Osmanlının Son Döneminde Evlerdeki Hatların Kültürel Rolü

Osmanlının Son Döneminde Evlerdeki Hatların Kültürel Rolü

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez etkinliği kapsamında 17 Kasım Cumartesi günü Berna Yalaz’ı konuk ediyor.

Berna Yalaz'ın kültürel Çalışmalar alanında yayınlanan bu tez çalışması "Osmanlının son döneminde evlerdeki hat levhalarının ve İslami kaligrafinin şehir sakinlerinin günlük yaşantısındaki kültürelrolü" üzerine yorumlayıcı, nitel bir araştırma çalışması içermektedir.

Bu yazılarda "bir şablon var mıdır? Kim için ve ne amaçlayazılmıştır? Anlam nasıl iletilir? Evlere kutsal bir karakter kazandırmak için miyazılmıştır yoksa İslam dünyasında evler zaten kutsal bir statüye mi sahiptir? Sadecebir tüketim modelinin parçası olarak, dekoratif ya da süsleme amaçlı mı yazılmıştır? Ahlâkı güzelleştirmek amaçlı, dini ve ahlaki kuralları hatırlatan yazılar mıdır ya da kötüetkiler ve talihsizlik gibi negatif durumlardan korunma amaçlı mı yazılmıştır?" sorularına cevaplar ararken evlerdeki hat levhaları ve yazıların “koruyucu” amaçlı kullanıldığını savunmaktadır.

Berna Yalaz'ın Hayatı:
İlk ve ortaokulu Sinop’ta, liseyi Eskişehir Fatih Fen Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1997 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. 1997-2014 yılları arasında uluslararası bir şirkette Marka ve Kurumsal İletişim Direktörü olarak çalıştı. 2017 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamladı. Yeditepe Üniversitesi Medya Çalışmaları alanında doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Berna Yalaz, Prof. Dr. Kemal Sayar birlikte, internet çağında ilişkilerin değişimini inceleyen “Sanal Aşk” kitabının da yazarıdır.
 

Google+ WhatsApp