MASUMİYET MÜZESİ’NE ÖVGÜ

MASUMİYET MÜZESİ’NE ÖVGÜ

 

Dünyaca ünlü İngiliz Financial Times gazetesi haftalık Ev/Yapı” ekinde bu hafta İstanbuldaki Masumiyet Müzesi hakkında uzun bir yazı yayımladı. Hugo Cox imzalı yazıda Masumiyet Müzesinde her şeyin göründüğünden başka bir şey olduğu, bunun da ziyaretçisinin başını döndürdüğü belirtildi.

 

Bu müzeyi ziyaret etmenin bir turist için İstanbulda rehbersiz gezinmek gibi çarpıcı bir sonucu olduğu ifade edilen yazıda müzenin 2014 yılında Avrupa Müzeler Forumu tarafından yılın müzesi seçildiği hatırlatıldı. Aynı adı taşıyan tutkulu aşk romanını da özetleyen yazı müzenin yapılış hikâyesinin aşk romanında anlatıldığını belirterek müzenin kurgusal ruhunun altını çizdi.

Financial Times gazetesi bir süredir dünyanın en iyi ev müzelerini tanıtan yazılar yayımlıyor. Gaudinin Barcelonadaki Casa Vicensi, Dublindeki Oscar Wilde’ın evi; Paul Cezanne’ın Fransada, Aix en Provencedaki stüdyosu, Venedikteki Fortuny Müzesi, Paristeki Le Corbusierin evi, Elvis Presleyin Memphisdeki malikâne-müzesi, James Joyceun ünlü romanı Ulyssesin başında anlatılan Dublindeki Martello Kulesi, İspanyada, doğum yeri Malaga şehrindeki Picasso müzesi, NSorveçli bestekâr Edvard Griegin Bergendeki evi; Amerikan caz sanatçısı Louis Armstrong için yapılan Armstorg Müzesi, Sicilyadaki, mozaikleriyle ünlü esrarengiz Villa Romana, Amerikalı ressam Georgia OKeefenin New Mexicodaki evi, Monte Kristonun yazarı Alexandre Dumasnın kendi roman kahramanının adını verdiği şato, mimar Frank Lloyd Wright’ın ev ve atölye müzesi, güney Londradaki Charles Darwin Müzesi, Liverpoolda ancak rehberle gezilebilen Beatlesların her birinin çocukluk evi bu müzelerden bazıları.

 

Orhan Pamukun Masumiyet Müzesi adlı romanının başkahramanı Kemal Basmacı’nın Financial Times listesinde yer alan müzelerden bazılarını, kendi müzesini yaparken etkilenmek için gezdiği romanda anlatılıyor. Paristeki Victor Hugonun evi; Romantik Hayat Müzesi; Gustave Moreau Müzesi, Londradaki Sigmund Freud Müzesi ve mimar ve koleksiyoncu Sir John Soane Müzesi hem roman kahramanı Kemal Basmacı’nın, hem de Financial Times’ın listeye aldığı müzeler.

Yazı Pamukun Müzeler için Mütevazi bir Manifesto”sundan bir alıntıyla bitiyor: Müzelerin geleceği evlerimizin içindedir.”

Pamukun Masumiyet Müzesindeki vitrinlerinin birer benzerinden ve Pamukun yeni yaptığı yirmi kutu eserden oluşan bir sergi şu anda Dresdendeki Eski Ustalar Müzesinde sergileniyor. Bu gezici sergi daha sonra Münih-Lenbachhaus (Mayıs 2024), Prag-Dox (Kasım 2024), Paris Picasso Müzesi (Mayıs 2025) ve Lizbondaki Gülbenkian Müzesine (Ekim 2025) gidecek.

[email protected]

Google+ WhatsApp