"Türk Müziğine Adanmış Âsude Bir Ömür"
Türk Müziği'nin yaşayan en önemli bestekârlarından Üstad Erol Sayan için hazırlanan özel program 15 Ocak akşamı CRR Konser Salonu'nda.
60 yılı aşan bestesi-araştırmacı birikimiyle; ulusal müziğimizle ilgili hemen hemen tüm temel sorunları ele alarak tespitlerini, gördüğü eksik ve yanlışları belirtmekte ve müziğimizin teorik-pratik olarak geliştirilmesi için görüş ve öneriler getiren Erol Sayan için düzenlenen “Türk Müziğine Adanmış Âsude Bir Ömür” başlıklı program 15 Ocak Salı akşamı saat 20.00'de CRR Konser Salonu'nda başlayacak.
Murat Bardakçı’nın, Sayan’ın musiki dünyamızdaki yeri ve değeriyle ilgili yapacağı konuşmayla başlayacak program, Türk sazlarından oluşan topluluğun Erol Sayan’ın eserlerinden oluşan bir seçkiyle sahne almasıyla devam edecek. Seçkide yer alan Şed-arabân Saz Semaisi’ni ise keman virtüözü Cihat Aşkın yorumlayacak.
Topluluğun ardından, üstat Sayın’ın rast makamındaki “Bahar Şarkısı” ve buselik makamındaki “Papatyalar” adlı eserleri “Kalpten Gelen Sesler Çocuk Korosu” tarafından dinleyenlerle buluşacak.
Programın ikinci bölümünde; ses sanatçıları Sadiye Erimli, Yaprak Sayar, Gizem Coşkun, Atakan Akdaş, İbrahim Suat Erbay ve Faruk Korzay sahne alacak. Sanatçılara İhsan Özer şefliğindeki CRR Oda Orkestrası eşlik edecek. İkinci bölümde seslendirilecek eserlerin düzenlemeleri, yeni dönem Türk bestecilerimizden Oğuzhan Balcı tarafından yapıldı. Konserin repertuvarında yer alan eserlerden örnekler: “Yoksun diye bahçemde”, “Unutamazsın”, Kimseler duymadan”, “Cümle şarkılar yarım”, “Yâre bir baksın ne mümkün” ve “Bir kâsedir alev dolu gönlüm yana yana”
Konserde icra edilen eserlerle ilgili bilgiler, icra öncesi, Erol Sayan ve Sadiye Erimli’nin karşılıklı sohbetleriyle müzikseverlerle paylaşılacak.
Erol Sayan Kimdir? Erol Sayan'ın Hayatı;
Sayan, 1967’de Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kurdu. Konserlerin yanı sıra, bilgisayar eşliğinde ulusal müziğimizin perde ve frekans hesaplamalarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaptı. Ulusal müziğimizin ses sitemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanların ve makamların anlatımı, usul şifresi, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi çalışmalarına bu yıllarda başladı.
Sayan, 1983 yılında İTÜ Türk Müziği Konservatuarı’nda repertuvar dersi vermek üzere göreve başladı. ODTÜ’den aldığı davet üzerine 2002 2003 eğitim yılında ODTÜ’de Türk Müziği Dersi verdi. ODTÜ Senatosu, “ODTÜ Türk Müziği Korosu’nun kurucusu, Erol Sayan’a 2003 yılında üstün hizmet ödülü verdi.
Sayan’ın değişik formlarda 300’ün üzerinde, TRT repertuvarında ise 156 eseri vardır. Çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği beste yarışmalarında çok sayıda birincilik almış, 1985 yılında TRT’nin düzenlediği yarışmada “Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin” adlı eseri ile birincilik kazanarak Asiavision (Asya-Pasifik) Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil etmiştir.