4. İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NDE SON GÜNLER
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali son haftasına girerken, birçok ilgi çekici etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Okullar Okulu başlığı altında, Jan Boelen küratörlüğünde düzenlenen bienal, ücretsiz sergi ve etkinlikleriyle Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul olmak üzere Beyoğlu’nda yer alan altı farklı mekâna yayılıyor.
Öğrenmeyle ve tasarımla ilişkimizi sorgulayan bienal kapsamında altı kıtadan 200’ün üzerinde katılımcının tasarım, gastronomi, teknoloji, ekonomi, mimari, biyoloji gibi pek çok farklı alana temas eden projeleri, 4 Kasım’a kadar ücretsiz olarak görülebilir.
Altı hafta boyunca sergiler aracılığıyla tasarımı ve eğitimi farklı açılardan ele alan bienalin 150’nin üzerinde ücretsiz etkinliğe ev sahipliği yapan kamusal programı da 4 Kasım’a kadar atölyeler, konferanslar, film gösterimleri ve çocuk etkinlikleriyle devam ediyor. Katılımcıları tasarım ve eğitim hakkında öğrenmeye, sorgulamaya ve yeni fikirleri keşfetmeye davet eden etkinliklerle bienal, tasarımın günümüz dünyasındaki rolünün irdelendiği yaşayan bir okula dönüşüyor.
Bienalin son hafta etkinlikleri:
Bienalin son hafta etkinlikleri arasında 2 Kasım’daki Housing the Human (İnsanı Barındırmak) sempozyumu ve 3 Kasım’daki Vitra ile Tasarım Sohbeti: Bir Tavır Olarak Tasarım sunumu öne çıkıyor.
Pratik bir gelecekbilim için yöntemler geliştirmeyi amaçlayan Avrupa’dan beş kurum ve kuruluşun disiplinlerarası işbirliğiyle başlatılan Housing the Human (İnsanı Barındırmak) girişimi; gelecekteki yaşam tarzları, sosyal alanlar, konutlar ve birlikte yaşama kavramları için prototipler geliştirmeyi hedefliyor. 4. İstanbul Tasarım Bienali sırasında yaratıcıların çeşitli medya, sohbet ve atölye formatlarında çalışmalarının ilk gelişim aşamasını sunmalarına sahne olacak proje; mimarlık, sanat, bilim ve teknolojik yenilik alanlarındaki uzmanlar tarafından yönetiliyor ve geliştiriliyor. Sempozyum Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleştirecek.
3 Kasım’da ödüllü tasarım eleştirmeni Alice Rawsthorn, yeni çıkan kitabı Design as an Attitude (Bir Tavır Olarak Tasarım) üzerine konuşacak. Güncel tasarım için bir rehber olarak görülen Design as an Attitude; hem tasarımın en son gelişmelerini keşfediyor, hem de günümüzde ve gelecekte doğuracağı etkiyi değerlendirerek alanın ardındaki sis perdesini aralıyor.
Bienalin son 2 haftasındaki etkinliklerden ilgi çeken bir diğeri ise, 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Tasarımın Fay Hatları. Livia Rezende yürütücülüğünde gerçekleşecek bu atölye, depremlere neden olan tektonik hareketleri eleştirel, tarihsel ve deneysel olarak keşfederek tasarım pratiği, söylemi ve eğitimindeki fay hatlarını ortaya çıkarıyor.
Program ayrıca, Eat Art Kolektifi tarafından gerçekleştirilecek E-Kodu Bingosu ve Tatlı Yaratıcılık adlı iki interaktif sohbet; Silvia Franceschini’nin Valerio Borgonuovo ile birlikte editörlüğünü üstlendiği, Nero Editions tarafından yayımlanan Global Tools: 1973-1975, When Education Will Coincide with Life (Global Tools: 1973-1975, Eğitim Hayatla Kesiştiğinde) kitabının sunumu; Burak Arıkan’ın konuşmacı olarak katılacağı Code.YapıKredi ile Geleceğin Kültürel Kodları Buluşmaları: Blockchain Semineri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Burak Arıkan, Code.YapıKredi ile Geleceğin Kültürel Kodları Buluşmaları kapsamında bir de Blockchain Atölyesi yürütecek.
Kamusal programda ayrıca 25 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek 8 ayrı etkinlik yer alacak.