DİZİ SEKTÖRÜNE BAKANLIK DESTEĞİ

DİZİ SEKTÖRÜNE BAKANLIK DESTEĞİ

Türk dizi sektörüne yönelik kapsamlı bir destek paketi devreye alınıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışında yayınlanan dizileri kapsayan yeni destek modelini açıkladı.

Serpil Boydak

Türk dizilerinin bugün yaklaşık 170 ülkede 1 milyara yakın izleyiciye ulaştığına dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dizilerin artık yalnızca izlenme başarısıyla değil, Türkiye’nin tanıtımı ve turizm politikaları açısından da stratejik bir rol üstlendiğini ifade etti. Yeni model kapsamında, yurt dışında yayınlanan dizilere bölüm başı 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destek sağlanacak.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ersoy, dizi sektörünün Türkiye’nin satış ve ihracat gücü açısından dünyanın en büyük üç televizyon endüstrisinden biri haline geldiğini söyledi.

Sektörün 1 milyar doları aşan ihracat geliriyle tarihi bir eşiği geride bıraktığını ifade eden Ersoy, Türk dizilerinin aynı zamanda dünyanın en büyük “Türkçe kursu” niteliği taşıdığına da dikkat çekti. Ersoy, “farklı kültürlerden insanların Türkçe kelimeler kullanması, Türkçe öğrenmeye çalışması, çocuklarına Türkçe isimler vermesi ve dizilerimizi izleyenlerin ülkemize gelmek istemesi bu sektörün ne denli derin ve kalıcı bir etki yarattığını gösteriyor” dedi. Basın toplantısı, dizi sektöründen çok sayıda yapımcının da katılımıyla gerçekleşti.

Diziler, Yeni Nesil Tanıtım Vizyonunun Merkezinde

Mehmet Nuri Ersoy, dizilerin artık yalnızca birer kültürel ürün değil, ülkelerin yumuşak gücünü temsil eden stratejik araçlar haline geldiğini belirterek, “Ekran turizmi kavramı geçici bir trend değil; ülkelerin küresel ölçekte kullandığı güçlü bir tanıtım stratejisine dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin 65 milyar doları aşan turizm geliri ve 64 milyon ziyaretçi sayısıyla dünyada üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Ersoy, bu rakamları daha da yukarı taşımak için özgün tanıtım enstrümanlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Bu çerçevede Türk dizilerinin yeni nesil tanıtım vizyonunun merkezine alındığını söyledi.

Bölüm Başına 100 Bin Dolara Kadar Destek

Yeni destek modeline ilişkin ayrıntıları da paylaşan Ersoy, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayan ve belirlenen kriterleri karşılayan dizilerin, yurt dışında yayınlanan her bölümü için Bakanlık ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla bölüm başına 100 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar destekleneceğini açıkladı.

Türkiye’de dizilerin ortalama 120 dakika olarak yayınlandığını, yurt dışında ise 40–45 dakikalık bölümler halinde izleyiciyle buluştuğunu hatırlatan Ersoy, destek hesaplamasında yurt içi yayın süresinin esas alınacağını belirtti. Buna göre, yurt dışında yayınlanan her bir bölüm için sağlanacak destek, yaklaşık 33 bin dolar karşılığı Türk lirasına denk geliyor.

Bakanlık ayrıca çekim mekânlarıyla ilgili bürokratik süreçlerin hızlandırılması, Bakanlığa bağlı alanların ücretsiz tahsisi gibi kolaylıklar da sağlayacak.

Destek İçin Dizilerde Aranacak Kriterler

En az üç kıtada ve 10 ülkede yayınlanan dizilerin Bakanlık desteğinden yararlanabilmesi için belirlenen bazı kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu kapsamda;

  • Türkiye’nin tanıtımına sağlanan katkı,
  • Türkçenin tanıtımı ve yaygınlaşmasına yapılan katkı,
  • Dizilerin ihraç edildiği ülkelerin, Türkiye’nin turizmde hedef ülkeler arasında yer alıp almadığı,
  • İhraç edilen ülke sayısı, toplam satış tutarı ile reyting ve izlenme verileri gibi başlıklar dikkate alınacak ve destekler bu kriterler doğrultusunda belirlenecek.

Bu kapsamda yapılacak değerlendirmeler, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Sinema Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

TGA Yeni Tanıtım Modeliyle Devrede

Toplantıda TGA’nın üstleneceği yeni tanıtım modeline de değinildi. Bu kapsamda dizi içeriklerine ürün yerleştirme yöntemiyle Türkiye’nin tarihi, doğal ve gastronomik değerlerinin entegre edilmesi hedefleniyor.
30 saniyelik tanıtım filmleri ve dijital kısa video içeriklerinin satın alınması planlanırken, bu yapımlar Türkiye’nin turizm markasını güçlendirme önceliğiyle değerlendirilecek.

Ersoy, özellikle dijital içeriklerde farklı turizm değerlerini deneyim odaklı bir anlatımla sunan özgün kurgular beklendiğini ifade etti. Yurt dışında yüksek izlenme oranlarına sahip dizilerin bilinirliğinden faydalanarak küresel ziyaretçi potansiyeline erişimin amaçlandığını da sözlerine ekledi.

“Oyuncularımızı Turizm Elçisine Dönüştüreceğiz”

Desteklerin, dizi çekimlerinin turizm stratejisinde öne çıkan destinasyonlarda yapılmasını teşvik edeceğini vurgulayan Ersoy, dünyaca tanınan oyuncuların diziler aracılığıyla birer turizm elçisine dönüşeceğini söyledi. Sahillerden tarihi eserlere, gastronomiden sağlık, doğa ve kış turizmine kadar pek çok değerin dizilerde daha görünür hale geleceğini belirtti.

Ersoy ayrıca, benzer bir destek modelinin sinema filmleri için de başlatıldığını; Türkiye’yi yurt dışında tanıtan, uluslararası A grubu film festivallerinde temsil edilen ve belirlenen kriterleri karşılayan yapımların da Bakanlık tarafından destekleneceğini açıkladı.

Toplantının sonunda dizi ve sinema sektöründe emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Ersoy, yeni uygulamanın Türk kültürü, turizmi ve sektör için hayırlı olmasını temenni etti.

Google+ WhatsApp