ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ BUGÜN BAŞLADI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ BUGÜN BAŞLADI

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 26. kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali dört ayrı bölümde 25 eserin yer aldığı uluslararası programla dikkat çekiyor.

18 Eylül 2019 tarihinde Adana'da yapılan Festival yerel basın toplantısında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar “Altın Koza, Adana, sanat ve sinema dünyası için çok önemlidir. Aslında bu yıl Altın Koza’nın 50’nci yılı ancak; festivalin bazı yıllar yapılamaması nedeniyle bu yıl 26.’sı düzenlenmektedir. Yerel seçimlerin geç bir tarihte yapılması nedeniyle Altın Koza için çalışmalarımızı çok kısa sürede yapmak zorunda kaldık. Sanatı, sanatçıya emanet etmek gerekir düşüncesiyle festivalimizi, sanat dünyasındaki ehil insanlara teslim ettik ve Adanalı saygıdeğer sanatçılar Menderes Samancılar, Timur Savcı ve Nebil Özgentürk’ü Adana’ya davet ettik. Kendileri, çok kısa bir süre içerisinde alınabilecek en iyi sonucu almak için büyük çaba gösterdiler, başarı elde ettiler” dedi. Karalarsözlerini;“Sanatın, kültürün olmadığı yerde barış, huzur ve kardeşlik yoktur. İnsanları, siyasi görüş ayırt etmeden birleştiren temel güçlerden biri sanattır. Sanat; kardeşliği, barışı tesis eder ve insanı bilinçlendirir. Bu doğrultuda, bu inançla, sanata desteğimizi katlayarak artıracağız” diyerek festivalin önemini ve hazırlık aşamalarını anlattı.

Festival Direktörü Kadir Beycioğlu da “Altın Koza Film Festivaliolarak bu yıl, Türkiye’de cinsiyet eşitliği sözünü veren ilk festival olduk. 5050×2020 kampanyasını imzalayarak 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğini savunacağımızı taahhüt ettik ve festival seçkisinde de, kadınların eşit temsilini sağlayacak şekilde bir kurgu oluşturmaya çalıştık. Bu kapsamda Dünya Seçkisi Bölümü’nde; Afgan sinemasına bakan, Afgan kadın yönetmenlerin gözüyle Afganistan’da kadınların yaşadığı toplumsal sorunları ön plana çıkaran “Kadın Gözüyle Afganistan” bölümüne yer verdik” dedi.

Uluslararası Adana Altın Koza Festivali bu aksam düzenlenecek Onur ve Emek Ödülleri Töreni ile açılıyor. Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay ile yazar, senarist, besteci Zülfü Livaneli’ye; Orhan Kemal Emek Ödülleri ise makyaj sanatçısı Derya Ergün ve görüntü yönetmeni Erdoğan Engin'e sunulacak.

23-29 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşen festivalin "Dünya Sineması Seçkisi" , dünyanın önde gelen festivallerine katılarak ödüller kazanan ve otoriterlerce beğenilen filmler arasından özellikle insanlığın yaşadığı sorunlara sinema ile değinen, irdeleyen filmlerden oluşmaktadır. 25 filmin yer aldığı seçki Ustalara saygı, Kadın gözüyle Afganistan, İnsana rağmen ve Panorama başlıklı dört farklı kategoriden oluşmaktadır.

Ustalara Saygı

Festivalin bu yılki "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Çin sinemasının ünlü yönetmeni Xie Fei'ye sunulacak. Bu sebeple "Ustalara Saygı Xie Fei" adıyla yönetmenin sinematografisinin Türkiye'deki ilk toplu gösterimi ve masterclass'ı düzenleniyor.

Beijing Film Akademisi’nde mezun olduğu 1965 yılından beri ders veren Xie Fei’nin öğrencileri arasında Çin sinemasına önemli ödüller kazandıran Chen Kaige, Zhang Yimou ve Jia Zhangke bulunuyor.

Bu bölümde Fei’nin Altın Ayı ödüllü “Güzel Kokulu Ruhlar Gölünün Kadınları - The Women from the Lake of Scented Souls”, Gümüş Ayı ödüllü “Siyah Kar - Black Snow” ve Montreal ve Shanghai film festivallerinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandığı “Bir Moğol Masalı - A Mongolian Tale” filmleri yer alacak.

Kadın Gözüyle Afganistan

son yıllarda kadın yönetmenleriyle adından söz ettiren Afgan Sineması son kırk yıldır işgal ve savaş haberleriyle dünya gündeminde yer alıyordu. Adana Altın Koza Film Festivali, Afganistan ve Afgan sinemasına kadın gözüyle bakmak amacıyla açtığı "Kadın Gözüyle Afganistan" bölümünde Venedik Uluslararası Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yarışan “Havva, Ayşe, Meryem - Hava, Maryam, Ayesha” adlı filmin yönetmeni ve Afgan Film Kurumu’nun ilk kadın genel direktörü Sahraa Karimi festivalin konuğu olurken 2016 yılında Cannes Film Festivali “Yönetmenlerin On Beş Günü” bölümünün büyük ödülünü “Kurtlar ve Kuzu” filmiyle kazanan Shahrbanoo Sadat, aynı bölüme seçilen ikinci uzun metrajlı filmi “Yetimhane - Parwareshgah” ile sovyet döneminden taliban dönemine geçişi anlatıyor.

Yönetmen Mariam Ghani’nin Berlin Film Festivali “Forum” bölümünde prömiyerni gerçekleştiren “Yarım Bıraktıklarımız - What We Left Unfinished” gösterilecek.

İnsana Rağmen

 

Panorama

Google+ WhatsApp