BİR İSTANBUL KARNAVALI

BİR İSTANBUL KARNAVALI

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Bir İstanbul Karnavalı, Απόκριες στα Ταταύλα/Baklahorani” adıyla düzenlediği konser 1 Mart'ta Pera Müzesinde.

1941’e kadar devam eden ve İstanbul sakini tüm gruplardan katılımla düzenlenen Tatavla Karnavalı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü “İstanbul ve Müzik Araştırma Programı" çerçevesinde İstanbul’un eğlence ve müzik kültürünün önemli bir tarihi parçası olarak bir konserle yeniden kutlanıyor.

Midilliden Solon Lekkas’ın amane ve dansları, Atina’dan Kyriakos Gkouventas’ın kemanı ve curası, Selanik’ten Vasileios Kasouras’ın lavtası, Evangelos Paschalidis’in santuru ve İstanbul’dan Stelyo Berber’in sesiyle Bahara erken bir giriş olan Tatavla’nın karnavalı 1 Mart 2019 tarihinde saat 20.00'de Pera Müzesinde gerçekleştirilecek. Katılım ücretsizdir.

İstanbullu Ortodoks Rumlar, “Büyük Oruç”tan üç hafta önce eğlenceye başlayıp en büyük kutlamanın yapıldığı son Pazartesi’ye (Kathara Deutera) kadar, kılıktan kılığa girip, maskeler takıp, konu-komşu eğlendikleri bir karnaval düzenlerdi. 19. yüzyılda yoğun biçimde kutlanan, Türklerin deyişiyle “Apukurya”, Galata ve Pera’dan Aziz Demetrios Kilisesi’ne bir resmigeçit ile başlayıp, Tatavla’da bir panayırla sona ererdi. Ortodokslar et orucuna girip bakliyata yöneldiği için “Baklahorani” diye de anılan bu karnavaldan sonra Rumlar evlerine kapanır, perhiz ve ibadetle vakit geçirerek Paskalya Yortusu'​nun gelmesini beklerdi.

Google+ WhatsApp