FRANKENSTEİN’I YAKINDAN İNCELEYELİM!

FRANKENSTEİN’I YAKINDAN İNCELEYELİM!

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Ocak ayı etkinliklerinde 18 Ocak Salı günü Behçet Necatigil ve Tercümemi Nasıl Buldunuz kitabı, 19 Ocak Çarşamba günü ise Frankenstein konuşulacak.

Behçet Necatigil’in Alman akademisyenler Otto Spies, Annemarie Schimmel, Horst Wilfrid Brands ve Avusturyalı Türkolog Andreas Tietze’yle 1940’lı yıllarda başlayıp 1970’lerin ortasına dek süren mektuplaşmaları Tercümemi Nasıl Buldunuz? adıyla kısa bir süre önce Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Edebiyat tarihimiz açısından önemli bir derleme niteliğindeki kitap, bu değerli isimlerin edebiyat dünyalarına ışık tutarken, zamanla gelişen dostluklara da tanıklık ediyor. 18 Ocak Salı günü saat 18:30’da yapılacak Mektuplarla Necatigil etkinliğinde Tercümemi Nasıl Buldunuz? kitabı çerçevesinde Necatigil’in çevirmenliği ve mektuplarda beliren edebi kişiliği konuşulacak. Kitabın editörlüğünü kitabın editörü Murat Yalçın üstleniyor. Necatigil’in aile mektuplarını, çeviri şiirlerini okurlarla buluşturmuş olan kızı, yazar ve çevirmen Ayşe Sarısayın ile son yıllarda Necatigil arşivinden yeni kitapları yayına hazırlayan Serenad Demirhan söyleşinin konuşmacıları. Loca’da yapılacak olan etkinlik Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Youtube kanalından eşzamanlı paylaşılacaktır.

  Pişmanlık ve nefret dolu bir hikaye

Frankenstein ya da Modern Prometheus, insanın ulaşabileceği bilginin sınırlarını zorlayan hırslı doğabilimci Victor Frankenstein’ın can verdiği yaratığın yüce hayaller, pişmanlık ve nefretle dolu hikâyesidir. Mary Shelley’nin çok genç yaşta kaleme aldığı eser iki yüz yıldan daha uzun süredir yaşama, ölüme, doğaya ve bilime dair korkularımızı tarif ediyor. Kitabın YKY tarafından yeni bir çeviriyle yayımlanması vesilesiyle kitabın çevirmeni 19 Ocak Çarşamba günü saat 18:30’da Loca’da yapılacak etkinlikte Can Kantarcı ve İshak Reyna, eseri farklı boyutlarıyla ele alacaklar. Frankenstein’ın hikâyesini ateşleyen o meşhur geceden, Frankenstein canavarının Prometheus mitiyle ilişkisinden, romanın kişilerinin Mary Shelley’in hayatıyla bağlantısından, kitabın farklı edisyonları ve çevirilerinden, Frankenstein’ın ilham verdiği sanat yapıtları ve sinema uyarlamalarından söz edecekler. Etkinlik Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Youtube kanalından eşzamanlı paylaşılacaktır.

İBB Koleksiyonundan bir seçki

 Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Kevser Güler'in üstlendiği “Burası“ sergisi kapsamında düzenlenen sergi turlarında ziyaretçiler, İBB Koleksiyonları’ndan yapılan seçki ve çağdaş sanat yapıtları üzerinden İstanbul’u kent ve ekoloji bağlamında yeniden düşünme olanağı bulacaklar. Sanatın çevre ve doğaya ilişkin soruları ele alış biçimlerini, kent koleksiyonu ve arşivlerinin olanaklarını, sanatın kent için üretebileceklerini birlikte düşünmeye davet eden sergi turları serginin kapanış tarihi olan 27 Şubat'a kadar belirli aralıklarla devam edecek. 

 Tüpraş ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle 2011 yılında başlatılan “Anadolu Uygarlıkları” kitap serisi kapsamında düzenlenen Anadolu Uygarlıkları Konferansları’nda bu ay konu Bizans.

Bizans Döneminde Anadolu

21 Ocak Cuma günü saat: 18.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta yapılacak etkinlikte Bizans Döneminde Anadolu kitabını yayına hazırlayan sanat tarihi profesörü Engin Akyürek ile tarih profesörü Koray Durak, konferansa konuşmacı olarak katılıyor. Konferansta Bizans için Anadolu'nun önemi nedir, kavram olarak Bizans nedir, yine bir kavram olarak Anadolu nedir, nerede başlar, nerede biter, içi nasıl doldurulur gibi sorular tartışılacak. Ayrıca Türkiye'de Bizans sanat tarihi ve maddi kültürü çalışmalarının gelişimine, ülkemizde Bizantolojinin izlediği seyre ve önündeki engellere değinilecek. Moderatörlüğünü Yapı Kredi Müzesi Müdürü Nihat Tekdemir’in yapacağı etkinlik, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalından canlı yayınlanacak.

Kamusal ve mahrem seslerin birbirine sızdığı mimari ara alanları odağına alan bu atölye ‘akuzmatik mekân’ kavramını tartışmaya açıyor.

Begüm Özden Fırat, Çisel Karacebe, Berfin Atlı ve Suzi Asa'nın Fiziksel Mesafeyi Aşan Sesler: Pandemide Kurtuluş’ta Akuzmatik Mekânlar” adlı makalesi apartman ve asansör boşlukları, balkon ve teras gibi ara alanları merkezine alır. Araştırma, COVID-19 pandemisi sırasında, 2020’de sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Mayıs ve Haziran aylarında, Şişli-Kurtuluş semt sakinlerinin sessel deneyimlerine odaklanır. Sanat Dünyamız dergisinin “Mesafenin Politikası” dosya konulu 185. sayısında yayımlanan ve araştırmanın önemli noktalarının vurgulandığı metne paralel olarak oluşturulan atölyede, mahrem ve kamusal seslerin katılımcılar için değişen anlamlarına kulak kabartılarak, araştırma bulgularının katılımcıların kişisel deneyimleriyle birlikte tartışılması amaçlanıyor.

Birinci oturumu 22 Ocak Cumartesi günü saat 14:00’da Loca’da yapılacak atölyede akuzmatik mekânların gündelik hayattaki işlevi, bu alanlarda toplanan seslerin katılımcıların kişisel ses belleğindeki yansımaları ve bu mekânların akustik potansiyellerinin farklı üretim biçimlerine nasıl dönüşebileceği tartışılacak. İki buçuk saatlik iki ayrı oturum şeklinde gerçekleşecek atölyenin ilkinde, yürütücülerin araştırmalarına yön veren kavramları tartışmaya açtığı bir ortam yaratmak amaçlanıyor. İkinci oturumda ise katılımcıların akuzmatik mekânları deneyimlemeleri üzerinden ‘ev’ kavramına yaslanarak bir üretim getirmeleri ve bu mekânlarda dolaşan seslerin farklı üretim biçimleri ile nasıl birleşebileceği üzerine bir diyalog oluşması hedefleniyor. Atölye ses çalışmaları alanında deneyimli ya da ilgili kişilere açıktır ve katılımcıların her iki oturuma da katılması beklenmektedir.

 

 

 

Google+ WhatsApp