JONAS MEKAS RETROSPEKTİFİ ARTER'DE

JONAS MEKAS RETROSPEKTİFİ ARTER'DE

Arter Film Programı, avangard sinemanın etkili temsilcilerinden Jonas Mekas'ı 22 Ekim'de başlayacak film seçkisi ve düzenlenen panellerle ağırlıyor.

Yönetmen, görüntü yönetmeni, kurgucu, yazar, oyuncu ve yayımcı kimlikleriyle oldukça üretken bir sanatçı olan Jonas Mekas,1922’de Litvanya'da doğdu. Nazi işgali sırasında yakalanmasına karşın kaçmayı başardı .1949 yılında New York’a  yerleşen Mekas, kardeşi Adolfas’la birlikte Film Culture dergisinin yayımlanmasına katkıda bulundu. John Lennon ve Andy Warhol gibi dönemin sanatçılarına önemli etkileride bulunan Mekas, “günlük” formatında çektiği belgesellerle gündelik gerçekliğini kişisel deneyim, dokümantasyon ve anlatının bir karışımına dönüştürdü. Bağımsız film gösterimlerine ev sahipliği yapan Film-Makers' Cinematheque’i ve bu projenin gelişmesiyle Anthology Film Archives’ı kurdu.

22-27 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen Jonas Mekas Retrospektifi kapsamında çeşitli uzunlukta 30 film gösterilecek. Bu filmler arasında 1960’larda New York’taki avangard sanat ortamını anlattığı, John Lennon, Yoko Ono, The Velvet Underground gibi Mekas’ın arkadaşları olan sanatçılara da yer veren Walden;  Venedik Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan Askeri Hapishane (The Brig), Jackie Kennedy ve ailesinin Andy Warhol’un evinde geçirdiği yazları kayıt altına alan Cennetin Bu Yanı: Bitmemiş Bir Biyografiden Parçalar’ın (This Side of Paradise: Fragments of an Unfinished Biography) örnek gösterilebilir.

Bilet fiyatı: 15 TL
Yer: Sevgi Oditoryumu , Arter
Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul
Tel: 0212 708 58 00

Google+ WhatsApp