NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

2018 Nobel Edebiyat Ödülü'ne Polonyalı yazar Olga Tokarczuk, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'ne Avusturyalı yazar Peter Handke değer görüldü.

İsveç Akademisi, geçtiğimiz yıl yaşanan taciz olayları nedeniyle bu yıl iki ödül birden açıkladı. "Flights (Koşucular)" adlı kitabıyla "2018 Uluslararası Man Booker" ödülüne layık görülen Olga Tokarczuk, 2018 Nobel Edebiyat Ödülü'nün de sahibi oldu. 1962'de Sulechów'da doğan Tokarczuk, bir süre Varşova Üniversitesi'nde psikolog olarak çalıştı. Polonya'nın en başarılı yazarlarından biri olarak görülmektedir. 2008 yılında Polonya'nın en önemli edebiyat ödülü "Nike"ye sahip olan yazar, aynı zamanda 2004 yılından beri Polonya Yeşiller Partisi üyesidir. Türkçeye çevrilen kitapları arasında “Gündüzün Evi Gecenin Evi ” , “Koşucular” , “Aç Gözünü Artık Yaşamıyorsun” bulunmaktadır.

2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Peter Handke ise 1942 yılında Avusturya'nın Griffen şehrinde doğdu. 12 yaşına kadar din ağırlıklı eğitim veren bir okulda okuyan Handke, 1961 yılında Graz Üniversitesi Hukuk Fakültesine gird. Hukuk öğrenimi sırasında yazarlığa başlayan Handke, İlk roman denemesi "Die Hornissen"i yayınladı. 1971 yılında annesinin intiharı kendisini çok etkiler. "Mutsuzluğa Doyum" adlı romanında bu konuya değinir. 1967'de Hauptmann ödülü'nü, 1973'te Büchner Ödülü'nü ardından Kafka Ödülü'nü kazandı.

2018 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ NEDEN GECİKTİ?
2018'de ortaya çıkan cinsel istismar skandalı nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü ertelendi. İsveç Akademisi üyesi olan Katarine Frostenson'un eşi Jean Jacques Arnault'un cinsel istismar olayına karıştığının ortaya çıkmasının ardından on sekiz kadın Arnault hakkında suç duyurusunda bulundu. Üç akademi üyesi, yaşanan olayların üzerinin kapatılmaya çalışıldığını iddia ederek istifa etti. Soruşturma sonunda Arnault, 2011'de Stockholm'de bir kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle suçlu bulunarak 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

HAYAT BOYU ÜYELİK KALDIRILDI

Skandalın ardından 233 yıldır süregelen akademi üyelik kurallarında değişikliğe gidildi.

914.000 dolarlık dünyanın en prestijli edebiyat ödülünün kazananını belirleyen komite, şimdiye kadar hayat boyu üye olarak seçiliyor ve üyeler sadece İsveç Kralı'nın onayı ile değiştirilebiliyordu. Nobel Vakfı direktörü Lars Heikensten yaptığı açıklamada, akademinin açık bir şekilde hareket etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve hayat boyu üyelik kuralının kaldırılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Google+ WhatsApp