HOLOKOST İLE YÜZ YÜZE SERGİSİ

HOLOKOST İLE YÜZ YÜZE SERGİSİ

Yusuf Tolga Ünker’in siyah-beyaz Holokost fotoğraflarını renklendirerek hazırladığı sergi 24 Ocak Perşembe günü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde açılıyor.

Yusuf Tolga Ünker’in Yad Vashem ve New York Holacaust Jewish Museum’dan aldığı izinlerle renklendirdiği Holokost fotoğraflarından oluşan sergi, Alman Konsolosluğu’nun sponsorluğunda 24 Ocak Perşembe günü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde saat 18.00'de düzenlenecek törenin ardından açılacak. Sergi 30 Mart tarihine kadar gezilebilecek.

Sergide, Ünker’in renklendirme yaptığı 59 fotoğrafın yanı sıra fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı suluboya ve kara kalem çalışmaları da yer alacak.

Y. Tolga Ünker “Holokost ile Yüzyüze” projesine başlama nedenini “Önemli olan nokta Holokost’a neden bakılması gerektiğidir. İnsanların, kaçamak bakışlarla fotoğraflara bakıp “ne acı” diyerek yüz çevirmeyi tercih ettikleri bir gerçek. Bu fotoğraflar renklendiklerinde acının yanında insanın insana yaptıklarını görmelerine neden olduklarından dolayı bazıları bundan korkmakta ve bu nedenle de görmek istememektedirler. Tam da bu nedenle fotoğrafları renklendiriyorum. Aslen onları renklendirmek yerine boyuyorum çünkü renkli olduklarında daha güncel ve bugüne aitmiş, sanki hepimiz şu an bu şiddeti yaşıyormuşuz gibi acımasız, tehditkâr ve korku verici gözüküyorlar. Projeyi gerçekleştirirken düşündüğüm tek şey, bu acı olayın asla bir daha tekrarlanmaması gerektiğiydi. Holokost’u bilen bilmeyen herkesin bu büyük acıları yaşamış olan insanlara, yaşadıklarına yakınlık göstermelerini sağlamanın yanı sıra özellikle yeni nesillerin geçmişteki olaylara karşı bilinç ve duyarlılık oluşturmalarını sağlamaktı. Amacım bakılmak şöyle dursun görülmek istenmeyeni insanlara sunmak ve seyirciyi baktığı güvenli alandan çıkararak dehşetin içine çekip rahatsız etmek.” olarak dile getiriyor.

Yusuf Tolga Ünker kimdir?
1984 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni 2009 yılında bitirdi ve aynı yıl yüksek lisans programına girdi. 2010-2011 döneminde erasmus programı ile İspanyada Cuenca şehrinde Universidad de Castilla-La Mancha’da Prof. Jaime Llorente Sainz ile resim eğitimine devam etti ve tez çalışmasını sürdürdü. Yardımcı Doçent İrfan Okan ile yüksek lisans tez çalışmasını yürüttüğü sırada pedagojik formasyon eğitimini de 2013 yılında tamamladı. 2015 yılında “19. yy Romantik Dönem Resminde, Şiir ve Müziğin Etkisi” isimli tez çalışması ile yüksek lisans öğrenimini tamamladı.
2016 yılında illüstrasyon sanatçısı merhume Prof. Dr. Nazan Erkmen ile tanıştı. Erkmen, Ünker’i grafik alanında çalışması yönünde yüreklendirmesiyle grafik çalışmalarına ağırlık veren Ünker 2017 yılında Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
Ünker, Maltepe Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam ederken, gazete haberleri ve röportajlarının yanı sıra resim, illüstrasyon ve fotoğraf renklendirme çalışmalarına devam etmektedir.

Google+ WhatsApp