13 YIL SONRA AKM’DE ‘AİDA OPERASI’
Verdi'nin "en güzel operası" olarak tarihe geçen ‘Aida’ ile 13 yıl önce kapılarını kapatan AKM, Ankara, Antalya ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin dev kadrosu ile yeniden evinde… Ümit Güçlü yazdı…
Verdi'nin "en güzel operası" olarak tarihe geçen ‘Aida’ ile 13 yıl önce kapılarını kapatan AKM, Ankara, Antalya ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin dev kadrosu ile yeniden evinde… Ümit Güçlü yazdı…
Ülkemizin kültür sanata belliğini oluşturan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), yıllar sonra yeni yapısı ile kapılarını sanat severlere açtı. Kültür Sanata etkinliklerini yakından takip eden biri olarak AKM’de bir temsil ya da tiyatro oyunu izlemek benim için ayrı bir önem taşıyor.
Ankara, Antalya ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin dev kadrosu görev aldığı ‘Aida Operası’ izlemek için oluşan kuyrukta beklemeye başladık. Birazdan iki heyecanı birada yaşayacak, İtalyan besteci Verdi'nin "en güzel operası" olarak tarihe geçen ‘Aida’yı AKM’de izleyecektik.
AKM ÖNÜNDE UZUN KUYRUK
İstanbullularda benimle aynı heyecanı yaşıyor olacaklardı ki uzun kuyruklar oluşturmuşlardı.
HES kodlarımızın alındıktan sonra içeriye girdik. Dev seramik küreye doğru ilerliyoruz. Opera salonu bu dev kürenin içinde buluyor. 2 bin kişilik salonda yerlerimizi alıyoruz. İzleyiciler arasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur, AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, gibi yüksek sanatın önemli temsilcileri var.
ANKRA, ANTALYA VE İSTANBUL AYNI SAHNEDE
Devlet Opera ve Balesi'nin büyük prodüksiyonu ‘Aida Operası’ tüm ihtişamıyla sahnede. Devlet Opera ve Bale Müdürü tenor Murat Karahan Aida'ya olan aşkı ile Firavunun kızına olan sadakatı arasında seçim yapmak zorunda kalan Habeş Orduları Komutanı Radames’i canlandırıyor.
Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Sanat Yönetmeni Feryal Türkoğlu, Aida rolüne hayat verirken, Ezgi Karakaya'ya Amneris, Eralp Kıyıcı'ya Amonasro ve Tuncay Kurtoğlu'na Ramfis rolünde eşlik ediyor.
Ankara, Antalya ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin dev kadrosu Ünlü İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin yönetimde sahne muhteşem bir atmosfer oluşturuyor. Şef Can Okan yönetiminde orkestra bir an olsun bir an olsun 3 saatlik operada gözünüzü kaçırmanıza izin vermiyor.
Eserin dekor tasarımı Özgür Usta, kostüm tasarımı Savaş Camgöz ve Gürcan Kubilay imzası taşırken, koro şefi Mahir Seyrek ve Paolo Villa, ışık tasarımı Giovanni Pirandello'ya ait. Ankara Devlet Opera ve Balesi bale sanatçılarının da olduğu bu dev prodüksiyonda koreograf, Sergei Terechenko.
13 YIL SÜREN AYRILIK
Biz sahnede muhteşem bir temsil seyrederken, sanatçılarda evlerini dönmenin coşkusunu yaşıyordu adeta.
12 Nisan 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hayatımıza giren AKM, 31 Mayıs 2008'de boşaltıldı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM ‘de temsillerini yapmak zorunda kaldı. 13 yıl sonra sanatçılar evinlerine, İstanbullularda kültür merkezine kavuştu.
ÜMİT GÜÇLÜ