Sultan II. Abdülhamid'e suikast
Homer kitapevi'nde gerçekleşecek “Kitaplar Arasında” söyleşilerinin ilk konuğu 17 Kasım'da Prof. Dr. Edhem Eldem.
Boğaziçi Üniversitesi’nin entelektüel canlılığından ilham alarak ortaya çıkan BU+ oluşumunun üniversite ile toplumu buluşturma yönünde başlattığı projeler arasında yer alan “Kitaplar Arasında” söyleşi dizisi başlıyor.
Özgün akademik çalışmalardan yola çıkarak hazırlanıp yayımlanmış kitaplar üzerine sohbet edilecek bir kitabevi sohbetleri serisi olarak tasarlanan proje kapsamında, akademisyenlerin uzun yıllar emek verdikleri çalışmaların ürünü olan kitapların akademi dünyasının sınırlarından çıkarılıp yeni okurlarla, akademi dışındaki dünyayla buluşturulması hedefleniyor.Beyoğlu Homer Kitabevi’nde her üç haftada bir cumartesi günleri saat 15.00’te düzenlenecek sohbetlerin bir diğer amacı da günümüzde giderek kaybolmaya yüz tutan bağımsız kitabevlerini ve kütüphane kültürünü yaşatmak; kitabevi ve kütüphanelerin kültürel üretime ve dolaşıma katkısını hatırlatmak.
Söyleşi dizisinin ilk konuğu 17 Kasım tarihinde, editörlüğünü üstlendiği ‘’To Kill A Sultan’’ adlı kitabıyla Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem olacak.
To Kill a Sultan, Times tarafından ‘modern zamanların en büyük ve sansasyonel siyasi komplolarından biri’ olarak tarif edilen olayı ele alıyor. 21 Temmuz 1905 tarihinde, İstanbul’da bulunan Yıldız Hamidiye Camisi’ndeki Cuma duasından sonra patlayan bombalı bir araç 26 kişinin ölümüne ve 58 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Saldırının hedefi olan Sultan II. Abdülhamid olayı yara almadan atlattı. Osmanlı polisi kısa sürede olaydan Ermeni devrimcilerin sorumlu olduğunu buldular, pek çok insan tutuklandı ve yargılandı ve bunların arasında Belçikalı anarşist Edward Joris de vardı. Onun hapse atılması uluslararası bir tepkiye yol açtı ve sonuç olarak diplomatik bir karışıklık yarattı. Suikast girişimi başarısız oldu, olaylar hafızalardan silindi ve bu olay yirminci yüzyıl tarihinin başlarına dair bir dipnot olarak kaldı.
Bu kitap komployu Osmanlı’nın son döneminin tarihine dair ulusal sınırları aşan bir an olarak ele alıyor ve uluslararası hukuk, terörizm, Oryantalizm, diplomasi, anarşizm, emperyalizm, milliyetçilik, kitle iletişim araçları ve hayırseverlik gibi modern tarihe dair konulara bir pencere açıyor. Yirminci yüzyılın başlarındaki Osmanlı İmparatorluğu ile Avrupa ve dünyanın geri kalanı arasındaki uluslararası bağlara dair orijinal bir bakış sunuyor.
Edhem Eldem hayatı;
1960'ta Cenevre'de doğan Edhem Eldem, ortaöğrenimini 1977'de Saint Joseph Lisesi'nde tamamlar. Önce Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne girer. Bu bölümde üç sömestr okuduktan sonra geçtiği Siyaset Bölümü'nde lisans öğrenimini 1982'de tamamlar ve Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans yapar.
1983'te Aix-en-Provence Üniversitesi'nde Prof. Robert Mantran'ın yanında "18. Yüzyılda İstanbul'da Fransız Ticareti" üzerine doktora tezine başlar. 1989'da doktorasını tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarih bölümüne öğretim üyesi olarak giren Eldem 1991'de doçent olur.
Eldem altı sene boyunca Fransa'nın 18. yy'daki İstanbul ticareti üzerine belgelerle uğraşıp tezini tamamladıktan sonra da daha çok belgelere dayalı konular üzerinde yoğunlaşır. Bu konulardan biri de şu anda üzerinde çalıştığı Osmanlı Bankası'dır. Osmanlı Bankası arşivlerinden hareketle, 19. yy sonu ve 20. yy başı Osmanlı iktisat tarihi, Osmanlı ticaret tarihi ve her şeyden çok da Osmanlı sosyal tarihi üzerinde yoğunlaşır.
Kitaplar Arasında Gelecek Program;
8 Aralık tarihinde Kitaplar Arasında, ‘’Erkekliğin Türkiye Halleri’’ kitabının yazarları akademisyen Hale Bolak Boratav ve Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Emeritus öğretim üyesi Prof. Dr. Güler Akman Fişek’i,
22 Aralık tarihinde ise Türkiye’de iktisat tarihi disiplininin oluşumuna yönelik katkılarıyla duayen isimlerden biri olan Prof. Dr. Şevket Pamuk, ‘’Uneven Centuries: Economic Development of Turkey Since 1920’’ adlı eseriyle,
12 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say, ‘’50 Soruda Yapay Zeka’’ adlı kitabıyla,
2 Şubat tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan ve akademisyen Cenk Özbay, ‘’Kültür Denen Şey’’ adlı kitaplarıyla,
23 Şubat tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanı Prof. Dr. Zafer Toprak ‘’Türkiye’de Yeni Hayat’’ adlı kitabıyla konuk edecek.