformlar ve Bağımsız Sinema Üzerine” başlıklı oturumu Cinema Pink Salon 7de.

12:00Karsten Kiilerich’in Danimarkalı yazar Ole Lund Kirkegaard'ın aynı adlı çocuk kitabından uyarladığı animasyon Uçan Halı ve Kayıp Elmas(Up and Away, 2018), Cinema Pink Salon 2de.

12:15Somalili yönetmen Mo Harawenin sevgi, fedakârlık ve adanmışlık üzerine zamansız bir hikâye anlatan filmi Cennetin Yanındaki Köy” (The Village Next To Paradise, 2024), Cinema Pink Salon 1de. Sürekli drone saldırıları tehdidi altındaki cennetsel bir çölde, ailesine bakmak için çalışan Mamargadeile bağımsızlık hayalleri kuran Araweelonunhikâyesini anlatan film, bu yılki Saraybosna Film FestivalindeEn İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

13:30“Gişe Memuru” (2011), “Sarmaşık” (2015), Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması Büyük Ödülü’nü alan  “Kelebekler” (2018) ve bu yıl prömiyerini yaptığı Tribeca Film Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanan “Bir Seri Katili Yazmaya Karar veren Bir Yazarın Sığ Hikayesi” (2024) filmlerinin yönetmeni Tolga Karaçelik’in deneyimlerini paylaşacağı sinema sohbeti Çukurova Altın Koza Akademi programı kapsamında Cinema Pink Salon 7de.

14:00Hindistanlı yönetmen Payal Kapadianın ilk uzun filmi de olan ve bu yıl Cannesda Büyük Jüri Ödülü’nü alan Aydınlık Hayallerimiz” (All We Imagine As Light, 2024), Cinema Pink Salon 1de. Büyük bir metropole dönüşmüş Mumbaide aynı hastanede çalışan ve farklı kuşaklardan üç hemşirenin hikâyesini konu alan film, ince zarafeti ve görsel anlatımındaki alışılmadık hassasiyetiyle Kapadianın çağdaş sinemanın en özgün ve etkileyici seslerinden biri olacağını müjdeliyor.

14:30Doğuş Algün’ün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak filmi “Ölü Mevsim”, PGMde.

14:30Efsanevi Baba” üçlemesinin yönetmeni Francis Ford Coppolanın uzun zamandır beklenen rüya projesi Megalopolis(2024), Cinema Pink Salon 2de gösterilecek. Ütopik vizyonlara sahip mimar Cesar Catilinayı odağına alarak dev bir şehirdeki karmaşık sosyal ve politik dinamikleri epik bir anlatımla gözler önüne seren film, Adam Driver, Audrey Plaza, Dustin Hoffman, Laurence Fishburne, Shia LaBeouf, Jon Voight, Jason Schwartzman ve Chloe Finemandan oluşan yıldız kadrosuyla da ışıldıyor.

16:00Ahmet Kılıç’ın Süryani Hristiyan Hah (Anıtlı) köyünde yaşayan Benyamin Aydın’ı odağına alan belgeseli “Şahit(2023), Cinema Pink Salon 6da.

16:00 & 18:00Festivalin Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın Kurmaca kategorisinde yer alan filmleri bugün iki bölüm halinde Cinema Pink Salon 7de seyirciyle buluşuyor. Programda,İsmail Hakkı Koçak’ın 220”, Veysel Ayvazoğlunun Dosta Yakışır Bir Davranış”, Emir Akarslan’ın Dönüş Yolu”, Muhammed Aktaş’ın Erva”, Yaşar Güney Yurdakulun Kötü Bir Gün”, Sarp Uzunoğlunun “Öteki Melodiler”, Karis Deniz Karanın Posa”, Ahmed Said Ağaoğlunun Searching for a Surgeon, Ali Efe Benlinin Sırtımdaki Yük Bir Cesetten Daha Ağır”ve Ahmad AdamovunSon Rektefeadlı kısa filmleri gösterilecek.

17:30DK Welchman ve Hugh Welchmannın Annie Ödüllerine aday olan ve Litvanya Film Ödüllerinde En İyi Litvanya Filmi seçilen canlandırmaları Köylüler” (Peasants, 2023), Cinema Pink Salon 1de. Wladyslaw Reymontun Nobel Ödüllü romanından uyarlanan film, 19. yüzyıl Polonyasında sevgisiz bir evliliğe sürüklenen Jagna adlı genç bir kadının hikâyesini anlatıyor.

17:30Orhan İncenin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında yer alan filmi Umut” (Hêvî), Cinema Pink Salon 2de.

18:00Erkan Tahhuşoğlunun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak Döngü”, PGMde.

18:15Nefin Dinç’in Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Şarap Rengi Denizadlı belgeseli Cinema Pink Salon 6da.

20:00Vuslat Saraçoğlunun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında yer alan filmi Bildiğin Gibi Değil”, Cinema Pink Salon 2de.

20:15Haydar Demirtaş’ınBelgesel Film Yarışması’nda gösterilecek Ağaçtan Umutlaradlı belgeseli Cinema Pink Salon 6da.

20:30Türker Süerin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi Gecenin Kıyısı”, PGMde.

20:30İranlı yönetmen Mohammad Rasoulofun ülkesinde gizlice çektiği cesur aile dramı “Kutsal İncirin Tohumu” (The Seed of the Sacred Fig, 2024), Cinema Pink Salon 1de. Mahsa Amininin İran'ın ahlak polislerince öldürülmesinin ardından yaşanan protestolara dolaylı bir bakış sunan film, bu yıl Cannesda Jüri Özel Ödülü ile FIPRESCI Ödülü’nü, Sydney Film Festivalinde de Seyirci Ödülü’nü aldı.

20:30Zeynep Bayraktutanile Gökhan Kasapoğlu’nun Tunç Başaran’ın özel hayatını ve filmlerini konu alan “Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir(2023) adlı belgeselleri Cinema Pink Salon 7de.

FESTİVALDE YARIN

10:30Philippe Ducheneile Cuvelier Jean Baptiste’in yönettiği “İkizler Takımı”(Zak ve Wowo, la légende de Lendarys, 2024)adlı animasyon Cinema Pink Salon 1 ve 2de. Kaybolan ikiz kardeşini bulmak için macera dolu bir yolculuğa çıkar Zak'ın hikâyesini konu alan film minik izleyicileri bekliyor.

10:30Görüntü Yönetmenleri Derneği’nden Deniz Eyüboğlu Aydın, Ece Latifaoğlu, Meryem Yavuz, Neslihan Siligür ve Zeynep Seçil’in konuşmacı olacağı “Türkiye Sinemasında Görüntü Yönetmeni Kadınlar” başlıklı oturum Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7de.

12:00Burak Çevik’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, PGM’de.

12:00Somalili yönetmen Mo Harawenin sevgi, fedakârlık ve adanmışlık üzerine zamansız bir hikâye anlatan filmi Cennetin Yanındaki Köy” (The Village Next To Paradise, 2024), Cinema Pink Salon 1de. Sürekli drone saldırıları tehdidi altındaki cennetsel bir çölde, ailesine bakmak için çalışan Mamargadeile bağımsızlık hayalleri kuran Araweelonunhikâyesini anlatan film, bu yılki Saraybosna Film FestivalindeEn İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

12:30Karsten Kiilerich’in Danimarkalı yazar Ole Lund Kirkegaard’ın aynı adlı çocuk kitabından uyarladığı animasyon Uçan Halı ve Kayıp Elmas(Up and Away, 2018), Cinema Pink Salon 2de.

13:00Damla Kırkali, Ekin Gündüz Özdemirci ve Doç. Dr. Özge Nilay Erbalaban’ın konuşmacı olacağı “Sinema Ekosistemlerinde Sürdürülebilirlik ve Ekosinema” başlıklı oturum Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7de.

14:30Murat Fıratoğlu’nun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri”, PGMde.

15:00Anna Jadowskanın gerçek olaylardan esinlenen ve 60 yaşında bir kadının mutfak bıçağıyla banka soygunu girişimini anlatan filmi “Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof, 2022), Cinema Pink Salon 1de. Başrolündeki Dorota PomykalayaTribeca Film Festivalinden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren film, hafızalara kazınacak dokunaklı bir dram.

15:00Türker Süerin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi Gecenin Kıyısı”, PGMde.

16:00Selin Öksüzoğlu’nunyönettiği ve Nursema Çepni, Meltem Ünelile Neriman Çilingiroğlunun oynadığı Görüşürüz Kaplumbağa(2024),Cinema Pink Salon 6da.

15:30Öğrenci Kısa Film Yarışmasının Belgesel kategorisinde yarışan filmler jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında Özgür Nuri Çiçekin Bir Sinefilin Dramı”, Furkan Aydın’ın DEQ, Yusuf İslam Ölmezin Following The Light: Zaz, Yağmur Canpolat ile  Berna Oduncunun In My Early Twenties, İclal Yiğitoğlunun Karameşeli” ve Şeyma Menevşenin Yazgülü” adlı kısa belgeselleri Cinema Pink Salon 7de gösterilecek.

17:30Zeynep Köprülü’nün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak filmi “Su Yüzü”, PGM’de.

17:30Grzegorz Dębowskinin Polonya Film Festivalinde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği sosyal draması Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing, 2023), Cinema Pink Salon 1de. Günümüz kırsal Polonyasında geçen yaşam mücadelesini işleyen film, bir grup çiftçinin, geleceklerini karartacak bir yasa teklifine olumlu oy veren bir milletvekilinin evinin önünde başlattıkları protesto sonrası yaşanan gerilim dolu olayları konu alıyor.

17:30Erkan Tahhuşoğlunun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilen filmi Döngü”, Cinema Pink Salon 2de.

17:30Aylin Kuryelile Raşel Meseri’nin Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Şehir Ve Mesihadlı belgeselleri Cinema Pink Salon 6da.

18:30Öğrenci Kısa Film Yarışmasının Deneysel kategorisinde yarışan filmler jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında Mustafa Güneşoğlunun Genetik Sanatı”, Dilay Şengül’ün Güzel-leş”, İbrahim Karahasan’ınMeçhul, Ayşenur Ateşin Taş” ve Berkay OlgununThe Lunatic of Étretatadlı filmleri kısa filmleri Cinema Pink Salon 7de gösterilecek.

18:30Vedat Atasoy’un Marmara Deniz’nde bulunan pinaları korumak amacıyla uğraşan Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın çabalarını izlediğiUmut Pina(2024) adlı belgeseliCinema Pink Salon 6da.

20:00Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı Ben Küba(I Am Cuba), 60. yılına özelgösterimi ile Cinema Pink Salon 1de. Görüntü yönetmeni Meryem Yavuzun sunumuyla gösterilecek film, 1959’daki Küba Devrimi öncesinde geçen dört farklı hikâye üzerinden bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğuna tanıklık ediyor.

20.00Doğuş Algün’ün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında gösterilen filmi “Ölü Mevsim”, Cinema Pink Salon 2de.

20:00İlkay Nişancı’nın Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek Zamanın Kıyısında Sınavadlı belgeseli Cinema Pink Salon 6da.

20:30Uluslararası Kısa Film Yarışmasında yer alan filmlerden beşi jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında, Neritan Zinxhirianın Light of Light”, Ferhat Özmenin Eksi Bir”, Manuel Del Vallenin In The Fold”, Umut Şilan Oğurlunun Dilan Hakkında Konuşmalıyız” ve Dina Naserin Amplified”adlı filmleri kısa filmleri Cinema Pink Salon 7de göst


 

Google+ WhatsApp