BİZ HAYVANLARI RAKAMSALLAŞTIRIYORUZ

BİZ HAYVANLARI RAKAMSALLAŞTIRIYORUZ

İrem Yüksekbilgili’nin hayvan haklarına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen “Göz Teması” eserleri Büyükdere35 x Sanata Bi Yer 1wall kapsamında sergileniyor

Sanata Bi Yer platformunun genç üyesi İrem Yüksekbilgili’nin hayvan haklarına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen “Göz Teması” eserleri Büyükdere35 x Sanata Bi Yer 1wall kapsamında sergileniyor.

Sergide, sanatçının çeşitli teknikler kullanarak bitkisel sabun ve suni yün ile oluşturduğu etkileyici 2 çalışması yer alıyor.

 ‘Şu anda Neredeyim?’ ve ‘Tahakkümün Meşrutiyeti’ isimli iki farklı yerleştirmenin sergilendiğini galeride biraya geldiğimiz İrem Yüksekbilgili, 28 Temmuz 2021’deki Antalya Manavgat’ta çıkan yangından etkilenen çiftlik hayvanlarının yaşadıklarına dikkat çekiyor.

 Hayvanların tedavi süreçlerinde gönüllü olarak yer aldığını belirten genç sanatçı, “ Yangından etkilenen koyunların yanıklarına merhem sürerken, ateşlerini ve solunumlarını takip ederken kulaklarında eriyen ve derilerine yapışan plastik küpelerin yarattığı deformasyonu fark etmesiyle ‘Tahakkümün Meşrutiyeti’ eserinin oluşturduğunu belirtiyor.

Manavgat yangınında hayvanları birey olarak görmeye başladım  

‘Göz Teması’ eserine ilham olan Naz adlı koyunun hamileyken kurtarıldığını anlata şuan kuzusu Kiraz ile emekli hayvan çiftliğinde beraber yaşadıklarını belirten sanatçı, O süreçte kulaklarını fark ettim; plastikten yapılmış numaralandırılmış küpeleri vardı. Hayvan Küpesi, onları nesne olarak ele alıyor.  çünkü biz hayvanları rakamsallaştırıyoruz. Oysa biz koyunlar geldiğinde, onları kurtaran inşaların isimlerini verdik. O süreçte hayvanları, birey olarak görmeye başladım ve bizler gibiler acıyı hissedebildiklerini anladım. Bir numaradan ibaret olmadıklarının düşünüyorum. Bu nedenle eserlerimde daha çok numara kullanıyorum.

Her alanda hayvanlar tüketilip sömürülüyor

 Havanların tüketilmemesi konusunda bir farkındalık yaratmaya çalıştığını söyleyen Yüksekbilgili, “Çünkü her alanda hayvanlar tüketilip sömürülüyor. Biz onları eşya kategorisine koyup metalaştırıyoruz. Bunun yanlış olduğunu aktarmaya çalıştım. Bu işim yangında hayatını kaybeden hayvanları anmanın bir yoludur.

Hayvanları her sektörde tüketiyoruz farkında olmadan  

Kullandığı malzemelerin imitasyon deri gibi sürdürülebilir materyallerden elde ettiğine değinen sanatçı bunun nedenini ise şöyle özetliyor: Özellikle günlük hayatın içinde karşılaştığımız ama içeriğini bilmediğimiz, sorgulamadığımız ya da normalize ettiğimiz için fark etmediğimiz hayvansal içerikli ürünler arasından taklidini veya bitkisel içerikli malzemeyi tercih etmeye çalışıyorum. Bazen de endüstriyel sistemde kullanılan hazır nesneler tercih ederken, malzemeyi kullanım amacının dışına taşıyarak, amacına hizmet etmeyen bir sanat nesnesi haline getiriyorum.  Etik seçimler yapıyorum kendi içimde çelişkiye düşmemek için.  Hayvanları her sektörde tüketiyoruz farkında olmadan.

Sanata Bi Yer

  Doğuş Grubu’nun “Doğuş’tan İyi Bir Gelecek” vizyonuyla 2015 yılından bu yana sanatla uğraşan öğrencilere destek olmak üzere yürüttüğü “Sanata Bi Yer” platformu genç sanatçıları “erişilebilir sanat” felsefesiyle sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Sanata Bi Yer, farklı disiplinlerden çağdaş sanatçıların sergilerine, çeşitli konulardaki seminerlere ve sanatçı atölye çalışmalarına ev sahipliği yapan Büyükdere35 iş birliğinde yeni sergisinin kapılarını sanatseverlere açtı.

Sanata Bi Yer platformunun genç üyesi İrem Yüksekbilgili’nin hayvan haklarına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen “Göz Teması” isimli 1wall sergisi 28 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.

Büyükdere35’te 1wall Sergisİ

2017 yılında kurulan Büyükdere35; galeri mekanında farklı disiplinlerden çağdaş sanatçıların sergilerine, çeşitli konulardaki seminerlere, sanatçı atölye ve konuşmalarına ev sahipliği yapıyor. 1duvar sergisi çağdaş sanatçıları desteklemek amacıyla başlamış ve ulaşılabilir sanatı izleyici ile buluşturma fikrini benimseyen Büyükdere35 sanatçıyı görünür kılmak misyonu ile oluşturulmuş yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.

Google+ WhatsApp