Türk Sinema Tarihyazımına İlişkin Sorunlar
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez etkinliği kapsamında 30 Kasım Cuma günü Barış Saydam’ı konuk ediyor.
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar etkinliği kapsamında 30 Kasım Cuma günü saat 17.00'de Barış Saydam’ı konuk ediyor. Saydam, “Türk Sinema Tarihyazımına İlişkin Sorunlar” isimli sunumu gerçekleştirecek.
Türk sinemasında tarihyazımı çalışmaları genelde ilkler üzerine kurulu bir mitolojiyi ortaya çıkarır. Metinler kim, ne, nerede ve ne zaman gibi sorulara karşılık verir. Nasıl ve neden sorularıyla çoğunlukla hazırlanan metinlerde karşılaşmayız. Türk sinemasının sembolik doğum yılı olarak kabul edilen Fuat Uzkınay'ın yönettiği Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı filmi de bu mitik tarihin başlangıç noktasını oluşturur. Ulusal kimliğin oluşturulması ve Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'na girerken halkı savaşa hazırlamak amacıyla kullanılan bu olay, hem Türkiye'deki sinema tarihyazımındaki meseleleri sorgulamak hem de ulus kimliğinin oluşturulma sürecinin sinemaya etkisini tartışmak için de sembolik bir örnektir.
Barış Saydam Hakkında;
1983 yılında İstanbul’un Fatih semtinde doğdu. 2006 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nde film eleştirileri yazmaya başladı. Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011 yılında Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nde web sitesi editörlüğüne başladı. Derginin yayın kurulunda görev aldı. 2013 yılında Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde başlatılan Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı görevini üstlendi. "Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam" kitabını hazırladı. "Yücel Çakmaklı: Milli Sinemanın Kurucusu" ve "Sessiz Dönem Türk Sinema Antolojisi" kitaplarının editörlüğünü yaptı. Hâlen Avrupa Sineması sitesinde, Hayal Perdesi ve Modern Zamanlar dergilerinde yazmaya devam ediyor. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yapıyor.