Tiyatronun Oscar’ları Kime Gidecek?

Tiyatronun Oscar’ları Kime Gidecek?


Haldun Dormen’in sanat danışmanlığında ilk Afife Tiyatro Ödülleri için jüri oluşturulmasının üzerinden 28 yıl geçti. Pandemi sebebiyle zorunlu olarak verilen ara, tiyatroya zor zamanlar yaşatırken Afife Tiyatro Ödülleri de bundan payına düşeni aldı. Son iki yıldır Ekim ayında gerçekleştirilen ödül töreni, bu yıl itibariyle eski düzenine geri döndü.

Bu akşam İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Özge Borak ve Mert Fırat sunuculuğunda düzenlenecek tören ile Afife Tiyatro Ödülleri 26. Kez sahiplerini bulacak.

13 Mayıs’ta açıklanan adaylardan kimler ödüle daha yakın? Hangi yapım daha çok konuşuldu? Sizler için yorumlamaya çalışacağım.

Bu sezonun büyük ilgi gören oyunlarından “39 Buçuk Basamak”, 10 dalda adaylıkla Tiyatroadam’ın kendi rekorunu kırdı. Grup, 2014 yılında “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” ile 7 dalda adaylığa karşılık 4 ödül, 2019’da “Teftişör” ile 6 dalda adaylığa karşılık 1 ödül kazanmıştı.

 

Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi” ve Oyun Atölyesi’nin “Kel Diva” oyunu 7 dalda, Tatbikat Sahnesi’nin “Otomatik Portakal” ve Dolkun Production’ın “Çirkin” oyunu 6 dalda aday gösterildi.

BU sezon 3 farklı oyunda izlediğim Berfin Ertan (Mahallemiz Eşrafından) ile ayrıştırıcılığa safça anlam vermeye çalışan bir ilkokul öğrencisini canlandıran Simge Sabancılar (Bu Taraftan Daha Güzelim) ileride adını sıkça duyacağımız genç kuşak tiyatrocular arasında olacak.

Bu sezon izlediğim en ilginç yapımlardan “Geçen Gün”, farklı sanat disiplinlerini bir araya getirerek eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Bu oyunun koreografisini hazırlayan Maral Ceranoğlu & Mihran Tomasyan, En Başarılı Hareket Düzeni dalında; şehrin atıklarından beslenerek oyunun doğasına uygun müziklerin sahibi Tophane Noise Band ise En Başarılı Sahne Müziği dalında ödülü alacağını düşünüyorum.

“Kel Diva” ile Kerem Çetinel ve “39 Buçuk Basamak”ta oyunun önemli bir parçası haline gelen ışık tasarımı ile Ayşe Sedef Ayter, En Başarılı Işık Tasarımı dalında; “Çirkin”de gerçeküstü masal atmosferini yaratan giysi tasarımı ile Candan Seda Balaban ve “Kel Diva”da yabancılaşmayı giysiler üzerinden gösteren Makbule Ercan, En Başarılı Giysi Tasarımı dalında en güçlü adaylar.

Sahnede birkaç karakteri canlandıran Murat Akkoyunlu (39 Buçuk Basamak) ve Erkan Baylav (Şakşakçılar) Yardımcı Rolde En Başarılı Erkek Oyuncu; hikayesini seyirciye geçiren Çağdaş Ekin Şişman (Büyük Zarifi Apartmanı) ve edebiyatımızın önemli isimlerinden Sevgi Soysal’ın sahneye aktarılmasındaki katkılarıyla Duygu Dalyanoğlu (Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor) Yardımcı Rolde En başarılı Kadın Oyuncu dalında favoriler.

 

Zuhal Olcay üçüncü Afife’sini alabilecek mi?

Gelelim En iyi Erkek ve En iyi Kadın Oyuncu kategorilerine; İki Afife Tiyatro Ödülüne sahip usta oyuncu Zuhal Olcay ve yine bu yılın en çok konuşulan oyunlarından “Sivrisinekler”de yer alan Senan Kara,  En başarılı Kadın Oyuncu dalında öne çıkan isimler.

Birçok Kez aday gösterilmesine karşın henüz bu dalda ödül kazanamayan Yiğit Sertdemir (Öteki Venedik Taciri) ve ilk kez aday gösterilen Onur Berk Arslanoğlu (Çirkin) En Başarılı Erkek Oyuncu dalında fark yaratan isimler.

Gecenin en merak edilen kategorileri ise En Başarılı Oyun ve En Başarılı Yönetmen dalları olacak. 10 dalda aday gösterilen “39 Buçuk Basamak” yılın En başarılı Oyunu, İlham Yazar (Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi) ise En Başarılı Yönetmeni dalında ödül alacağını düşünüyorum.

Gecenin Özel Ödülleri

Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne değer görülen tiyatro eleştirmeni ve akademisyen Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, 2011’de verilen 8. Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü’nün de sahibi.

“Çarpışma” adlı eseriyle Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne değer görülen Müge Oskay, bu ödülü kazanan beşinci, son on yılda ise üçüncü kadın yazar oldu.

Yapı Kredi Özel Ödülü’ne, 24 yıldır Afife Tiyatro Ödülleri’nin koordinatörlüğünü üstlenen tiyatro sanatçısı Murat Ovalı, 2016 yılından bu yana tiyatro sezonunun en başarılı komedi ya da müzikal oyununa verilen Haldun Dormen Özel Ödülüne ise Duru Tiyatro’nun “Mutlu Aile Tablosu” adlı oyunu değer görüldü.

Google+ WhatsApp