AYDIN GÜN TEŞVİK ÖDÜLÜ KEMANCI VERIKO TCHUMBURIDZE
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kültür-sanat üretimini desteklemek ve geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012’de yılında başlattığı Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü vermeye devam ediyor. Klasik müzik alanında gelecek vaadeden genç müzisyenlere verilen 15 bin TL değerindeki Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün bu yılki sahibi, 21 yaşındaki kemancı Veriko Tchumburidze oldu.
Veriko Tchumburidze’ye 15 bin TL değerindeki Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi. Bülent Eczacıbaşı, ödülle ilgili olarak “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak klasik müzik dünyasının genç yeteneklerini desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Vakfımızın genel müdürlüğünü 20 yıla yakın bir süre boyunca üstlenen ve hem İKSV’nin hem de Türkiye’nin kültür-sanat yaşamının gelişimine büyük katkılarda bulunan Aydın Gün’ün adını taşıyan bu teşvik ödülüyle bu yıl bir genç müzisyene daha destek veriyoruz. 2013 yılında İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde solist olarak yer alan, 2016’da bir kez daha festival kapsamında dinleyicilerle buluşan ve verdiği konserler ve kazandığı ödüllerle ülkemizi yurtdışında başarılı bir şekilde temsil eden Veriko Tchumburidze’yi gönülden tebrik ediyorum. Başarılarını gurur ve mutlulukla takip edeceğiz,” dedi.
1996 yılında Adana'da müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Veriko Tchumburidze, ilk öğretmeni olan annesi Lili Tchumburidze’den aldığı müzik eğitiminin ardından Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdi. 2004 yılında Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması ve 2006'da Gürcistan Ulusal Yarışması'nda birincilik ödülü kazanan Tchumburidze, 2010 yılında Güher & Süher Pekinel'in "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" bursu kapsamında Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 2012 yılında 7. Uluslararası Çaykovski Genç Müzisyenler Yarışması'nda birinci olmasıyla uluslararası arenada dikkatleri üzerine çeken Veriko Tchumburidze, 2016 yılında en prestijli yarışmalardan biri olan 15. Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması'nı kazandı.
41. İstanbul Müzik Festivali'nin açılış konserinde de çalan Tchumburidze, bu konserin ardından Seiji Ozawa Oda Müziği Akademisi ve Verbier Festivali'ne katılmak üzere davet aldı. 44. İstanbul Müzik Festivali'nde Trio Arte grubunun üyesi olarak Özkan Manav’ın İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine yazdığı yeni dünya prömiyerini yaptı. Aynı yıl bu grupla Pietro Argento Uluslararası Müzik Yarışması'nda oda müziği kategorisinde birincilik kazandı. Bugüne kadar Zürih Oda Orkestrası, Münih Oda Orkestrası, Brandenburg Devlet Orkestrası, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası, Sinfonia Varsovia gibi orkestralar eşliğinde konser verdi. Howard Griffiths yönetimindeki Münih Oda Orkestrası eşliğinde kaydettiği albüm Sony etiketiyle yayınlanan Tchumburidze, ayrıca Brandenburg Devlet Orkestrası eşliğinde Schindler'in Listesi eserini kaydetti.
Aydın Gün Teşvik Ödülü, klasik müzik alanında enstrüman, şan, bestecilik ve şeflik branşlarında, halen eğitimini sürdürmekte olan ya da tamamlamış 30 yaş altı, önemli başarılara imza atmış ve gelecek vadeden genç müzisyenlere veriliyor. Ödülün seçici kurulu, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner başkanlığında, Devlet Sanatçısı şef Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara, keman sanatçısı Cihat Aşkın, Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak'tan oluşuyor.
Aydın Gün Teşvik Ödüllü sanatçılar dünya sahnelerinde
İKSV tarafından her yıl klasik müzik alanında 30 yaşın altındaki bir sanatçıya verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü geçtiğimiz yıllarda kazanan genç sanatçılar kariyerlerine yeni başarılar ekleyerek devam ediyorlar.
2012 yılında verilen ilk Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün sahibi 1992 doğumlu Hande Küden, Haziran 2015’te Berlin Filarmoni Orkestası’nın gençlik programı kapsamında orkestra kadrosuna dâhil oldu ve orkestrayla 40’a yakın konser verdi. Küden, Eylül 2016’da da dünyanın en iyi orkestralarından Deutsches Symphonie-Orchester Berlin’in konzertmaister yardımcılığı pozisyonuna getirildi.
Ödülün 2013 yılı sahibi, 1995 doğumlu viyolonselci Cansın Kara, eğitimini 2014 sonbaharı itibariyle Münih Müzik ve Tiyatro Üniversitesi’nde viyolonselci Wen-Sinn Yang ile sürdürüyor.
Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü 2014 yılında kazanan 1995 doğumlu Salih Emre Şahin halen Londra’daki Kraliyet Müzik Akdemisi’nde burslu olarak lisans eğitimine devam ediyor.
2015’in kazananı 1991 doğumlu Emre Engin ise, New York Manhattan School of Music’de Pinchas Zukerman’ın sınıfında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Halen eş kurucusu olduğu Nomad Ensemble ile oda müziği çalışmalarını sürdürmekte ve yine eş kurucusu olduğu Uluslararası Notes by the Bay Keman Festivali’ni (ABD) yürütüyor.
2016 yılında Aydın Gün Teşvik Ödülünü kazanan Elman Mecid ise lisans eğitimine Hamburg Müzik ve Tiyatro Üniversitesi'nde Cornelia Monske ile devam ediyor ve 2015 yılından bu yana Hamburg Senfoni Orkestrası'nın konserlerine takviye sanatçı olarak davet ediliyor.
Aydın Gün kimdir?
1917 yılında Adana’da doğan Aydın Gün, Türkiye’de operanın gelişmesine büyük katkıda bulundu; İstanbul ve Ankara Operaları’nın kurucuları arasında yer aldı ve her iki kurumda da genel müdürlük görevi üstlendi. Gün, “Avrupa Konseyi Kültür Ödülü”nün yanı sıra 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla onurlandırıldı. İKSV’nin kurucuları arasında yer alan Gün, 1974-1993 yılları arasında İKSV’nin genel müdürlüğünü üstlenerek vakfın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. Yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. İstanbul Bienali’nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri’ni başlatan Gün, Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nın da kurucuları arasında yer aldı. 1990'ların sonunda ailesiyle birlikte Berlin'e yerleşerek sanat alanındaki çalışmalarına orada devam eden Gün, 2007 Kasım ayında, 90 yaşındayken aramızdan ayrıldı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Kültür Sanat Üretimine Katkıları Hakkında
Kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu olan İKSV, 1973 yılından bu yana İstanbul’un kültür sanat yaşamını zenginleştiren çalışmalar yürütüyor. İKSV’nin kültür-sanat üretimini desteklemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar arasında Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün yanı sıra her yıl herhangi bir dilden Türkçeye çevrilmiş başarılı bir edebiyat yapıtının çevirmenine sunduğu Talât Sait Halman Çeviri Ödülü de bulunuyor. Genç sanatçıların çalışmalarını desteklemek amacıyla Paris’teki Cité International des Arts atölyesinde bir misafir sanatçı programı da yürüten İKSV, ayrıca Leyla Gencer Şan Yarışması’nda sunduğu ödüller ve İstanbul Müzik Festivali’nin verdiği eser siparişleriyle klasik müzik ve opera alanına, İstanbul Film Festivali kapsamındaki yarışmalarda ve Köprüde Buluşmalar atölyelerinde sunduğu ödüllerle sinema alanına katkılarda bulunuyor. İKSV, tüm festival ve bienalleri ile yurtdışında gerçekleştirdiği projelerde sağladığı prodüksiyon destekleri ve dâhil olduğu ortak yapımlarla da güncel kültür-sanat üretiminde etkin rol oynuyor.