FESTİVALLER, İSTANBUL İÇİN BİR VAHA OLDU

FESTİVALLER, İSTANBUL İÇİN BİR VAHA OLDU

İstanbul Politikalar Merkezi'nin hazırladığı "İstanbul Perspektifleri" başlıklı söyleşilerin dördüncüsü, "Şehrin Şenlik Hali” temasıyla İstanbul Film Festivali Eski Direktörü (1983-2006) Hülya Uçansu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Ekim 2018 itibariyle İstanbul kültür-sanat hayatının şekillenmesinde etkin rol oynamış aktörlerle izleyicileri buluşturduğu "İstanbul Perspektifleri" başlıklı aylık söyleşi serisinin dördüncü konuğu İstanbul Film Festivali Eski Direktörü (1983-2006) Hülya Uçansu oldu.

Hülya Uçansu, sinema tarihinin 30’lu, 50’li, 70’li ve 80’li yıllarından örneklerden başlayarak değişimi hakkında; “Toplumsal baskının en yoğun hissedildiği 70’li yıllarda dahi Türkiye’de yaşayan insanlar dünyanın 40 ülkesinden gelen hayatları görmeye başladılar ve festivaller İstanbul için bir vaha oldu. Bir ülkeyi uluslararası standartlara taşıyan temel taşlarından birisinin sinema gibi sanat unsurlarına verilen önemdir.” dedi. 

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin, 1984 yılında Uluslararası İstanbul Sinema Günleri adıyla başlayıp bugünlere gelen serüveni, bu süreçte yaşanan zorlukları anlatan Uçansu,  Güney Koreli CJ CGV şirketine satılan dağıtım şirketi CGV Mars Entertainment Group ile yapımcılar arasında yaşanan krize de değindi. 

Değişimin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Uçansu, on yıl öncesine kıyasla daha iyimser düşündüğünü; gençler ile teknolojinin birlikteliğiyle doğru bilginin paylaşılmasının umut verdiğini ifade etti. Beyoğlu’nun 80’lerde terkedilmiş bir çehreye bürünmüşken sonrasında nasıl canlandıysa bugün de böyle farklı bir dönem yaşandığını belirtti.
 

Google+ WhatsApp