‘BİR CUMHURİYET ŞARKISI’ BİR KÜLTÜR DEVRİMİ FİLMİ

‘BİR CUMHURİYET ŞARKISI’ BİR KÜLTÜR DEVRİMİ FİLMİ

Cumhuriyet tarihinin önemli müzisyenlerinden Türk Beşleri'nden Ahmet Adnan Saygun'un, 27 yaşında bestelediği Türkiye'nin ilk seslendirilmiş opera eseri, beyaz perdeye taşındı

Cumhuriyet Tarihinde Türk Müziğine Büyük Katkı Sağlayan ve Türk Beşleri arsında bulunan Ahmet Adnan Saygun'un daha 27 yaşındayken kısa  sürede bestelediği Cumhuriyet tarihimizin seslendirilmiş ilk opera eserinin hikayesi beyaz perdeye taşındı.

Yapımcılığını BKM’nin  yönetmenliğini Yağız Alp Akaydın’ın üstlendiği ‘BİR CUMHURİYET ŞARKISI’ filminin galası geçtiğimiz dün akşam Zorlu PSM’de gerçekleşti.

Filmin oyuncuları; Salih Bademci, Ertan Saban, Ahmet R. Şungar, Birce Akalay, Melis Sezen, Şifanur Gül, Mehmet Özgür, Burak Bilgili veBensu Soral’ın hazır bulunduğu galada iş, sanat, cemiyet ve medya dünyasından pek çok ünlü ismi ağırlandı.

Cumhuriyetin İlk operası

“ Bir Cumhuriyet Şakısı”,  Açık Pencere Özsoy, Atatürk'ün girişimiyle yazılıp sahnelenmiş ilk ulusal operası, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devlet sanatçısı olan Ahmed Adnan Saygun tarafından nasıl yaratıldığını konu alır.

Münir Hayri Egeli’nin yazdığı  Adnan Saygun’un bestelediği eser, 26 gün kısa bir sürede sahneledikleri ilk opera için İstanbul'dan Nimet Vahit Hanım çağrılır, Ankara'dan Musiki Muallim Mektebi öğrencileri seferber edilerek, Ankara Halkevi binasının bir bölümü yeniden düzenlenerek opera salonuna dönüştürülmesi anlatılır.  

“Bu Bir Kültür Devrimi Filmi”

 Filmin sonunda sahneye davet edilen oyuncular ve film ekibi gözyaşları ve coşku dolu tezahüratlarla dakikalarca ayakta alkışlandı.

Filmde, Adnan Saygun’a hayat veren Salih Bademci: Türkiye’de ilk defa kültür devrimini işleyen bir film yaptık. Bu film içinde en büyük savaşı barındıran Cumhuriyet Filmi. Çünkü kültür savaşı dediğiniz şey topla, tüfekle silahla yapılana benzemez, kültürünüzü kaybederseniz ulusunuzu kaybedersiniz. O nedenle temennim bu kültür devrini sanatla anlattık umarım devamı gelir.

Filmin son jeneriğinde yer alan ‘Kırmızı Gülün Alı Var’ adlı eseri seslendiren Dilek Türkan şarkıyı sahnede spontane olarak oyuncular ve konuklarla beraber bir kez daha seslendirdi.

Güçlü oyuncu kadrosu ve içinde geçtiği dönemi etkiletici prodüksiyonu ile sezonun en iddialı filmleri arasında yer alan BİR CUMHURİYET ŞARKSI filminin galasına katılan konuklar arasında; Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, , Müjdat Gezen & Leyla Gezen, Oya Başar, Umut Kırca, Hadise, Rıza Kocaoğlu, Ebru Özkan, Ercan Saatçi, Birol Güven, Cezmi Baskın, Salih Kalyon, Yönetmen Hakan Algül, Cem Gelinoğlu, Ali Sunal ve İbrahim Selim’de vardı.  

Okan Yalabık’ın "Yirmi Altı" isimli sergisi, galada seyirciyle buluştu.

Bir Cumhuriyet Şarkısı filminde Zeki Üngör’e hayat veren yetenekli oyuncu Okan Yalabık’ın set boyunca oyun dışı anları kendi fotoğraf makinesi ile ölümsüzleştirdiği fotoğrafları yapılan bir ön seçki ile galada seyirciyle buluştu.

Bir Cumhuriyet Şarkısı’ Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla 25 Ekim’de sadece sinemalarda.


 

Google+ WhatsApp