TÜRKİYE'DE YENİ HAYAT
Homer Kitabevi'nde gerçekleşen “Kitaplar Arasında” söyleşilerinin 23 Şubat'ta konuğu Zafer Toprak.
Boğaziçi Üniversitesi’nin entelektüel canlılığından ilham alarak ortaya çıkan BU+ oluşumunun üniversite ile toplumu buluşturma yönünde başlattığı projeler arasında yer alan “Kitaplar Arasında” söyleşi dizisi "Türkiye'de Yeni Hayat: İnkılap ve Travma 1908- 1928" adlı kitabı hazırlayan Prof. Dr. Zafer Toprak'ı 23 Şubat 2019 saat 15.00'da Homer Kitabevi'nde konuk ediyor.
Cihan Harbi ertesi Cumhuriyet Türkiyesi Batı'ya yönelmiş, "yeni hayat" özlemiyle yaşam tarzında köklü dönüşümlere gitmişti. Reform kaygıları, seküler yaşam özlemi, Osmanlı kültür kodlarının sorgulanışı, nesiller arası uyumsuzluklar yoksul ülkenin insanlarını her geçen gün çözümsüzlüğe yöneltmişti. Türkiye, 1930'lu yıllarda "ideal"lerle donatılmış kendi "yeni insan"ına ulaşıncaya kadar, giriştiği inkılaplarla toplumsal travmayı birlikte yaşayacaktı.
Türkiye'de Yeni Hayat çağdaş yaşam özleminin toplumsal travmaya dönüşümünün öyküsü. Nüfus sorunu başta olmak üzere, kadının, gençliğin, çocuğun erken Cumhuriyet döneminde karşılaştığı sorunları ele alan Zafer Toprak, uzun savaş yıllarının yol açtığı bunalımı, yoksulluğun neden olduğu fuhuşu, intiharlarla sonuçlanan umutsuzluğu dönemin kaynaklarına başvurarak gün ışığına çıkarıyor.
Zafer Toprak Kimdir?
Prof Dr Zafer Toprak hayatı:
Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanıdır. 1969'da Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitiren Zafer Toprak 1971'de Londra Üniversitesi'nde 'Alan Araştırmaları' konusunda yüksek lisansını daha sonra ise ekonomi doktorasını tamamlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi'nde Ekonomi ve Toplum Tarihi profesörü olarak görev yapmış, aynı zamanda Tarih Vakfı'nın kurucuları arasındadır. Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak basılmış, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik, sosyal ve kültürel tarihleriyle ilgili yüz elliden fazla makalesi bulunmaktadır.