KARAGÖZÜM İKİ GÖZÜM

KARAGÖZÜM İKİ GÖZÜM

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan “Karagözüm İki Gözüm” sergisi kapsamında birbirinden renkli Karagöz gösterileri her yaştan izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor

Cengiz Özek’in yazıp yönettiği oyun, “Günümüzde Karagöz oyunu nasıl olmalı?” sorusuna bir cevap niteliği taşıyor. Geleneksel gölge tiyatrosu öğelerinden yola çıkarak kurgulanan oyunda parmak kadar ufalan Karagöz’ün başına gelen komik olaylar anlatılıyor. Danimarka’lı ünlü Andersen’in “Parmak Kız” ve Alaeddin’in Sihirli Lambası” hikâyelerinden yola çıkılarak hazırlanan oyunda, Hacivat, Karagöz’e eski bir lamba getirir. Temizlerken içinden bir cin çıkar, Karagöz’den üç dilekte bulunmasını ister. Ancak Karagöz o kadar kararsızdır ki, haklarını gereksiz isteklere harcar. Aklına gelmeyen şey ise, hakları bittiğinde cüce kalması ve sihirli lambasını kaybetmesidir. Bir başparmak kadar kalan Karagöz, maceralarla dolu bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta karga, kurbağa, yılan, köstebek, fare, leylek, Karagöz’e eşlik eder. Eline geçen fırsatları boşa kullanmış olsa da Karagöz kıssadan hisse çıkararak dostluğun her şeyden daha kıymetli olduğunu anlıyor. 

 23. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında ilk defa gösterimi yapılan “Sihirli Lamba”, “Karagözüm İki Gözüm” sergisi kapsamında 12 Mart Cuma günü saat: 20:00’da yeniden seyircisiyle buluşuyor.)

Karagöz’ün Rüyası

Geleneksel tiyatro Sanatçısı Ercan Sönmez’in kurguladığı ve yönettiği oyun, geleneksel gölge tiyatrosunun tüm öğelerinden yola çıkarak izleyicilerine eğitici, öğretici ve eğlenceli bir müzikal oyunu da Yapı Kredi etkinlikleri kapsamında gösterilecek.

Karagöz bir rüya görür. Ancak bu rüyasını en yakın dostu Hacivat’tan saklar. Komşu kadınların misafirliğe geldiği bir gün Karagöz’ün karısı bu rüyayı ağzından kaçırır. Hacivat’ın karısı bunu hemen kocasına anlatır. Apar topar arkadaşının kapısına giden Hacivat, Karagöz’ü aşağı çağırır da çağırır, ama Karagöz bir türlü gelmez. Oyun bu ya, Hacivat ne yapar eder Karagöz’ü sonunda aşağıya indirir. Ne kadar inat etse de sonunda karagöz rüyasını arkadaşına anlatır ve bir anda kendini rüyasının içinde buluverir.

Kadınların Çizgisiyle Kadın Mücadelesi

Lucretia Mott, Elizabeth Cady Stanton, Harriet Tubman, Olympe De Gouges, Mary Wollstonecraft, Millicent Fawcett, Emmeline Pankhurst, Tahire, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Margret Sender, Sappho ve Malala Yusufzay… 1800’lerde siyasal hakların kazanılması için başlatılan kadın mücadelesi kültürel ve toplumsal hakların da kazanılması çerçevesinde tam 150 yıldır devam ediyor. YKY’den yayımlanan Kadın Mücadelesi kitabı, feminizmin yüz elli yıllık yakın tarihini ele alırken dünyanın dört bir yanında hakları için savaşan kadınları anlatıyor. Norveçli aktivist yazar Marta Breen’in güçlü kalemiyle, bugün her bireyin doğal hakkı olan eğitim, çalışma, seçme ve seçilme haklarını elde etmenin o kadar da kolay olmadığını anlattığı kitap, Jenny Jordahl’ın çizimleriyle görsel bir anlatıma kavuşuyor. Özgürlük, eşitlik ve kız kardeşlik üzerine bir grafik roman olan Kadın Mücadelesi kitabından yola çıkarak düzenlenen söyleşide, tüm çeşitliliğiyle kadınların dünyasını yine kadın gözünden resimleyen kadın çizerler konuk oluyor. Karikatürist Aslı Alpar ve illüstratör Dilek Yördem kadın çizgisiyle dünyada ve ülkemizde kadınların hak mücadelesini konuşacak.

9 Mart Salı günü saat: 18:00’da herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye, buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek.

 

Google+ WhatsApp