İzmit’teki İnşaatta Bulunan Mezarlar 2000 Yıllık Tarihe Işık Tutuyor
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, İSU Genel Müdürlüğü inşaat alanında yapılan kazı çalışmalarında Roma dönemine ait 5 lahit ve 31 kiremit mezar gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca bir amforanın içinde 38 haftalık bebek iskeleti bulundu.
Geçtiğimiz aylarda İzmit’in Yenidoğan Mahallesi’nde İSU binasının inşaatı için başlatılan temel kazısı sırasında lahit mezarlar ortaya çıktı. Hemen alan koruma altına alınırken, İSU binasının inşaatı yaklaşık 5 metre kaydırıldı. Ortaya çıkan 5 adet lahit mezarın etrafında, kurulan özel bir ekip tarafından geniş çaplı çalışma başlatıldı.
Nikomedia’nın en özel nekropolü
Kocaeli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Kocaeli Müze Müdürlüğü öncülüğünde kazı için özel bir ekip kuruldu. Ekip, ilk olarak ortaya çıkan 5 lahit mezarın çevresini kazdı. Lahit mezarların hemen yanında ise 31 kiremit mezar bulundu. Alanın doğu-batı kısmına doğru uzanan nekropol duvarı da ortaya çıkarıldı.
38 haftalık bebek iskeleti
Ekipleri en çok şaşırtan bir başka olayda amforanın içinde bulunan 38 haftalık bebek iskeleti oldu. Arkeologlar adeta toprak haline gelen 38 haftalık bebek cesedi için özel bir çaba harcadı. Bebek iskeleti, topraktan büyük bir özenle çıkartılarak koruma altına alındı.
İlgi çeken bir başka buluntu ise, 8 yaşında hayatını kaybeden, ‘Trophimos’ isimli çocuğa ait mezar oldu. Nekropolün güneyinde ortaya çıkartılan ‘Trophimos’un mezarında Grekçe, ‘Bu mezar, Hermogene ile Venustinus tarafından 8 yaşında ölen Trophimos için bu yaptırılmıştır’ yazıyor. Yazıtın 2. satırının başında asma yaprağı ile, Trophimos isminin hemen yanında kuş figürü yer alıyor.
M.S. 4. yüzyıla kadar kullanım görmüş
Elde edilen bilgilere göre nekropol, M.S. 4. yüzyıla kadar kullanılmış. Yerinde bulunan 1 numaralı lahit, dikdörtgen prizma biçimli alçak tekne ve köşelerinde akroter bulunan kırma çatılı kapaktan oluşuyor. Kapak ve teknenin birleşim noktalarında kenet yuvaları ise hala duruyor. Alandaki önemli bulgulardan bir diğeri ise taş örgülü Nekropol duvarı. Yaklaşık 11 metre uzunluğundaki duvar, doğu istikametinde 60- 80 santim genişliğinde. 2, 3 ve 4 numaralı lahitler ise bu duvarın güneyine farklı mesafelerde yerleştirilmiş. 5 numaralı lahit ise duvarın bitim noktasından sonra duvarı keser pozisyonda yerleştirilmiş. 1 numaralı lahit ise duvar ile batı yönünden bitişmiş. 1 numaralı lahitle hemen birleştiği noktada tuğladan bir kemer sırası görülüyor. Ancak daha sonradan bu kemerin içinin doldurulduğu tahmin ediliyor. Nekropol duvarının örgü tekniği Geç Roma-Erken Bizans özelliklerini gösteriyor.