YÜZ YILIN EVİ BU AKŞAM EDINBURG FRINGE'DE SAHNE ALIYOR
Prömiyerini 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleştiren Galataperfom'un çok uluslu prodüksiyonu "Yüz Yılın Evi" adlı oyunu, iskoçya’nın Edinburgh Fringe Festivali'nde bu akşam tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor.
"Yaratıcı özgürlük için dünyanın en büyük platform” olarak nitelenen en renkli gösteri sanatları festivali, "Edinburgh Fringe Festival" kapsamında her sene binlerce oyun sahneleniyor. Bu sene festival kapsamında 3841 gösteri, toplam 323 sahnede yer alacak. 59,600 gösteri adediyle tüm dünyadan dans, konser, tiyatro ve şovların yer aldığı festival, 59 farklı ülkeden sanatçıları ağırlıyor.
Bu yıl Türkiye'den katılacak iki oyundan biri olan "Yüz Yılın Evi" Yüz Yılın Evi, Perili Evler (Haunted Houses) üst başlığıyla ulus kavramı üzerine GalataPerform (Türkiye), The Red House Centre for Culture and Debate (Bulgaristan), Experimental Stage/-1 (Yunanistan), Theater Neumarkt (İsviçre) ve Studio Я / Maxim Gorki Theatre (Almanya) ortaklığında; War or Peace: Crossroads of History 1918-2018 (Savaş veya Barış: Tarihin Kesişmeleri 1918-2018) Festivali kapsamında geliştirilmiş uluslararası bir prodüksiyona sahip.
Yeşim Özsoy'un hem yönetip hem oynadığı ve birçok ülkede gösterim yapan oyun, 1-17 Ağustos 2019 tarihleri arasında İskoçya’nın Edinburgh Fringe Festivali'nde C-Venues tiyatrosunun Aquila Temple Salonu’nda İngilizce olarak 17 gün boyunca aralıksız oynayacak.
İngiltere'nin ünlü The Guardian gazetesi, şehirde tiyatro kategorisinde sergilenen oyunları değerlendirirken hazırladığı seçkide "Yüz Yılın Evi" adlı oyunu festivalde görülmesi gereken ilk 10 oyun arasında yer verdi.
Festival kapsamında Türkiye’den ilk kez Türkiye’yi konu edinen özgün bir metin yer alacak ve İngilizce olarak oynanacağını hatırlatalım.
Yüz Yılın Evi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki tarihsel geçmişimizi, eski bir konak ve yıkımı üzerinden değerlendiren bir oyundur. Oyunun yazarı, oyuncusu ve yaratıcısı Yeşim Özsoy’un kendi geçmişini, anneannesinin hikayesi üzerinden yeniden kurguladığı yarı otobiyografik oyunda, gerçek ve kurgu iç içedir.