ESKİŞEHİR FİLM FESTİVALİ PROGRAMINI AÇIKLADI

ESKİŞEHİR FİLM FESTİVALİ PROGRAMINI AÇIKLADI

Bu yıl 16-24 Kasım 2018 tarihleri arasında 20.kez düzenlenecek olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin basın toplantısı gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Eskişehir Film Festivali Başkanı olan Prof. Dr. Erhan Eroğlu, Festival Başkan Yardımcısı ve Festival Yönetmeni Doç. Dr. S. Serhat Serter, Festival Başkan Yardımcıları Prof. Dr. N.Aysun Akıncı Yüksel, Yaprak Büyükerşen İşçibaşı ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda festival programı açıklandı.

İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Erhan Eroğlu açılış konuşmasında “Üniversitemiz 60 yıllık deneyimli tecrübesi ve ilk günkü heyecanı ile hem üretmeye hem de sanatsal ve kültürel açıdan ülkemize katkı sağlamaya devam ediyor” diye sözlerine başlayan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun yanında geçmişte öğrenci olmaktan ve bugün dekan olmaktan durur duyduğum ülkemizin iletişim eğitimi veren ve kendi akademik alanındaki diğer fakülteler arasında en köklü ve ilki olan fakültemizin 40. Yaşını kutluyoruz. Bu süreç içerisinde kurulduğu ilk günden bu yana teknolojik alandaki gelişmemizin sürekli yakından takip edildiği ve bu süreç içerisinde elde edilen deneyimlerin, bilgilerin hem sektöre hem de öğrencilerle paylaşıyoruz. Fakültemizin film festivali gibi etkinlerle bünyesinde bulunan öğrencilere sadece teorik olarak değil aynı zamanda kendi akademik alanlarındaki etkin sosyal ortamlar yaratmalarına, etkinliklerimize katılan sektör profesyonellerle iletişime geçerek meslek bilincini geliştirmelerine ve öğrenmelerine olanack sağlıyoruz. Bu festivalin en büyük katkısı bu herhalde. Ayrıca bu festival Türkiye’de başka bir örneği olmayan üniverisite öncülüğünde gerçekleştirilen en önemli etkinliklerden bir tanesi. Emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Umarım iyi seyirli bir hafta geçiririz diliyorum” dedi.

Bu yıl Onur Ödülleri oyuncu Itır Esen ile oyuncu Macit Koper’e, Emek Ödülleri yönetmen Yılmaz Atadeniz, görüntü yönetmeni Çetin Tunca ile Makyaj uzmanı, ses sanatçısı ve oyuncu Suzan Kardeş’e, Sinema Kültürüne Katkı Ödülü” ise 1997 yılında, yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu tarafından kurulan TÜRVAK "Türker İnanoğlu Vakfı"na takdim edilecek.

Yılın Performans Ödülleri ise bu yıl iki başarılı genç sinemacıya verilecek

Festival, bu yıl da seçkisine aldığı yerli filmlerdeki performansları ile dikkat çeken iki oyuncuya, Sibel” filmindeki başarılı rolüyle Damla Sönmez’e ve “Güvercin” filmindeki başarılı rölüyle Kemal Burak Alper’e “Yılın Performansı" ödüllerini verecek.

Damla Sönmez, 2009 yılında “Bornova Bornova” filmiyle 46. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ve “Sibel filmi ile 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görülmüştü.

Kemal Burak Alper ise 29. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ve geçtiğimiz günlerde 33. kez düzenlenen Valensiya Akdeniz Filmleri Festivali’nde (Mostra de Valencia. Cinema del Mediterrani) “Güvercin” filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüştü.

Festival, 20. yaşını 2 Yarışma ile kutluyor!

Türkiye’de sinema-televizyon eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin, yapım aşamasında olan kısa filmlerine maddi destek sağlayacak olan “Kısa Film Yapım Desteği” yarışması jürisine “Tabutta Rövaşata”, “Filler ve Çimen”, “Rüya” gibi filmlerin ödüllü yönetmeni Derviş Zaim başkanlık ederken, Eskişehir Uluslararası Film Festivali Onursal Başkanı ve Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülseren Yücel ile yapımcı ve yönetmen Serpil Altın da jüride yer alıyor.

Sinema kültürünün gelişmesine, sinemanın düşünsel boyutunun zenginleşmesine katkıda bulunmayı hedefleyen “Sinema Kültürüne Katkı” yarışmasının seçici kurulu ise Eskişehir Uluslararası Film Festivali Onursal Başkanı ve Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyes Prof. Dr. Gülseren Yücel başkanlığında, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Psikesinema ve Psikeart Dergisi Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Mehmet Emin Önder, Yönetmen Yüksel Aksu ile Sinema Eleştirmeni ve Yazarı Banu Bozdemir’den oluşuyor.

İki yarışma ödülünün 16 Kasım Cuma günü festivalin açılış gecesinde sahiplerini bulacak.

“Eskişehir’de Sinema Dersleri”

Festival programında sinema dersleri ile "Türk sinemasının son 20 yılı"nın tartışılacağı bir panel gerçekleşecek.

Sinema dersleri, Sinemada yönetmenlik / Tayfun Pirselimoğlu, Yapımcılık üzerine konuşmalar / Zeynep Atakan, Film eleştirmenliği üzerine konuşmalar / Mehmet Açar, Görüntü yönetmenliği üzerine / James Neihouse, Işık sistemleri- Dedotec Türkiye / Tamer Avcı, Film müziği üretim süreci / Ahmet Kenan Bilgiç, Bir projeyi tasarlamak / Tuba Ünsal, Boş sayfadan Beyazperdeye / Burak Aksak ve Oyunculuk üzerine konuşmalar / Doğu Demirkol katılımlarıyla gerçekleşecek.

Eskişehir Uluslararası Film Festivali bu yıl 20. Yaşını kutlarken Türk sinemasının son yirmi yılını da farklı bakış açısıyla bakmaya hazırlanıyor. Prof. Dr. Lale Kabadayı, Prof. Senem Duruel Erkılıç, Doç. Dr. Ali Karadoğan, Yönetmen Ezel Akay’ın katılımıyla gerçekleşecek “Nasıl geçti 20 yıl?” Paneli 19 Kasım 2018 tarihinde İletişim Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleşecek.

Festivali bu yıl “Oscar'ın ilk 20 yılı” ve “TÜRVAK Sinema Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor!

1929 yılında başlayan “Akademi ödüllerinin” ilk yirmi yılında en iyi film ödülü alan yapımların orijinal afişleri festival sırasında İletişim Bilimleri Fakültesi sergi salonunda ziyarete açık olacak.

Festival bu yıl 10.000 üzerindeki koleksiyondan oluşan Türk sinema tarihinde iz bırakmış filmlerin orijinal afişleri ve TÜRVAK Vakfı tarafından hazırlanmış sinema kitaplarına kadar birçok eserin yer aldığı "TÜRVAK Sinema Sergisi", Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer verecek.

KONUK SİNEMA OKULU

Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metraj film festivali 20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali bu yıl konuk sinema okulu olarak VANCOUVER FILM SCHOOL’u Eskişehir’de ağırlamaya hazırlanıyor. Vancouver Film School Yaratıcı Teknolojiler Bölüm Başkanı Christopher Mitchell / Head of the School of Creative Technologies Christopher Mitchell de festivalde yer alacak.

FESTİVAL ÖZEL GÖSTERİMİ: THE KID

Charlie Chaplin'in önderliğinde iyiliğin, sevginin, masumiyetin ve tebessümün doruğa çıktığı ve aktarıldığı nadide filmlerden bir tanesi olan 1921 yapımı “The Kid” filmi Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde Canlı Müzik Eşliğinde gösterilecek. Sessiz Film Gösterimi Orkestra Şefi Murat Sümer tarafından yönetilecek

Sinemaseverleri birçok sürprizin beklediği festivalde, Türk sinemasına daha derinlikli ve kalıcı katkılar yapma hedefi güdülürken, genç sinemacıları cesaretlendirecek yenilikler de bu yıl hayata geçiriliyor. Festival, yeni filmleri ve yönToplanetmenleri keşfetmek, filmlerin yaratıcıları ile buluşturmak, sinema üzerine düşündürmek, ve tartıştırmanın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerine ve genç sinemacılara da ulaşmayı hedefliyor.

AÇILIŞ FİLMİ; SMUGGLING HENDRIX / Yön.Marios Piperides

Film, krizden arınmış Kıbrıs'ı yurtdışında daha iyi bir yaşam için terk etmeyi planlayan soluk bir müzisyenin hayatını konu alıyor. Köpeğini yitiren bir adamın basit hikayesiyle, hem kendimizin hem de başkalarının gerçeklerine ve hayalllerine dalacağımız ve kendimizden parça bulacağımız film, Türkiye Prömiyeri olarak 16 Kasım akşamı izleyeciyle buluşacak.

Festivalde yer alan diğer bölümleri;

TÜRK SİNEMASI 2017-2018

AYDEDE..........Abdurrahman Öner
TUZDAN KAİDE............Burak Çevik
SİBEL............................. Çağla Zencirci & Guillaume Giovanetti
ANONS...........................Mahmut Fazıl Coşkun.
GÜVERCİN.............................Banu Sıvacı
KAOS.............................Semir Aslanyürek
ARADA.............................Ali Kemal Çınar
BORÇ.............................Vuslat Saraçoğlu

DÜNYA SİNEMASININ GENÇ YILDIZLARI

OBEY............................................Jamie Jones
RETABLO........................................... Alvaro Delgado Aparicio
PITY............................................Babis Makridis
THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM.......................Muayad Alayan
GIRL...........................Lukas Dhont
THE GUILTY............................................Gustav Möller
AND BREATHE NORMALLY……… Isold Uggadottir
LEMONADE…………… Ioana Uricaru
AGA……………..Milko Lazarov
AN ELEPHANT SITTING STILL…………..Bo Hu

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN

SHOPLIFTERS............................................ Hirokazu Koreeda
COLD WAR...................................................... Pawel Pawlikowski
3 FACES...........................Jafer Panahi
DOGMAN............................................Matteo Garrone
CLIMAX....................................Gaspar Noe
I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS……Radu Jude
BURNING……………….. Chang-dong Lee
CAPERNAUM……………. Nadine Labaki
THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE………..Terry Gilliam

CANLANDIRMA FİLMLERİ

THE TOWER...................................Mats Grorud
FUNAN...................................Denis Do
DILILI IN PARIS……………Michel Ocelot

GECEYARISI SİNEMASI

THE HOUSE THAT JACK BUILT .....................................Lars von Trier
SUSPIRIA......................................................Luca Guadagnino

HAYATIMIZ BELGESEL

WHY ARE WE CREATIVE?........................... Hermann Vaske
BERGMAN........................... Jane Magnusson
THE LEGEND OF THE UGLY KING...........................Hüseyin Tabak

ENGELLİ FARKINDALIK

DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT………..Gus Van Sa
ÇINAR………………..Mustafa Karadeniz

20 YILIN UNUTULMAZLARI

MASUMİYET…………..…………………Zeki Demirkubuz
PAN’S LABYRINTH…………..…………. Guillermo del Toro
VAVIEN…………..…Yağmur Taylan & Durul Taylan
AMOUR………………Michael Haneke

ANISINA

AMADEUS……………………Milos Forman
RAINBOW: A PRIVATE AFFAIR………………Paolo Taviani
DEAD MAN………………………..Jim Jarmusch

 

20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali Onur Ödülleri Açıklandı!

16-24 Kasım 2018 tarihleri arasında 20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali'nin "Onur Ödülleri" iki usta isme takdim edilecek.

Google+ WhatsApp