Notre-Dame Katedrali'nde dünya tarihi gizli
Fransa'nın başkenti Paris'in en ünlü tarihi yapılarından Notre-Dame Katedrali'nde yangın çıktı. Hızla yayılan alevleri kontrol altına alırken Notre-Dame’ın dünya tarihi için önemi büyüktü
Fransa'nın başkenti Paris'in en ünlü tarihi yapılarından Notre-Dame Katedrali'nde yangın çıktı. İtfaiye ekipleri, hızla yayılan alevleri kontrol altına alırken Notre-Dame’ın dünya tarihi için önemi büyüktü
Fransa'nın başkenti Paris'de yer alan Notre Dame Katedrali dünyaca ünlü katedrallerden biri.. Tam adı Notre-Dame de Paris olan Notre Dame Katedrali, Paris’in en önemli sembollerinden biri olmasını, muhteşem mimarisi kadar Victor Hugo’nun ölümsüz eseri “Notre Dame’ın Kamburu”na borçludur.
Fransız gotik mimarisinin en önemli örneği olarak kabul edilmektedir. Notre Dame dünyadaki ilk gotik katedrallerden birisidir ve inşası gotik dönem boyunca devam etmiştir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen, Seine Nehri kıyısında yer alan katedral, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılmaktadır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapmaktadır.
Notre Dame Katedrali tarihi aslında yapımından daha önce başlamıştır. İhtişamlı kilisenin bugün bulunduğu yerde önceleri küçük bir Roma şapeli bulunmaktaydı. 1163 yılında şehrin psikoposu Sully'nin hayalini kurduğu ve Papa 2. Alexander tarafından da desteklenen kilisenin yapımı başlamış ve bu inşaat yaklaşık olarak 170 yıl sürmüştür. 1334 yılında yapımı tamamlanan ve Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan kilise takip eden yıllarda Jeanne Darc'ın yargılanması, Napolyon'un taç giyme töreni, De Gaulle'ün cenazesi gibi önemli toplumsal olaylara da ev sahipliği yapmıştır. Ünlü yazarın Notre Dame de Paris Katedrali’ni merkeze alarak yazdığı ünlü romanının 1831 yılında yayımlanmasından sonra tekrar dikkatleri üzerine çeken yapı 1864 yılında 23 yıl sürecek bir restorasyon sürecine girmiş ve o günden beri de tüm görkemiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.
Notre Dame Katedrali Mimari Özellikleri
Notre Dame Katedrali, Paris, Fransa’da bulunan görkemli bir Katolik Katedrali’dir. Katedral, Ortaçağda inşa edilmiştir. Dünyanın en ünlü kilise binalarından biridir. Yükselen yapıları ve Gotik mimari yapısı son derece güzeldir. Notre Dame Katedrali’nin inşaatı 12. yüzyılda başladı ve 200 yıldan fazla sürdü. Katedral üzerindeki farklı mimari tasarımlar, binanın inşa edildiği zamanların değişiminin kanıtıdır. Katedral 5,500 metrekarelik bir alanı kaplar. Baskın bir Fransız Gotik tasarımına sahiptir. Katedralin göze çarpan özellikleri, dış duvarlara destek sağlayan uçan iskeletlerdir. Sütun desteği olarak işlev gören ve binanın dışını çizen kişisel heykeller. Katedral içinde çeşitli sanat eserleri, kalıntılar ve ortaçağ’dan mobilyalar sergilenmektedir. Notre Dame Katedrali’nde on tane dev çan bulunmaktadır. Çanlar, kilisede çeşitli etkinliklerde ve hizmetlerde kullanılır.
Notre Dame Katedrali dünyanın birkaç Gotik Katedrali’nden biridir. Katedralin heykeller yıllar boyunca hayatta kalmış olan eski sanat tasarımlarını sergiliyor. Notre Dame Katedrali, ‘Taçların Tacı’ ve bir ‘Kutsal çivi’ de dahil olmak üzere Katolik inancının kutsal kalıntılarını barındırıyor. Notre Dame Katedrali devasa iç mekanı, ihtişamlı dış cephesi, nefes kesen süslemeleri ve sahip olduğu sanat eserleriyle ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratmaktan çok uzak bir zenginliğe sahiptir. Kilise mimariden sanat eserlerine, ruhani bilimlerden tarihe kadar geniş bir ilgi alanı yelpazesinde ziyaretçilerine farklı tatlar sunmaktadır. Notre Dame Katedrali Batı Cephesi, merkezinde yer alan Batı Gül penceresi etrafında şekillenmektedir. Bu gül penceresinin merkezinde ise Bakire Meryem ve Çocuk heykelleri yer almaktadır. Batı Cephesi’nin zemini, gül pencerenin altında yer alan üç görkemli taç kapıdan oluşur.
Göz alıcı güzellikteki bu taç kapıların üzerinde ise Yahudi Krallarının 28 adet heykeli bulunan King’s Gallery’yi görebilirsiniz. Kule Külahı Notre Dame Katedrali 1800’lü yıllarda restore edilirken restorasyonun başındaki mimar Viollet le-Duc tarafından tasarlanarak kuleye eklenmiş. Öte yandan kilisenin ihtişamlı Gotik mimarisine de son derece uyumludur. Katedralin güney ve kuzey cephelerinde de bu görkemli gülpencerelerden birer adet mevcuttur. 13 metre yüksekliğindeki vitraylarla süslü Güney Gülpenceresi’nin ortasında bir İsa tasviri yer almakta ve Bakire Meryem ve Eski Ahit’ten tasvirler içeren Kuzey Gülpenceresi ise 21 metre yüksekliğindedir. Katedralin Doğu Cephesi’nde yer alan destek kirişleri ise uzaktan bakıldığında boşlukta duruyormuş gibi göründüğü için Uçan Payandalar adıyla anılmaktadır. Jean Ravy’nin eseri olan payandalar da Notre Dame Katedrali turunda görmeniz gereken yerler arasındadır.
Notre Dame Katedrali'nin Yaşadığı Tehtitler
Notre Dame Katedrali varolduğu yıllar boyunca önemli zarar görmüştür. 1548’de isyancı gruplar, Katedral’deki heykelleri ve diğer eserleri imha ederek eşyaların putperest olduklarını iddia etmiştir. 17. yüzyılda Kral Louis XIV, binayı modernize etme girişiminde bulunarak Katedralin yapılarına çeşitli değişiklikler düzenlemiştir. Restorasyon çabaları, mimar Eugène Viollet-le-Duc ve Jean-Baptiste-Antoine liderliğinde 1845’te başladı. Daha sonra büyük bir restorasyon programı 1991 yılında eski heykelleri onarmak ve hasar gören yapıları yeniden yapılandırmak suretiyle başladı.