İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’DE  BEETHOVEN VE DAVİD BOWİE

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’DE BEETHOVEN VE DAVİD BOWİE

Bu yıl ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla yola çıkan 48. İstanbul Müzik Festivali programını açıkladı

‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla yola çıkan 48. İstanbul Müzik Festivali programını açıkladı.

 48. İstanbul Müzik Fesstivali, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi ve E.C.A. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya katılımıyla bu yılkı prograamını açıkladı. 

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “Festival programı, doğumunun 250. yılında dünya çapında anılan büyük bestecinin temsil ettiği aydınlanma felsefesinden, eşitlik, kardeşlik, doğa sevgisi gibi değerlerden ilham alıyor. Bu yıl festivalin sipariş ettiği üç yeni eserden ikisinin dünya ve birinin Türkiye prömiyeri de programda yer alıyor ” dedi.

Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya da “Festival, ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ ana teması üzerinden, bestecinin Aydınlanma düşüncesiyle şekillenmiş, yenilikçi ve özgürlükçü idealler üzerinde kurduğu, insan ve doğa sevgisiyle yoğrulmuş dünyasına bir pencere açıtğını ve programın ‘doğa sevgisi’, ‘insan sevgisi’, ‘özgürlükçü ve yenilikçi müzik dili’ alt tema başlıkları kurguladığını dile getirdi.

İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunulacak. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’e verilecek.

İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da sipariş ettiği üç yeni eserden ikisinin dünya prömiyerine, birinin ise Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak.
Festivalin eser siparişleri, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” ve festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun ‘Toprak Sever İnsanları Birer Birer’ eserleri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluşacak.

İstanbul Müzik Festivali, Essen Philharmonie, Riga Güz Oda Müziği Festivali ve Hoffmann Vakfı Başkanı André Hoffmann’ın desteğiyle Wigmore Hall ortak siparişi, Peteris Vasks’ın bestelediği ‘Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6’nın ise Türkiye prömiyeri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

2020 dünyaca ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın 250. doğum yılı. Bu sebeple, sanatçının doğum yeri Bonn başta olmak üzere, tüm dünyada çeşitli etkinliklerle Beethoven Yılı olarak kutlanıyor. 

Turgay Erdener, 48. İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni eseri Pastoral Dokuzlu “alla turca”da Beethoven’ın Pastoral Senfoni’si ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak geleneksel müzik ve klasik batı müziği çalgılarını birlikte kullandığı yepyeni bir eser yaratıyor. Dünya prömiyeri Dünya Çevre Günü’nde yapılacak Pastoral Dokuzlu “alla turca”; usta sanatçılar Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Serkan Mesut Halili, Aykut Köselerli, Kağan Yıldız ve Semplice Quartet’i bir araya getiriyor. Konser 5 Haziran Cuma akşamı STONELINE gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Rebel Rebel"den ilhamla

Festival kapsamında sıra dışı bir konser müzikseverleri bekliyor. David Bowie'nin 1974 tarihli "Rebel Rebel" (Asi Asi) şarkısından ilham alan bu yeni proje, yaşadıkları dönemin kabul gören fikirlerine ve müzikal normlarına meydan okuyan iki vizyoner sanatçının çağları aşan kültürel miraslarına odaklanıyor. Program, Beethoven'ın ilk dört notasıyla bile herkesçe tanınan "5. Senfoni"sini alarak David Bowie'nin şarkılarının yeniden tasarlanmış versiyonları ile harmanlıyor. Orchestra of the Swan, şef Jason Lai yönetiminde Beethoven ve Bowie'nin eserlerini seslendirecek.

 

MÜZİK ROTASI BÜYÜKADA’DA
İstanbul Müzik Festivali’nin artık bir gelenek haline gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl Büyükada’da gerçekleştirilecek. Müzik Rotası’nın ilk durağı Anadolu Kulübü Sarı Köşk’te Avusturyalı yaylı çalgılar dörtlüsü Selini Quartet, Beethoven’ın Rus Büyükelçisi Razumovsky’nin siparişi üzerine bestelediği op. 59 sayılı dörtlülerin ilkini seslendirecek. Rotanın ikinci durağı, 20. yüzyılın başında adaya sayfiyeye giden kalabalık Yahudi toplumu için inşa edilen Hesed Le Avraam Sinagogu’nda, her ikisi de farklı topluluklar ve sanatçılarla yurt içi ve dışında yoğun kariyerler sürdüren viyolonselci Gökhan Bağcı ve flütçü Cem Önertürk bir araya geliyor. Müzik Rotası’nın üçüncü durağı San Pacifico Latin Katolik Kilisesi’nde Türkiye’nin önde gelen genç kuşak gitaristlerinden Ayşegül Koca ile uluslararası pek çok yarışmadan ödüllerle dönen kontrbasçı Evren Şen’in seslendireceği Latin ağırlıklı programın ardından, rotanın son durağı Anadolu Kulübü Terası’nda Hollanda Saksofon Sekizlisi Beethoven’dan günümüze ve Anadolu’ya uzanan renkli bir repertuvarla dinleyicilerle buluşacak. Müzik Rotası 7 Haziran Pazar günü bluechip Creative Events gösteri sponsorluğunda Büyükada’da gerçekleştirilecek.

 

FESTİVALİN DEV ORKESTRALARI
İstanbul Müzik Festivali dünyanın en iyi orkestralarını dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor.
1548’de kurulan ve Dünya Müzik Mirasını Koruma Ödülü almış ilk ve tek orkestra olan Staatskapelle Dresden, 45 yıldır dünya klasik müzik sahnesinin zirvesindeki yedi Grammy ödüllü sanatçı Emanuel Ax ile festivale konuk oluyor. Orkestra, Emanuel Ax ile çıktığı Akdeniz turnesi kapsamında 12 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar’da olacak.

Dönem çalgılarıyla, Barok’tan Romantik döneme uzanan ve sadece başyapıtları değil, saklı müzik hazinelerini de içeren bir repertuvar seslendiren Wiener Akademie, yüzyıllar içerisinde oluşmuş bir müzik kültürü üzerine uzmanlığını gittiği her yere taşıyor. Wiener Akademie, Beethoven’ın eserlerinde onun kişiliğini olduğu kadar Aydınlanma ruhunu da yansıtan kahramanlık temasına odaklandığı çok özel bir programla festivalde. Orkestra, soprano Sophie Karthäuser ile birlikte 13 Haziran Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda festival izleyicisiyle buluşacak.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, nam-ı diğer “Üç Denizin Sesi”, iki konserle festivalde yer alacak. 2 Haziran’daki açılışta Stella Chen’e eşlik edecek Tekfen Filarmoni Orkestrası, 8 Haziran’da ise festivalin Hasan Uçarsu’ya siparişi ‘Toprak Sever İnsanları Birer Birer’ eserini dünyada ilk kez seslendirecek. Devlet Çoksesli Korosu’nun da yer alacağı konser Lütfi Kırdar’da.

Ülkemizin önde gelen senfonik topluluklarından ve 2014’te BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, çağımızın en büyük şancılarından Thomas Hampson’ın yanı sıra tenor Michael Schade solistliğinde Mahler’in “veda üçlemesi” olarak kabul edilen senfonilerinden Toprağın Şarkısı ile festivale konuk olacak. Konser 23 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar’da.

2019 Gramophone Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Sanatçısı seçilen Vikingur Ólafsson, yıldız şef Elim Chan yönetimindeki Berlin Konzerthaus Orkestrası ile festivale görkemli bir kapanış yapacak. Yeni konser formatları ve sıra dışı projelerle dinleyicilerine sürekli ilham veren Berlin Konzerthaus Orkestrası, sezonluk 12 bin abonesiyle Avrupa’nın en büyük düzenli dinleyici kitlelerinden birine sahip. 1952’de Berlin Senfoni Orkestrası adıyla kurulan ve 2006’da bugünkü adını alan topluluk, Kurt Sanderling, Iván Fischer gibi isimlerin ardından bu sezon itibariyle Christoph Eschenbach’ın daimi şefliğinde uluslararası ününü pekiştiriyor. 25 Haziran’da Lütfi Kırdar’daki konser Mercedes-Benz gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

KLASİK MÜZİĞİN GÜÇLÜ KADINLARI
Kapanış konserini yönetecek kadın şef Elim Chan’ın yanı sıra festival, klasik müzikte kadın gücünün simgesi olmuş büyük sanatçılardan bazılarını konuk ediyor.
Beethoven’ın 32 piyano sonatı, 5 piyano konçertosu, koral fantezisi ve Liszt tarafından piyanoya uyarlanmış 9 senfonisinin tamamını konserlerde çalan ve kaydını yapan, dünyada tek bir piyanist var: İdil Biret! Beethoven’ın en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilen İdil Biret ile 250. Yılında Bir Beethoven Yolculuğu konserleri 6 Haziran Cumartesi günü 17.00 ve 20.00 saatlerinde Serel gösteri sponsorluğunda Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.

GELECEĞİN KADIN YILDIZLARI

İstanbul Müzik Festivali kapsamında, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında başlatılan ve geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi, üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.

Google+ WhatsApp