“ÖTE/DE/Kİ MİMARLIK”
Akbank Sanat, Tabanlıoğlu Architects ve Mimarlar+ Han Tümertekin ofislerinin çalışmalarını "ÖTE/DE/Kİ MİMARLIK" sergisiyle 28 Kasım 2018 - 05 Ocak 2019 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.
Küratörlüğünü Prof.Dr. Hasan Bülent Kahraman ve danışmanlığını Prof. Dr. Luca Molinari'nin üstlendiği "ÖTE/DE/Kİ MİMARLIK" Sergisi mimarlık dünyasının önemli temsilcilerinden Tabanlıoğlu Architects ve Mimarlar+ Han Tümertekin ofislerinin çalışmalarını içermektedir.
Serginin küratörü Prof.Dr.Hasan Bülent Kahraman, sergiyi şu şekilde özetliyor:
“Mekan insanın temel sorunsalıdır. Mekansız bir tasavvur olanaksızdır. İnsanın mevcudiyeti mekanla kaimdir. Mekanı dönüştürdüğünde insan kendisini dönüştürür. Mekanı dönüştürmek ise daima bir zihinsel tasavvura tekabül eder. Söz konusu dönüşüm bilincin mekanik dönüşümüyle iç içedir. Mekana yönelik her müdahale ideolojik bir dönüşümü de içerir. Mekan bir varoluş gerçeğidir. İnsanî olan her kurgu mekanla iç içedir ve mekanı aşmak en önemli felsefi sorunlardan biridir. Mekan son kertede kimlik, bellek ve aidiyet demektir. En katmanlı kültürel tartışmalar öyle görünmese dahi mekânsal göndermelerle gerçekleşir. Mekanın soyutlanması varlığın metafizik anlamlarına açılacaktır. Son kertede ise mekan dinamikleri kültürel göndermeleri kapsar. Güncel sanatın sanatsal olduğu kadar politik ve felsefi saiklerle mekanı temel bir kabul olarak ele alması bu sorunun karmaşık yapısından türer. Tabanlıoğlu ve Tümertekin farklı yapılar, farklı coğrafyalar ve farklı kimlik ve aidiyetler içinde kendi yapılarını tasarlar ve kurarken eylem ve fizik ile tasavvur ve soyutlama arasında söz konusu karmaşayı söz konusu ediyor. O karmaşadan lineer ve organik olmayan müdahale edilmiş ama kendi birikimine yaslanmaktan da çekinmeyen bir soyutlama çıkarıyor. Geriye kalan o soyutlamanın gene bir başka mekan içinde sorgulanmasıdır. Her mekan öte/de/ki midir yoksa her mekan burada, şimdi ve mevcut olanı içerir mi?”
Prof.Dr. Luca Molinari hakkında;
Mimarlık eğitimi, küratörlük, yayıncılık ve danışmanlık alanlarında 30 yılı aşkın süredir geniş bir deneyime sahip olan Luca Molinari, 2015 yılında kendi bağımsız şirketini kurmuştur. Mimarlıkta tecrübeli uzman ekibi ile birlikte grafik ve sergi tasarımı, yayınlama, kopyalama ve proje yönetimi alanlarında hizmet vermektedir.
Tabanlıoğlu Architects hakkında;
1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulmuş olup, 1995 yılında Melkan Gürsel (AIA Int.) Gruba ortak olarak katılmıştır.1950'den bu yana uzun aile geleneği ile İstanbul merkezli mimarlık firması, Çankaya Camii'nin mimarı Dr. Hayati Tabanlıoğlu, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Atatürk Havalimanı ve Galleria'nın Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi Galleria ile başladı. Yaklaşık 60 yıldır çalışmalarını südüren ofis, titizlik ve bilgi birikimine dayalı bir profesyonellik göstermektedir. Tabanlıoğlu Mimarlık, konutların, ofislerin, sanayi tesislerinin, alışveriş merkezlerinin ve dönüşüm projelerinin “mekan” ve “gereksinimlerin” bireyselliğini göz önünde bulundurarak yenilikçi, ancak verimli ve ekonomik açıdan uygun tasarım alternatifleri geliştirmektedir.
Han Tümertekin hakkında;
Mimari etkinliğini 1986 yılında İstanbul’da kurduğu Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. çerçevesinde yürütmektedir. Tümertekin, Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa’da projeler gerçekleştirmiştir. Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda çalışmalar yapmıştır. Mesleki çalışmalarına ek olarak 1992 yılından bu yana mimarlık öğrenimine de katkıda bulunan Tümertekin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans programının kurucu ve yürütücülerindendir. Harvard Graduate School of Design, Ecole Spéciale d’Architecture-Paris ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’da konuk öğretim üyeliği yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası pek çok jüride görev alan Tümertekin verdiği konferanslar ve yönettiği workshop’ lar ile uluslararası mimarlık etkinliklerinde yer almaktadır. Domus, Abitare, Architectura Viva, d’Architecture, 'World Atlas of Contemporary Architecture’, ‘Atlas of 21st Century World Architecture’ gibi yayınlar Tümertekin’in çalışmalarına yer vermiştir. Ayrıca seçilmiş projeleri Harvard University Press tarafından bir monografi olarak yayınlanmıştır. 1998 ve 2000 yıllarında Ulusal Mimarlık Ödülü’ne (Türkiye) layık görülen Tümertekin’in çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri vardır. Mies van der Rohe ödüllerinde SM Evi sergilenen Tümertekin, ‘B2 Evi’ ile 2004 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır. ‘2007 Ağa Han Mimarlık Ödülü jürisinde de yer alan Tümertekin, 2008 yılından bu yana Ağa Han Mimarlık Ödülleri Yönetim Kurulu üyesidir.