ABRAKADABRA SERGİSİ AÇILDI
Güncel sanatın öncü isimlerinden Halil Altındere'nin "Abrakadabra" sergisi yaratıcılık ve absürtün bir arada bulunduğu sokak ve popüler kültürden öğeler taşıyor.
Yapı Kredi 75.yılını Küratörlüğünü dünyaca ünlü bağımsız küratör ve eleştirmen Hou Hanru’nun üstlendiği Halil Altındere’nin “Abrakadabra” sergisi ile kutluyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, sergi açılışında bankanın kuruluş yıllarından bu yana Türkiye’de sanatın gelişimine büyük katkıda bulunduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü :
“Bundan 75 yıl önce Yapı Kredi’yi kuran Kazım Taşkent ekonomiye katma değer yaratma çabasına en başından itibaren kültür ve sanat hamiliğini de eklemişti. Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünü ilke edinen Taşkent, bir kültür-sanat hamlesi başlattı. ‘Biz kültür ve sanatın bankası olacağız’ diyen Kâzım Taşkent, ‘Yapılan her şey Türkiye’nin daha çağdaş bir hale gelmesine katkıda bulunmalı’ ilkesinden hareket ediyordu. Yapı Kredi’nin kültür sanat alanında geçmişinden gelen bu geleneği, 1990’ların başından itibaren yepyeni bir rota izledi. Bankanın kültür-sanat faaliyetleri çağdaş bir çizgiye oturarak sanatçılar ve sanatseverler için bir okul işlevini gördü. 2017’den bu yana İstiklal Caddesi’nin Galatasaray mevkiindeki eski yerinde, yenilenmiş binasında faaliyet gösteren Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bankamızın sanatı destekleme ve kültür belleği oluşturma konusunda üstlendiği misyonun ve gösterdiği kesintisiz çabanın eseridir. Yapı Kredi olarak kültür ve sanatın bankası gibi iddialı bir unvanı tam 75 yıldır bizlere yakışan bir şekilde taşımaktan büyük gurur duyuyoruz.”
Halil Altındere ise sergi hakkında şunları söyledi; “Abrakadabra, yaratıcılık ve absürdün bir arada bulunduğu sokak ve popüler kültürden öğeler taşıyor. Yapı Kredi’nin 75. yılı dolayısıyla açılan bu sergiyi gezecek herkes, serginin içinde yer alan eserlerle kendisi arasında bir ilişki kurabilir. Gündelik hayatın içinden bir nesne, olağan bir durum ya da bizim için sıradanlaşmış olan herhangi bir olay aslında oldukça ilginç olabilir. İşte bu sergide kimi sıradan nesnelere, durumlara küçük müdahalelerde bulundum ve abrakadabra! Bu sıradan nesneler artık sıradışı.
Bu sergiyi hareketin asla azalmadığı İstiklal Caddesi’nin tam kalbinde gerçekleştirmekten dolayı mutluyum. İstiklal Caddesi, her tür ideoloji, cinsiyet ve kimlikten insanı görebileceğiniz bir yer olmasıyla beni daima besleyen bir yer. Yapı Kredi Kültür Sanat’da galerinin ana salonu dışındaki yerler aynı bu caddenin dar ve uzun sokakları gibi koridorlardan oluşuyor. Biz de sergide koridorların kendisini birer sokak gibi algılayıp eserleri o şekilde konumlandırdık. Bu sergiyi gezen insanlar, sokağın bir nevi içeride devam edişini deneyimleyebilir. Sanatseverler, son dönemde ürettiğim tüm üç boyutlu çalışmaları, hiper-realistik heykelleri, bronz işleri ve enstalasyon çalışmalarımı bu sergide bir arada görebilecek. Günlük yaşamın gerçekliği ve hayal dünyası arasındaki sınırların geçişkenliğini sorguladığım Abrakadabra’nın, kültür sanata büyük katkısı olan Yapı Kredi’nin, kuruluş yıldönümünde sanatseverlerle buluşmasından ötürü çok mutluyum.”
Abrakadabra sergisinin küratörü Hou Hanru ise “Halil Altındere’nin eserlerinin merkezinde gerçeklik algısını kırmak üzerine, şaşırtıcı ve kışkırtıcı bir oyun yer alıyor. Altındere, eserlerinde tarihi kişiliklerin temsilinde sıkça tercih edilen klasik bir yönteme başvuruyor: Balmumu heykeller. Ancak kendisi bundan farklı olarak politik ya da kültürel anlamda tanınmış kişilerin heykelleri yerine, sokakta karşılaştığı isimsiz, çoğu zaman evsiz veya marjinal insanların heykellerini yapmayı seçiyor. Dolayısıyla marjinal insanları daha ‘anıtsal’ bir formda betimlemeyi tercih ediyor. Ancak bu heykellerin marjinal insanların sadece üç boyutlu temsilleri olduğunu söyleyemeyiz. Bunların yeniden hayata döndürülmeye çalışılmış bedenler olmadıkları açık. Daha eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşırsak, Altındere bedenleri tüm detayları ve ‘gerçek renkleriyle’ balmumundan ‘hiper-gerçek’ replikalara dönüştürüyor. Altındere’nin eserlerindeki farklı konumlandırmalar ve ilgi çekici detaylar bu heykelleri canlı gibi görünmenin tam tersine izleyiciyi şaşırtacak yeni bağlamlara taşıyor. Abrakadabra sanatçının pek çoğu Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan üç boyutlu çalışmaları yanı sıra bu sergiye özel olarak ürettiği yeni eserlere ev sahipliği yapıyor.” dedi.
Sergi, 3 Kasım 2019 tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.
Sanat ve sihir performansı bir arada
Sergi boyunca ünlü sihirbaz Kubilay “QB” Tunçer, yetişkinlere ve çocuklara özel olarak sergi salonunda performans ve söyleşi gerçekleştirecek. Tunçer’in yetişkinlere yönelik sihir şovlarının biletleri biletix.com’dan alınabilirken, çocuklara özel etkinlikler için Yapı Kredi Kültür Sanat’tan ücretsiz olarak rezervasyon yapılması gerekiyor.
Çocuklar için Abrakadabra sergi turu ve sihir şov (8-12 yaş arası)
14 Eylül 2019 Cumartesi günü (13:00 sergi turu; 13:30 sihir şov)
28 Eylül 2019 Cumartesi günü (13:00 sergi turu; 13:30 sihir şov)
12 Ekim 2019 Cumartesi günü (13:00 sergi turu; 13:30 sihir şov)
26 Ekim 2019 Cumartesi günü (13:00 sergi turu; 13:30 sihir şov)
Yetişkinler için Abrakadabra sergi turu ve sihir şov:
17 Ekim 2019 Perşembe günü (19:00 sergi turu; 19:30 sihir şov)
24 Ekim 2019 Perşembe günü (19:00 sergi turu; 19:30 sihir şov)