Antonio Gades'in gözünden Carmen

Antonio Gades'in gözünden Carmen

Kanlı Düğün, Carmen ve Fuenteovejuna gibi başyapıtları flamenko sahnesine taşıyan dünyaca ünlü İspanyol dansçı ve koreograf Antonio Gades İstanbul'a geliyor

 

Prosper Mérimée’nin Carmen eserinin dans uyarlamasından, Federico García Lorca’nın meşhur Kanlı Düğün eserine uzanan çalışmalarıyla tüm dünyada efsane haline gelen Antonio Gades, 2004 yılında aramızdan ayrılmadan kısa bir süre önce kurduğu Vakıf ile mirasını bugünlere ulaştırıyor.



Yıllarca Gades ile dans eden Stella Arauzo’nun sanat yönetmenliğinde ve yine yıllarca orkestranın sağ kolu ve ışıkçısı olan Dominique You’nun teknik yönetmenliğinde çalışmalarını sürdüren Antonio Gades Topluluğu, 20 Şubat akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullu dans severlerin karşısına çıkacak.



Herkesin hikâyesini bildiği Carmen gösterisi, İspanya'dan gelen Antonio Gades Topluluğu ile coşkulu ve aşk dolu bir dans şölenine dönüşecek.



20 ŞUBAT 2020 – 20.00, CRR



ANTONIO GADES TOPLULUĞU Hakkında

Tüm zamanların en ünlü Flamenko dansçılarından ve koreograflarından biri olan Antonio Gades 2004 yılında aramızdan ayrılmadan önce mirasını devam ettirmek, İspanyol dansını tüm dünyaya ulaştırmak için bir Vakıf kurarak ruhunu ve eserlerini yaşatabilecek bir oluşuma imza attı. Gades ile uzun yıllar birlikte dans eden Stella Arauzo’nun sanat yönetmenliğinde ve yine yıllarca orkestranın sağ kolu ve ışıkçısı olan Dominique You’nun teknik yönetmenliğinde çalışmalarını sürdüren Topluluk, Kanlı Düğün ve Suite Flamenca'nın da içinde olduğu birçok gösteri ile unutulmaz performanslara imza atıyor. Gades’in İspanyol kültürünü ve geleneklerini estetik bir dille sahneye taşıdığı eserlerini yaşatmaya devam eden Topluluk, Carmen yorumu ile tüm dünyada büyük beğeni topluyor.



CARMEN Hakkında





Carmen’in tiyatro versiyonu, Carlos Saura’nın film çalışmasıyla aynı zamanda tasarlandı. Filmin başarısı Gades ve Saura tarafından da şaşırtıcı bulundu. Bu başarı Antonio Gades’i Kanlı Düğün ve Flamenco Suite’de olduğu gibi yeni bir çalışma yapması için cesaretlendirdi. 1983 yılında gerçekleştirilen prömiyerde Gades, sadece dünyanın önemli dansçılarından bir olarak değil aynı zamanda başarılı bir koreograf olarak da öne çıktı. Antonio Gades, bu çalışmayı ortaya koyduktan sonra düzenlenen bir basın toplantısında Carmen’e dair duygularını şu sözlerle açıkladı: “Carmen, ne uçarı bir kadın ne de bir erkek avcısı. O sadece sevdiği zaman sevgisini, sevmediğinde ise sevmediğini dürüstçe ifade edebilen bir karakter. Diğer bir deyişle özgür bir kadın… Bu görüntüsünün onu bir erkek avcısı yaptığını düşünmüyorum. Carmen’in bu duruşu onun asaletinden ileri geliyor, uçarı bir kadın olmasından veya bir erkek avcısı olmasından değil.”

 



Hikâye, koreografi ve ık: Antonio Gades ve Carlos Saura

Senaryo: Antonio Gades, Solera Freire

Müzik: Georges Bizet “Carmen”

M. Penella “El gato Montes” ve José Ortega Heredia/Federico García Lorca “Verde que te quiero verde”

Müzik Kayıtları: Orchestra della Suisse Romande Thomas Schippers yönetiminde,

Regina Resnik, Mario del Monaco, Tom Krause

Google+ WhatsApp