ŞEHİR TİYATROLARI PERDELERİNİ AÇIYOR

ŞEHİR TİYATROLARI PERDELERİNİ AÇIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, “Kaldığımız Yerden… Yeniden…” sloganıyla yeni sezon repertuarını açıkladı

İstanbul-Kadıköy’deki Müze Gazhane’de (Hasanpaşa Gazhanesi) düzenlenen toplantıda konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, eylülde yedi oyunla prömiyer yapacaklarını belirtti.

İBB Şehir Tiyatroları, İstanbul-Kadıköy’deki Müze Gazhane’de (Hasanpaşa Gazhane) yeni sezon programını açıkladı. Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 10 aydır kapalı olan Şehir Tiyatroları, yeni sezonda kapılarını yeniden seyircilere açıyor. Kapalı olduğu dönemde, çevrimiçi oyunlar, etkinlik ve söyleşilerle yaklaşık 500 bin sanatseverle buluşan Şehir Tiyatroları, eylül ayında seyircileriyle yüz yüze buluşacak.

“Eylül ayında yedi oyunla prömiyer yapacağız”

Yeni tiyatro sezonunun açılışında konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, “Zor bir dönem geçirdik. Açıldık, kapandık, ‘Daha minimal olalım dedik’ yine kapandık. Ama çalışmalarımız hiç bitmedi, atölyelerimiz hiç bitmedi, kendimizi geliştirme çabamız hiç bitmedi, çevrimiçi olarak yaptığımız etkinlikler hiç bitmedi” dedi. 

Salgında prömiyerlerini yapabilmiş bazı oyunlar olduğunu, bunların da sadece üç-dört gece oynanabildiğini söyleyen Ergen, “10 oyunun prömiyer yapmasına sadece birkaç gün kalmıştı. Seyircilerimizin ve sanatçılarımızın sağlığını tehlikeye atmamak için oyunları durdurmak zorunda kaldık. Biz eylül ayında, her halde hiçbir tiyatronun yapamayacağı bir büyüklükte, yedi oyunla prömiyer yapacağız” diye konuştu.

Salgında yaşamını yitirenler anısına “Veba” olacak

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, Müze Gazhane Sahnesi’nin açılış oyununun ise “Veba” olacağını ve oyunu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden insanlar anısına oynayacaklarını belirtti. Ergen, “Veba’yla aslında kaybettiklerimize bir saygı duruşu da yapalım istedik. Çünkü ‘Ne zaman açılacağız, ne zaman kapanacağız, kim aşı olacak’ları konuşmaktan ölen milyonlarca insanın anısına bir şey yapamadık” dedi.

3 Müzikal

Tüm zamanların en iyi müzikallerinden olarak kabul edilen “Gypsy”, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor. G Gypsy, Rose Lee’nin anılarına dayanan ve annesi Rosse Lee’nin iki kızını müzikal yıldızları yapma hayallerini, çabalarını, gösteri dünyasının zorluklarını ve acımasız yanlarını, anne ve çocuklarının gözünden anlatıyor.

2018 yılında Tony Ödülleri’nde 10 dalda ödül kazanarak tarihe geçen müzikal (En İyi Müzikal, En yi Libretto, En iyi Müzik, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu kategorileri de dahil olmak üzere) Amerika’da ve tüm dünyada çok büyük bir ilgi gören “Bando ziyareti”’de Şehir Tiyatroları’nın repertuarında yer alan oyunlar arasında…

Suikastçılar”

Abraham Lincoln’dan Jhon F. Kennedye; Franklin D.Roosevelt’ten Ronald Reagan’dan ABD yönetimine damgasını vuran başkanları öldürme girişiminde bulunan “Suikastçılar” tiyatro izleyicileriyle buluşuyor.

Cadı Kazanı ŞT’de ilk kez saneleniyor

Bu yıl ayrıca Arthur Miller’in “Cadı Kazanı”  Türkiye’de ilk kez sahnelenecek. Dünya tiyatro literatüründe Galile’nin hayatıyla ilgili tek oyun olarak gecen, Bertolt Brecht’in yazdığı “Galıleo”da Şehir Tiyatroları’da öne çıkan oyunlar arasında…  

Eylül’de yedi oyunla prömiyer

“Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, “Kısraklı Kadın”“Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi”, “Zehir”“Melek” ve “Geçit” oyunlarının prömiyerini yapmıştı. “Yaftalı Tabut”“Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık”, “Antigone”“Hayat Der Gülümserim”“Kutlama”“İfigenya”, “Veba”“Öldün, Duydun mu?”“Herkes Sihirbaz Olacak” ve “Beşamelli Tavuk” oyunları 2021-2022 sezonunda prömiyerini yapacak. 

Temsilde Eşitlik Bildirisi”

Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, repertuarın ardından, “Sosyal eşitlik ve farkındalık yaratmak üzere bir bildiri hazırlıyoruz. Sahnelerimizde, provalarımızda temsil açısından bir eşitsizlik olmasın istiyoruz.” Sözleriyle, Genel Sanat Yönetmen yardımcıları Emre Koyuncuoğlu, Lerzan Pamir, Sevinç Erbulak’ı sahneye davet etti.

Söz alan Yönetmen Emre Koyuncuoğlu:

“Geçen sene birçok çalışmayı çevrimiçi yaptık, zamanımızı kendi çalışmalarınızı düşünerek tartışarak geçirdik. Bu bildiri fikrini Genel Sanat Yönetmenliğinde bir araya gelerek oluşturmaya başladık. Zaman içinde bütün sanatçı arkadaşlarımıza duyurduk.

Amacımız tiyatroda her türlü şiddeti, tacizi, mobbingi önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını sağlamak için bir bildiri yayınlamaktı. Sanatçılar olarak böyle bir hassasiyet göstermek istedik. Detaylı olarak önümüzdeki günlerde bunu yayınlayacağız.

Arkamızda desteklerini hissettiğimiz İBB Kültür Sanat Koordinatörü Figen Ayhan Karakelle’ye, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan Hanım’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Google+ WhatsApp