METİN UCA ÖZLENEN YARIŞMASI “PASSAPAROLA” ile ADANA’DA!
Metin Uca,1 Haziran Cuma günü Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen 14. Geleneksel Fenilketonüri Şenliği’nde, sevilen bilgi yarışması “Passaparola”yı, fenilketonüri hastası çocuklarla ve aileleriyle birlikte oynayacak
Metin Uca, Çukurova Üniversitesi Çocuk ve Beslenme Bilim Dalı’nın her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 1 Haziran’da gerçekleşecek olan Geleneksel Fenilketonüri Şenliği’nin 14’üncüsüne konuk oluyor.
Yoksul ailelerin, fenilketonüri hastası çocuklarına destek olmayı amaçlayan 14. Geleneksel Fenilketonüri Şenliği’nde Metin Uca, hasta çocuklarla birliktesevilen yarışması“Passaparola”yı oynayacak. Yarışmayla çocukları neşelendiren Uca, yarışmanın kazananlarına, onların diyetlerine uygun yiyeceklerden oluşan paketler hediye edecek. Etkinlik, hasta yakınlarının ve tıp öğrencilerinin katılımıyla 1 Haziran 2018 Cuma günü Adana’da Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
FENİLKETONÜRİHASTALIĞI HAKKINDA
Doğumsal metabolik hastalıklardan biridir, genetik olarak çekinik genlerle (otozomal resesif) aktarılan bir hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar, karaciğerde bulunan fenilalanin hidroksilaz enzimi çalışmadığı ya da az çalıştığı için, yaşam boyu fenilalaninden kısıtlı bir diyet uygulamak zorundadırlar.
Fenilalanin protein yapı taşıdır, vücuta sentezi yoktur, diyetteki protein kaynakları ile alınır. Diyetle alınan ve vücudun fenilalanin gereksinimi karşılandıktan sonar arda kalan kısmı feilalanin hidroksilaz enzimi tarafından diğer bir protein yapı taşı olan tirozine çevrilir. Ancak enzim görevini tam yerine getiremez ise, alınan fenilalanin kanda yükselir ve beyine ciddi derecede kalıcı hasar verir. Hastalıklı bireylerin ağır derecede zihinsel özürlü olmaması hastalığın erken dönemde tanımlanıp, yaşam boyu kan fenilalanin düzeyinin güvenli sınırın altında tutulması ile sağlanabilir. Bu da vakaların tamamına yakınından yaşam boyu uygulanan düşük proteini diyet ile sağlanmaktadır.