NE GÜZEL ŞEY HATIRLAMAK SENİ, NAZIM HİKMET

NE GÜZEL ŞEY HATIRLAMAK SENİ, NAZIM HİKMET

Nazım Hikmet, 123. Doğum Yılında Coşkulu Bir Etkinlikle Anıldı

Hilal Solmaz

Dünya şairi Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde özel bir etkinlikle anıldı. Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğinde düzenlenen bu anlamlı geceye yoğun bir katılım gerçekleşti. Yaklaşık bin kişilik salon, merdivenler, balkonlar ve boş alanlar Nazım severlerle dolup taştı, adeta bir Nazım coşkusu yaşandı.

İşçiden, emekçiden, ezilenden yana dizeleriyle bugüne umut ışığı olan büyük şair, doğum günü etkinliğine, onu sahnede yıllarca yaşatan, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz değerli sanatçı Genco Erkan’ın sesiyle başlandı. Nazım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümü Etkinliği Nazım Hikmet’in "Otobiyografi" adlı şiirinin dinletisiyle açıldı.

Geceye sunuculuk yapan Altan Gördüm, katılımcılara, “Hoş geldiniz, Nazım’ın dostları” diyerek selamladı.

Etkinliğin ilk konuşmasını Şişli Belediye Başkanı Resul Şahan yaptı. Şahan, Nazım Hikmet’i anmak için düzenlenen etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, Türkiye’deki demokrasi ve adalet krizine dikkat çeken Şahan, Nazım Hikmet’in ömrü boyunca karşılaştığı baskı ve adaletsizlikle, bugün çeşitli alanlarda karşılaşılan sorunlar arasında paralellikler kurdu. Belediye başkanları, basın mensupları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler gibi farklı kesimlerin bu adaletsizliklerden derinden etkilendiğini vurguladı.

"Sandıkta alamadıklarını yargı operasyonlarıyla almaya çalışıyorlar"

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a yönelik yargı operasyonlarını eleştiren Şahan, Akpolat’ın yargı eliyle hedef alındığını ve bunun açıkça seçmen iradesine müdahale anlamına geldiğini vurguladı. Ayrıca, "Sandıkta alamadıklarını yargı operasyonlarıyla almaya çalışıyorlar" diyen Şahan, halkın yerel seçimlerde bunlara dur dediğini söyledi. Şahan, yerel seçimlerde sosyal demokrat belediyelerin ve CHP’nin birinci parti olmasının, toplumsal rızayı ortaya koyduğunu ifade etti.

Nazım Hikmet’in hayatı ve mücadelesi üzerinden devam eden konuşmasında, Şahan, Hikmet’in sadece bir şair değil, aynı zamanda zulme karşı direnen bir düşünür olduğunu söyledi. Hikmet’in, sürgün ve zindanlarda geçirdiği yıllarda bile halkın direncini, eşitlik arayışını şiirleriyle dile getirdiğini belirten Şahan, onun dizelerinin barışa, özgürlüğe ve kardeşliğe çağrı niteliği taşıdığını kaydetti.

Bugün de Nazım Hikmet’in mirasından ilham alarak barış, özgürlük ve eşitlik için çalıştıklarını söyleyen Şahan, "Bu salonda yer alan her birimiz, hakikat savunucularının adalet arayışını sürdüreceğiz" dedi. Ayrıca, 18 yıl önce Şişli’de katledilen Hrant Dink’in adalet mücadelesine de değinen Şahan, Dink’in sesini susturmaya çalışanların başarısız olduğunu ve hakikatlerin hala yankılandığını ifade etti. Şahan, Hrant Dink ve Nazım Hikmet’in ortak taleplerinin, barış, eşitlik ve adaletin bu topraklarda hayat bulana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Nazım Hikmet Vakfı adına konuşan yazar Zeynep Oral ise, şairin, bütün yasaklara, baskılara, sansürlere, yıllarca süren hapis cezalarına ve idam yargılamalarına rağmen verdiği mücadeleyi vurguladı.

Konuşmaların ardından, ünlü oyuncular Halil Ergün, Tilbe Saran ve Selçuk Yöntem, Nazım Hikmet’in birbirinden değerli şiirlerini seslendirdi. Şiirlerin gücü, her bir oyuncunun duygu yüklü yorumlarıyla salondaki herkesi derinden etkiledi.

Geceye, Nazım Hikmet’in en büyük eserlerinden biri olan Memleketimden İnsan Manzaraları da damgasını vurdu. Rutkay Aziz’in sahneye taşıdığı eserde, Levent Ülgen “Kartallı Kâzım” bölümünü sergileyerek izleyenlerden büyük alkış aldı. Ülgen’in performansı, şairin derinlikli sözlerinin sahnede ne kadar güçlü bir şekilde yankılandığının bir göstergesi oldu.

Mercan Selçuk Dans Topluluğu’na Nazım’ın yazdığı Timur Selçuk’un şarkıları eşlik etti

Mercan Selçuk Dans Topluluğu ise, Timur Selçuk’un eşsiz sesinden, Nazım Hikmet’in şiirlerini dans ve müzikle yorumlayarak geceye estetik bir dokunuş kattı.  Erdal Erzincan’ın bağlamasıyla eşlik ettiği bu gösteri, geceyi daha da anlamlı kıldı.

Nazın İzinde Taş Mektep

Etkinliğin son bölümünde ise, Tarık Akan’ın kurucusu olduğu Taş Mektep öğrencilerinin dinletisi yer aldı. Öğrenciler, Nazım Hikmet’in "Ben Bir Ceviz Ağacıyım" adlı şarkısına salonu birlikte eşlik ettirerek duygusal bir atmosfer oluşturdu.

Gece, Zuhal Olcay’ın konseriyle son buldu. Olcay, Nazım Hikmet’in dizelerinden oluşan şarkıları seslendirirken, seyirciler, şarkılara eşlik etti. Olcay’ın sesinden, Nazım’ın sözleri adeta hayat buldu. Sanatçı, sadece sahnedeki dostlarıyla değil, coşkulu izleyicilerle birlikte bu unutulmaz anı paylaştı ve Nazım Hikmet’in 123. doğum günü etkinliği,  büyük bir coşku içinde sona erdi.

‘Şişli’de Bir Nâzım’

Şişli Belediyesi ayrıca Nâzım Hikmet’in 123’üncü yaşına özel olarak usta şairin hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği Şişli’deki yıllarının izlerini süren ‘Şişli’de Bir Nâzım’ kitabı da gece de okurla buluşturuldu. Kitapta, Uğur Aktaş, Bahriye Çeri, Gökhan Akçura ve Sevdagül Kasap şairin Şişli’deki hayatının çeşitli dönemlerini anlatıyor.

Google+ WhatsApp