İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDE BU YIL NELER VAR

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDE BU YIL NELER VAR

Sahneye çıktığı anda izleyiciyi etkisi altına alan Gregory Porter ve indie rock’ın “sahne canavarları” Foals İstanbul Caz Festivali’nde .

Birbirinden farklı tarzdaki müzisyenlere “açık sahne’ olan İstanbul bu yıl 27’cisi düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali’nde yıldızları ağırlıyor.  

27. İstanbul Caz Festivali’nin programı Beyoğlu Asmalımescit’teki Orni’de düzenlenenbirbasın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya İKSV Genel Müdürü Görgün Taner,Garanti BBVA Sponsorluk ve Etkinlik Yönetmeni Ersin Babaoğlu ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer konuşmacı olarakkatıldı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 23 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali bu yıl27 Haziran-14 Temmuz arasında 250’yi aşan yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 25 mekânında ağırlayacak.

27. İstanbul Caz Festivali sahnelerinde müzikseverleri karşılayacak isimler arasında derin ve yoğun sesiyle sahneye çıktığı anda izleyiciyi etkisi altına alan Gregory Porter veTürkiye ziyareti dört gözle beklenen, indie rock’ın “sahne canavarları” Foals bulunuyor.Festival, bir dönemin caz müziğine enstrümanlarıyla hayat veren dört yıldız ismi, saksofonda Joshua Redman, piyanoda Brad Mehldau, basta Christian Mcbride ve davulda Brian Blade’i bir araya getiren çok özel A Moodswing Reunion buluşmasını da müzikseverlerin beğenisine sunuyor.

Parklarda Caz

Caz müziği sahne sınırları dışına çıkararak çimen ve banklara yayan Parklarda Caz bu yıl da ücretsiz olarak parklara caz getiriyor. Fenerbahçe Parkı ve Beylikdüzü Yaşam Vadisi’yle birlikte ilk kez Halıcıoğlu ve Bebek parklarına da uğrayacak Parklarda Caz’la festival, park keyfini müzikle şenlendiriyor.

Gece Gezmesi

Festivalin çok sevilen etkinliği Gece Gezmesi Birlikte Güzel’in desteğiyle bu yıl iki kez iki farklı günde ve İstanbul’un iki farklı mahallesinde düzenleniyor. Yaz gecesini renkli bir caz gecesine dönüştüren Gece Gezmesi, katılımcıları müzik rehberliğinde Kadıköy ile birlikte ilk defa Şişhane’de de gezintiye çıkaracak.

Caz Vapuru

Geçen sene seferlerine yeniden başlayan Caz Vapuru bu yıl matine ve suare seferleriyle yaz ortasında müzikseverlere serin bir caz günü yaşatacak. Caz Vapuru, İstanbul Boğazı’nı denizden turlayarak ferah bir müzik deneyimi yaşamak isteyen katılımcılara gündüz güneşli bir turun yanı sıra akşam seferiyle de günbatımına doğru müziğin tadını çıkarma fırsatı sunuyor. Kabataş İskelesi’nden Anadolu Kavağı’na uzanan seferde müzik, henüz vapur iskeleden kalkmadan başlıyor ve vapurun tüm katlarına yayılıyor.

 “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”festival kapsamında bu yıl dördüncü kez 1-4 Temmuz arasında Birlikte Güzel’indesteğiyle düzenleniyor. Yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Vitrin kapsamında, dört günde gerçekleştirilecek 30’un üzerindeki konseri, festival izleyicisiyle beraber dünyanın önde gelen festival ve etkinliklerinin yöneticileri de izleyecek

Çocukça Bir Gün

İstanbul Caz Festivali’nin bu yıl İKSV Alt Kat işbirliğiyle gerçekleştirdiği Çocukça Bir Gün, 12 Temmuz Pazar günü Feriye’de düzenlenecek. 0-9 yaş grubundaki çocuklar ve ailelere yönelik tüm gün sürecek etkinlikte farklı yaş gruplarına yönelik müzik ve görsel sanatlar atölyeleri, ana sahnede müzikal gösteriler, bahçe alanında caz dinletileri, sirk gösterisi ve interaktif oyun alanları yer alacak. Feriye’nin boğaza nazır keyifli atmosferinde aileler ve çocuklar sanat ve müzikle iç içe, keyifli bir gün geçirme şansı bulacak. 

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Kültür ve sanat etkinliklerine katılımı artırmak, kolaylaştırmak, çeşitlendirmek, İKSV’nin öncelikli hedeflerinin arasında yer aldığını belitti.

İstanbul Caz Festivali DirektörüHarun İzer’infestival programına dair ayrıntılı bilgileri aktardığı basın toplantısına Türkiye’den sanatçılar ve caz sahnesinin tanınmış isimleri de katıldı.

 

27. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülleri,cazın iki önemli ismi; müziği yaşam tarzı olarak belirleyen Atakan Ünüvar veklarnet sanatçısı Barbaros Erköse’ye Festival Ödül Gecesi’nde verilecek.

 

FESTİVAL PROGRAMI

Şarkı söylemeye başladığı küçük caz kulüplerinden iki Grammy Ödülü’ne uzanan parlak kariyeriyle Amerikalı sanatçı Gregory Porter İstanbul Caz Festivali kapsamında ilk kez, 7 Temmuz Salı akşamı Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnede olacak.

FOALS

Indie rock müziğin sıkı isimlerinden, 2000’li yıllar rock soundunu new wave ve progressive ile destekleyen, math rock gibi alternatif janrları ustalıkla filtreleyerek kullanan Foals, Volkswagen Arena sahnesinde olacak.

A MoodSwing Reunion

Saksofoncu Joshua Redman’a Moodswing albümünde ona eşlik ustalarla Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda eşine zor rastlanacak bir konserle sahnede olacak.

Ustalara şapka çıkarılacak bir gece

İstanbul Caz Festivali, yıllar boyu süren müzik kariyerlerindeki eşsiz üretimle caz müziğe katkıda bulunan önemli isimlere Yaşam Boyu Başarı Ödülleri sunmaya devam ediyor. TRT İstanbul Radyosu Caz Orkestrası’nın en eski vokallerinden mandolinden piyanoya birçok enstrümanın ustası olsa da özellikle ses sanatçılığıyla tanınan Atakan Ünüvar ile Peter Pannke, Anouvar, Craig Harris gibi isimlerle sahne paylaşan, eşsiz stiliyle klarnet sanatçısı Barbaros Erköse’nin ödüllerini alacağı bu gecede, şapkalar bir kere daha caz müziğin ustaları için çıkarılacak. Gecenin devamında swing ve manouche müziği ile geleneksel Türk müziğini ustalıkla harmanlayan “Manouche a La Turca” projesi ile Bilal Karaman ve ekibi sahnede olacak.

TRT İstanbul Radyosu Caz Orkestrası feat. Ece Göksu, Eda And, Selen Gülün, Sibel Köse 30 Haziran Salı akşamı Sultan Park Swissôtel The Bosphorus’da gerçekleşecek.

27. İstanbul Caz Festivali’nin özel gecelerinden birinde, her biri kendi enstrümanında usta 3 isminden: Piyanoda Nordik soundunu Avrupa Caz standartlarıyla ustalıkla birleştiren Jan Lundgren, akordiyonda güçlü ve öncü stiliyle Richard Galliano ve trompette Sardunya’dan beslenen Akdeniz sounduyla Paolo Fresu’nun oluşan Mare Nostrum projesi sahnede olacak. Mare Nostrum, ekibin ilkini 2007’de çıkardığı üç albümlük serinin de adı... ‘Avrupa’nın ilk süper grubu’, ‘enstrümanlarıyla şiir yazabilen 3 Avrupalı’ gibi tanımlarla anılan bu üçlüden her biri kendi dalında virtüöz kabul ediliyor. Gecenin diğer konuğuysa Ozan Musluoğlu, Doruk Gönentür ve Ferit Odman’dan oluşan renkli ekibiyle Coşkun Turhan Quartet.

1 Temmuz Çarşamba 21.00, Şişhane: Baba Zula, Ayyuka, Elektro Hafız, 2 Temmuz Perşembe 19.00, Kadıköy Moda: Can Güngör, Sandman Project, Make Mama Proud ve çeşitli sanatçılar ve 3 Temmuz Kardeş Türküler UNIQ Hall’de olacak.

27. İstanbul Caz Festivali’nde 4 Temmuz Cumartesi günü, Beykoz Kundura’da 16.30 başlayacak program festival havasıyla günden geceye yayılacak.

27. İstanbul Caz Festivali’nde izleyeceğimiz usta isimlerden biri, 70 yaşındaki piyanist Enrico Pieranunzi’ye davulda Mauro Beggio ve kontrbasta Luca Bulgarelli’nin yer aldığı üçlüsü eşlik edecek. Venedik Sarayı Bahçesi’nde 100. doğum yıldönümünde Fellini filmlerinin unutulmaz müziklerinden oluşan repertuvarıyla festivalin unutulmaz gecelerinden birinde sahnede olacak.

Manchester kökenli müzisyen Matthew Halsall’un trompetnin tonu, insanın içini yumuşatan ve beklenmedik bir sakinlik hissi veren yaz yağmuru gibi 7 Temmuz akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda onu ve kurduğu plak şirketiyle aynı ismi taşıyan ekibiThe Gondwana Orchestra’yı dinlemek İstanbul Caz Festivali’nin ender anlarından biri olacak.

40 müzisyen, Arter’in dört bir yanına yayılarak katılımcıları müziğin parçası olmaya davet ediyor. Bu gecede, Festivalin bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunduğu Barbaros Erköse, Anadolu’nun cazı sayılabilecek geleneksel Roman havalarını yorumladığı ekibiyle sahnede olacak.

John Pizzarelli Trio

Müzik sezisini aileden kalıtsal olarak alan isimlerden biri caz gitarisi John Pizzarelli. 12 Temmuz Pazar 21.00, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde olacak.

Çocukça Bir Gün

İstanbul Caz Festivali’nin bu yıl İKSV Alt Kat işbirliğiyle gerçekleştirdiği Çocukça Bir Gün, 12 Temmuz Pazar günü Feriye’de düzenlenecek.

Monsieur Periné

Monsieur Periné Esma Sultan Yalısı’nın boğaza karşı ferah ortamında sunacağı performansta dans etmeden durmak kolay olmayacak!

2017’den bu yana gerçekleştirilen Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması, bu yıl dördüncü kez dünyanın her yerinden müzik sektörü profesyonellerini İstanbul’da ağırlıyor.

Vitrin kapsamında gerçekleşecek konserler:

1 Temmuz – Coşku Turhan Quartet

1 Temmuz – Gece Gezmesi Şişhane

2 Temmuz – Gece Gezmesi Kadıköy

3 Temmuz – Kardeş Türküler ve konuklar Elina Duni & Harris Lambrakis

4 Temmuz – SEDA ERCİYES & JmH

FESTİVALDEN GENÇ MÜZİSYENLERE ÇAĞRI: GENÇ CAZ

İstanbul Caz Festivalikapsamında bu yıl 18. kez düzenlenen Genç Caz konserleri için başvurular başladı. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturan Genç Caz, caz ve benzeri müzik türlerine ilgi duyan genç müzisyenleri teşvik etmeyi ve profesyonel müzik dünyasına hazırlamayı amaçlıyor.

Genç Caz Seçici Kurulu’nda müzisyen Aycan Teztel, müzisyen Ayşe Tütüncü, müzisyen Cenk Erdoğan, müzik yazarı Feridun Ertaşkan, müzik yazarı ve yapımcı Hülya Tunçağ, müzisyen Kalben, müzisyen Selen Gülün, müzisyen Volkan Öktem,gazeteciYekta Kopan ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer yer alıyor.

FESTİVAL ÖNCESİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

İstanbul Caz Festivali’nde bu yıl ilk kez 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’ne paralel olarak bir “Vikimaraton” düzenlenmesi planlanıyor. Her yıl 30 Nisan’da gerçekleştirilen Uluslararası Caz Günü, dünyanın dört bir yanından insanlara caz müziğini tanıtmak ve farklılıkları aşan bir iletişim biçimi olarak sahip olduğu önemli rolü vurgulamak amacıyla düzenlenmekte.

Festival öncesinde yapılacak bir diğer etkinlik de, geçtiğimiz yıl yayımlanan festivalin ilk çocuk kitabı ile bağlantılı olarak çocuklara yönelik düzenlenecek “Renk Renk Caz” atölyeleri olacak.

Google+ WhatsApp