Tiyatro eleştirmenleri yılın iyilerini belirledi
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyelerinin,2017-2018 sezonunda sahnelenen tiyatro oyunları arasında belirlediği 2018 TEB Ödülleri’nin sahipleri,27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde açıklandı
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyelerinin,2017-2018 sezonunda sahnelenen tiyatro oyunları arasında belirlediği 2018 TEB Ödülleri’nin sahipleri,27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde açıklandı.
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, TEB Özel Ödülü’nünŞevket Çoruh yönetimindeki Baba Sahne’ye, Yılın Oyunu Ödülü’nün Pürtelaş Tiyatro yapımı “Martı”ya, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü’nünNezaket Erden’e, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü’nün Murat Akkoyunlu’ya, Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü’nünAysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu’na, 2018 TEB Onur Ödülü ise Müjdat Gezen ve Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’na verileceğiniduyurdu.
2018 TEB Ankara Ödülleri’nde de TEB Özel Ödülü’nün Devlet Tiyatroları’na, Yılın Oyunu Ödülü’nün Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Gün Batımı”na, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü’nün Miraç Eronat’a, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü’nün Olcay Kavuzlu’ya, Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü’nün Ali İhsan Kaleci’ye verilmesi kararlaştırıldı. Onur Ödülü’nün ise Ömer Atilla Sav’a verileceği açıklandı.
ÖDÜL ALANLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİ
TEB Özel Ödülü bu yıl, tiyatro salonlarının vahşice yok edildiği günümüz ortamında maddi manevi riskler alarak İstanbul’a klasik tiyatro mimarisini vefa örnekleriyle getirerek büyük bir özveriyle yeni bir tiyatro kazandırdığı, tutarlı ve başarılı bir repertuar sunduğu için Şevket Çoruh’un sahibi olduğu Baba Sahne’ye veriliyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü de, 2018 yılında 70. 30. ve 20. yıl dönümlerini kutlayan sahneleri ve bu sahnelere katkıda bulunmuş tüm sanat emekçilerine bir saygı duruşu olarak TEB Ankara’nın Özel Ödülü’ne değer görüldü.
Yılın Oyunu Ödülü Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu“Martı”ya, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” oyunundaki performansıyla Nezaket Erden’e, Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü “Bir Baba Hamlet” oyunundaki rolüyle Murat Akkoyunlu’ya, Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü de Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun “Zabel” oyunundan dolayı Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu’na veriliyor.
Onur Ödülü’ne, içinde yaşadığımız karanlıktan payını alan tiyatro dünyasında ödünsüz tutum sergilemesi, kendine yapılanlar karşısında dik duruşunu koruması, sanat dünyamıza çok sayıda sanatçı kazandıran MSM’yi kurması ve her şeye karşın yaşatmasından dolayı Müjdat Gezen layık görüldü.
Onur Ödülü’ne layık görülen bir diğer isimse, bilim kadını, akademisyen, dramaturg, çevirmen ve yazar kimliğiyle bugüne kadar tiyatroya sayısız insan, oyun ve kitap kazandırması, tiyatroda düşünselliğin ve eleştiri geleneğinin gelişmesi ve yerleşmesi için emek vermesi, 1992 yılında Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nü kurarak bu alanda pek çok insanın yetişmesine öncülük etmesi, Almanya ile Türkiye arasında hem sanatsal hem insani köprüler kurarak iki ülke arasındaki kültürler arası diyaloğa verdiği hizmetler ve üstlendiği öncü, aydın, yol gösterici, genç eleştirmenleri destekleyici yaklaşımları nedeniyle Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu oldu.
TEB Ankara’nın Onur Ödülü’nün de özellikle siyasal erk karşısında yaşanan kriz dönemlerinde, tiyatrolarımızın savunmasını bir sanat ve hukuk insanı olarak üstlenmiş olmasıyla örnek bir tutum sergilemesi, altmış yılı aşkın bir süre içinde ayrım gözetmeksizin tiyatro oyunlarını izleyip, değerlendirme yazılarıyla destek olması, çağdaş, demokratik bir topluma yakışır tiyatro yapılanmaları üzerinde birçok yasal ve sosyal çalışma yapması, kamu yönetimlerinin ödenekli ve özel tiyatrolarla ilişkisini düzenlemeye yönelik sayısız çalışmaya imza atması, tiyatro eleştirmenliği ile avukatlık mesleğindeki deneyimini ve birikimini, yıllardır sürdürmekte olduğu yazar kimliğine ustaca sindirmesi nedeniyle Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği eski başkanlarından Ömer Atila Sav’a verileceği açıklandı.
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin düzenlediği 2018 TEB Ödülleri, Nisan ayında İstanbul ve Ankara’da yapılacak törenlerle sahiplerine verilecek.
TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ (TEB) HAKKINDA
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi olarak 1990 yılında kurulan birlik, tiyatro (sahne ve gösteri sanatları) alanında eleştiri disiplininin yurdumuzda gelişmesini, diğer milletlerin bu alandaki çalışmalarını, kullandıkları yöntem ve teknikleri ülkemizde tanıtarak bilimsel ve çağdaş düzeye ulaşmasını, sahne faaliyetlerimizin yurt içinde ve dışında tanıtılmasında güvenilir bir değerlendirme kaynağının oluşmasını sağlamak, etkinleştirmek, geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir.