“İSTANBUL PERSPEKTİFLERİ” SÖYLEŞİ SERİSİ BAŞLADI!

“İSTANBUL PERSPEKTİFLERİ” SÖYLEŞİ SERİSİ BAŞLADI!

Murat Germen “İstanbul, Geniş Açı” başlıklı söyleşisi ile serinin ilk konuğu oldu.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Ekim 2018 itibariyle İstanbul kültür-sanat hayatının şekillenmesinde etkin rol oynamış aktörlerle izleyicileri buluşturacak "İstanbul Perspektifleri" başlıklı aylık söyleşi serisini başlattı. Söyleşi serisinin ilkinin konuğu, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi (SSBF) ve sanatçı Murat Germen oldu.

2018-2019 döneminde her ayın son Perşembe günü gerçekleşecek söyleşilerin amacı, İstanbul’un kültürel dokusunun 1980’lerden bu yana nasıl şekillendiğini ve dönüştüğünü öznel hikayeler üzerinden anlamlandırabilmeyi mümkün kılacak bir tartışma platformu yaratmak. Söyleşilerde; kentin kültürel dokusunun dönüşümü, mimarlık, görsel sanatlar, sanat piyasası, festival kültürü, sahne sanatları boyutlarını içeren farklı perspektiflerden ele alınacak. Bu çerçevede katılımcılara, farklı kuşaklara ve kimliklere sahip bireyler olarak kent mekânını ve kentin kültür-sanat hayatının farklı dönemlerini nasıl deneyimlediklerine; kendi uzmanlık alanlarının kentin geçirdiği dönüşümle nasıl eklemlendiğine; kentin fiziksel ve kültürel dokusunun dönüşümünü nasıl değerlendirdiklerine ilişkin sorular yöneltilecek.

Bu bağlamda gerçekleşen söyleşide Murat Germen ilk bölümde seyircilere "kent kültür hayatı", "sokakta var olma hali" , "kent hakkı" öğelerine değinerek kendi hayatından örneklerle Bahariye, Kadıköy ve Beyoğlu başta olmak üzere bir İstanbul panoramasını çizdi. Germen, sanatı tanımlarken “Sanat, sanki elitlerin eğlencesiymiş gibi bir algı var. Bir kısmı ona dönüşse bile sanatın amacı kesinlikle bu değildir. Bunun da ispatı sokak sanatlarıdır. Sanatın kamusal alanda yer alması bence çok değerli” ifadelerini kullandı.

ikinci bölümde "toplum hafızası"na değinerek kolektif nitelikte bir kentsel fotoğraf arşivinin çok önemli olduğunu vurgulayan Murat Germen, bu nedenle akıllı telefonlar aracılığıyla çokça fotoğraf çekilmesinden memnun olduğunu söyledi. Dijital dünyada bazı öngörülemeyen teknik hatalardan da sanat eserleri çıkabileceğini söyleyen Murat Germen, “Hata olarak gördüğümüz şeyin bize şans veya başarısızlık olarak yansıması şans kavramına ne kadar açık olduğumuz ve bakış açımıza bağlıdır” dedi.

Beyoğlu’na küstürülmüş insanların geri kazanılması gerekiyor

Beyoğlu’nda vakit geçirme alışkanlığını yitirmiş ve küstürülmüş insanların tekrar kazandırılması ve kozmopolitliğin çoğulcu yaklaşımlar gerektirdiğini vurgulayan Murat Germen, “Öyle ki, hiç kimse kendini yabancı hissetmemeli. Şu anda bölgedeki para harcama potansiyeli olan turist kitlesine uymak adına tabelalardaki alfabenin bile para yönünde değiştiği bir yer olmaktan çıkarak kozmopolit ruhun geri kazanılması gerekiyor aksi takdirde uğruna ruhundan vazgeçilen kitlenin bile tercih etmeyeceği bir bölge haline gelme yolunda ilerliyor” dedi.

Murat Germen Hakkında

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Kent Plancılığı lisans ve Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den Mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği Altın Madalyası ile aldı. Halen Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğrafçılık ve görsel iletişim tasarımı dersleri vermektedir. Daha önce Bilkent, Yeditepe, İTÜ, Yıldız ve Bilgi üniversitelerinde multimedyaya giriş, temel tasarım, bilgisayar destekli tasarım, arayüz tasarımı gibi dersler vermiştir. Fotoğraf, mimarlık, multimedya tasarımı, kent planlaması, sanat ve bilgisayar destekli tasarım konularında birçok basılı/online yayını olan Germen, aynı konular üzerinde üniversitelerde ve SIGGRAPH, Mutamorphosis, CAe2008, CAC2, EVA-London’08, eCAADe, ASCAAD gibi sempozyum/konferanslarda çalışmalarını sunmuştur. Türkiye, Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Meksika, Portekiz, Özbekistan, Yunanistan, Japonya, Rusya, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan, İran, Hindistan, Avustralya, Fransa, Kanada, Bahreyn, Kore, Dubai, Çin, İsveç, İsviçre, Mısır gibi ülkeler olmak üzere seksenin üzerinde kişisel / karma sergiye katkıda bulunmuştur. Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlanmıştır. Farklı eserlerine ait 300’ün üzerinde edisyon, yurtiçi / yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat koleksiyonlarına dahil edilmiştir.

Etkin olduğu alanlarda yaptığı çalışmalar için ulusal/uluslararası (2004, 2005, 2006, 2007 yıllarındaki IPA, Px3, IVRPA 2007 mansiyon ve 2007 IPA 2.lik ödülleri gibi) ödüller almıştır. Ulusal fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Hakkında:

İstanbul Politikalar Merkez (İPM) demokratikleşmeden iklim değişikliğine, transatlantik ilişkilerden çatışma analizi ve çözümüne kadar, önemli siyasal ve sosyal konularda uzmanlığa sahip, çalışmalarını küresel düzeyde sürdüren bir politika araştırma kuruluşudur. İPM, kanaat önderlerine ve paydaşlara uzmanlık alanına giren konularda tarafsız analiz ve yenilikçi politika önerilerinde bulunmaktadır.

Google+ WhatsApp