AKM SAHNESİ’NDEN “ZORBA” GEÇTİ

AKM SAHNESİ’NDEN “ZORBA” GEÇTİ


Anthony Quinn’in sirtaki dansıyla tanıdık Zorba’yı… 1964 yapımı bu filmin meşhur sirtaki sahnesinde Anthony Quinn ve Alan Bates, birlikte dans ediyordu. Deniz kenarında iki aktörün çakır keyif halleriyle dans ettikleri sahne, rolün ötesine geçip “hayat” gibi bir tat bıraktı hepimizde.

Nikos Kazancakis’in romanı ve ondan uyarlanan Zorba filminin yeni eserlere ilham vermesi de bunu kanıtlıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenen Zorba Balesi’ni, İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında AKM’de izleme fırsatı bulduk.

Mikis Theodorakis’in unutulmaz müzikleri üzerinde yükselen çağdaş bale temsiline, opera sanatçıları eşlik ederken sahnedeki her dansçı, yazarın ülkesi için yazdığı hüzünlü tarihi ve onun ekseninde yaşanan aşk hikayesini seyirciye hissettirdi adeta.

Yunan kasabası dekorunun önünde bıçkın delikanlılar, John, Marina ve Alexis Zorba’nın sahnesi sizi alıp iki saatlik temsilin sürprizlerine götürdü.

Alexis Zorba rolünü üstlenen Joshua Legge’nin hem teknik hem de artistik anlamdaki performansıyla seyirciyi, Alexis Zorba olduğuna inandırdı. Düşmeyen enerjisi ve rol yeteneğiyle bir sonraki sahneyi merak ettirdi.

John’a hayat veren İlhan Durgut, hemen hemen her sahnedeki rolüyle müthiş bir performans sergiledi.  

Yunan delikanlı Manolioes’i oynayan David Khozashvili deneyimli bir balet olduğunu bir kez daha kanıtladı.  

Madame Hortance rolünde Serapsu Sağyaşar, temsil ettiği kadını, canlandırırken yaşadığı hüznü, içimizde hissetmemizi sağladı.

Zorba’nın sürprizi ise opera sanatçısı Selva Erdener’di. Şef Sunay Muratov ve orkestrası eşliğinde bir eser seslendirdi.

Sahnede her bir dansçı, rolünü o kadar güzel sergiliyordu ki dünya standartlarında klasik, çağdaş ve geleneksel dansların birbirini tamamlayan uyumunu izledik.

Zorba, başladığı andan itibaren sade dekoru, kostüm ve yaratılan atmosfer ile sizi içine çekiyor ve bambaşka bir dünyaya götürüyor. Balerin ve baletlerden gözlerinizi alamıyorsunuz.

Nikos Kazancakis’in İkinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı Zorba, savaşın insan bedeni üzerindeki etkisinden yola çıkıp bir aşk hikayesini izletirken; kötülüğe karşı “sirtaki dansı”, umudumuzu temsil ediyor…

Zorba Balesi’nin sahne arakasında yaratıcıları: Orkestra Şefi Sunay Muratov, Koreografi Libretto:Lorca Massıne, Koreografi Asistanı:Elisa Arnone, Dekor ve Oryantal Kostüm Tasarım,  Gürcan Kubilay, Kostüm Tasarımda , Tülay Şimşek, Işık Tasarım,  Fuat Gök.

Google+ WhatsApp