GEZİCİ FESTİVAL 25 YAŞINDA

GEZİCİ FESTİVAL 25 YAŞINDA

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, bu yıl 29 Kasım-5 Aralık'ta Ankara, 6-8 Aralık’ta Sinop ve 9-12 Aralık’ta Kastamonu olarak belirlediği rotasında 25. kez yola çıkıyor.

İlk kez "Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival" adıyla 1-7 Aralık 1995 tarihlerinde önce Ankara'da ardından sırasıyla 9-14 Aralık 1995 tarihlerinde İstanbul, 15-21 Aralık 1995 tarihlerinde İzmir'de düzenlenmesiyle film festivali serüveni başlayan Gezici Festival, bu yıl 25. yaşını kutluyor.

ilk yılında festival, ünlü yönetmen Ingmar Bergman'a özel "Yüzyılın Sinemacısı Bergman" bölümünde "Çıplak Gece", "Yedinci Mühür", "Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri", "Yaban Çilekleri", "Persona" filmleri ile "Fanny ve Alexandre" belgeselinin gösterimini yapmıştı.

Bu yıl programında Dünya Sineması, Kısa İyidir, Çocuklar İçin, Türkiye Sineması, Sessiz Sinema bölümlerinin yanında 25. yıla özel bir seçki de yer alacak.

Slovak yönetmen Marko Škop’un Slovakya’nın Oscar adayı olan ikinci uzun metrajlı filmi "Nech je svetlo - Işık, Daha Fazla Işık", Guatemalalı sinemacı César Díaz’ın Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası bölümünde Altın Kamera ödülünü kazanan ilk kurmaca filmi "Nuestras madre - Annelerimiz" , Karim Aïnouz’un Brezilya'nın Oscar adayı filmi ve gösterildiği Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde ödül alan "A Vida Invisível - Görünmez Yaşam", Romanyalı yönetmen Anca Damian’ın animasyon filmi "L'extraordinaire voyage de Marona - Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi",  Eliza Capai’nin bu yıl yer aldığı Berlin Film Festivali’nde Uluslararası Af Örgütü Ödülü’nü kazanan filmi "Espero tua (re)volta - Sıra Sende", Japonya’da genç kuşağın önemli oyuncularundan Joe Odegari’nin, görüntü yönetmeni Christopher Doyle ile beraber çalıştığı ilk yönetmenlik denemesi "Aru Sendo No Hanashi - Zaman Her Şeyi Siler" festvalde yer alacak.

Festival afişi 24 yıldır olduğu gibi yine Behiç Ak'a ait.

Google+ WhatsApp