‘Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol’, Türkiye’de ilk kez Gezici Festival’de
Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi “Yol”, Cannes Film Festivali’ndeki ilk gösteriminden 35 yıl sonra beyazperdede tekrar seyirciyle buluşacak.
Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi “Yol”, Cannes Film Festivali’ndeki ilk gösteriminden 35 yıl sonra beyazperdede tekrar seyirciyle buluşacak. Film bu kez, altıncı karakterin eklenmesiyle yeniden kurgulanmış ve dijitalize edilmiş haliyle izleyici karşısına çıkıyor. Türkiye’de ilk kez Gezici Festival kapsamında izlenebilecek “Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol”, bu yıl Cannes Film Festivali Klasikler Bölümü’nde gösterilmişti. Film yapımcı Donat Keusch’un sunumuyla izleyicileriyle buluşacak.
23. kez yola çıkacak Gezici Festival, 1-7 Aralık’ta Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek başkent gösterimlerinin ardından, 8-11 Aralık tarihleri arasında Sinop Belediyesi ve Telvin Sanat Akademi’nin katkılarıyla Sinop’ta olacak ve yolculuğunu, 12-14 Aralık’ta Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu’nun katkılarıyla Kastamonu’da, Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda tamamlayacak.
Öte yandan Gezici Festival, önceki yıllarda Zeki Demirkubuz, Tuncel Kurtiz, Barış Bıçakçı, Murathan Mungan ve Reha Erdem gibi, sinemanın ve edebiyatın öne çıkan sanatçılarının seçtikleri filmleri sinemaseverlerle buluşturayı bu yıl da sürdürecek.
Gezici Festival, bu yıl seyircisini, yazar ve sinema oyuncusu Ercan Kesal rehberliğinde, sinema sanatında adalet ve vicdan olgusunun farklı yüzlerini izlemeye çağırıyor. Kesal’a göre, “sinemayla birlikte insanın ilk kez ‘zamanı’ durdurma, yeniden yaratma ve isterse ona geri dönme olanağına” kavuşması sinemaya özel bir güç bahşediyor: Zamanı, insanlığın her gün deneyimlemekten geri duramadığı maddi gerçekliğe bağlaması, kendisi de zamana bağlı olarak var olabilen ‘vicdan’ımızı fark etmemizi sağlıyor, çünkü ‘bellek vicdan demektir ve unutmaksa vicdansızlıktır”. Kesal bu nedenle, sinema sanatıyla aynı anda ve yan yana düşündüğünde aklına gelen ilk sosyal kavramın adalet ve vicdan olduğunu söylüyor. Ercan Kesal, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derledi.
Amerika Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek Kesal’ın seçkisinde, sinemanın bu gücüne ayna tutan üç farklı coğrafya ve dönemden, üç farklı film gösterilecek: “12 Öfkeli Adam” (12 Angry Men, Sidney Lumet, 1957), “Öldürme Üzerine Kısa Bir Film” (A Short Film About Killing, Krzysztof Kieslowski, 1988) ve “Satıcı” (The Salesman, Asghar Farhadi, 2016)
Festival programının tüm detaylarını buradan görebilirsiniz.