Dev Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?
Hiç düşündünüz mü; herbiri tonlarca ağırlıktaki o taş parçalarını üstüste tam nizami şekilde yerleştirerek üçgen prizma – piramitler nasıl inşa edildi?
Belki defalarca sohbet aralarında beyin fırtınası yaparken beyin yakan sorular arasında yer almıyor mu sizde de?.
Piramitleri kim yaptı? Mısır piramitleri nasıl bir yapım sürecinin ardından inşa edildi? Ya da en önemlisi piramitler neden yapıldı?
Piramitlerle ilgili nesilden nesile kulaktan dolma veriler ve hatta akademik süreçte araştırma konuları yazılıp çizildi.Halen cevaplanamayan soruların olması tuhaf bir gerçek olmakla birlikte insanı yüzyıllar öncesine alıp götürüyor doğrusu.
Piramitlerin nasıl inşa edildiğine yönelik verileri o döneme ait parçaları puzzle mantığıyla bir araya getirmek suretiyle öğrenebiliyoruz.
Piramitlerin yapılma yöntemleri hakkında detaylı veriye daha önceki yapı tipolojilerine bakmak yöntemiyle ulaşabiliyoruz.Örneğin Mastaba adı verilen yukarıdaki mezar yapıları Mısır vatandaşlarının yüzyıllar önce insanın ölüsüne bile ne derece değer verdiklerini kanıtlar nitelikte.
Dünya’nın 7 harikası arasında yer alan Giza Piramitleri Mısır Firavunu Keops tarafından inşa ettirildi.
Piramitlerin gelişim süreçleri basamaklı yapıları ile ortaya çıktı.İçlerinde tüneller odacıklar ve tuzaklar olduğu söylenilen mısır piramitleri daha sonraları pürüzsüz basamaksız ve daha açısal yüzeyler ile gelişimini tamamladığı ıspatlandı.
Piramitlerin inşaası için Firavunların üst düzey yetkililer atadığı da Papirüslerde açıklanmaktadır.Ayrıca öte yandan Gize’d yer alan piramitlerin inşaası için 10.000’den fazla insanın aktif şekilde çalıştığı da tahminler arasında.
Devasa Taşların nasıl taşınarak yerleştirildiği konusu
Taşların ocaklarda çeşitli metodlarla üretimine yönelik belki çok fazla merak etmesek de taşların nasıl taşınarak yukarılara tam nizami şekilde yerleştirildiği konusunu daha çok merak ediyoruz.
Taşların hareket ettirilebilmesi için itip çekilebilen kızaklar kullanıldığı netlik kazandı.
Ayrıca pek çok bilim insanı taşların kızaklarla getirilerek rampalar yardımıyla yukarılara taşındığı konusunda da hemfikir olmuş durumda.
Mısır Antik Eserler Bakanlığının ve Kültürel Miras, Yenilik ve Koruma Enstitüsü araştırmacılarının başlattığı Piramitleri Tarama (Scan Pyramids Mission) projesi bu konu hakkında yeni veriler sağlayabilir. Bu projede yer alan bilim insanları, farklı teknolojilerinin yardımıyla Gize Piramitlerini tarayarak, inşa tekniklerini canlandırmaya çalışıyorlar.Proje, piramitlerin inşası hakkında yeni bilgilerin yanı sıra piramitlerin içinde keşfedilmemiş odaların olup olmadığını da ortaya çıkartabilir.